Nemecký kancelár Olaf Scholz. FOTO: Reuters
StoryEditor

Aby sa vojna skončila, musí Rusko prehrať, povedal Scholz v Davose

18.01.2023, 17:24
Autor:
ČTKČTK

"Rusko už úplne zlyhalo v dosiahnutí svojich imperialistických cieľov. Ukrajina sa bráni s veľkým úspechom a pôsobivou odvahou," zdôraznil kancelár.

Ak má vojna skončiť, musí ruská agresia voči Ukrajine zlyhať, vyhlásil dnes nemecký kancelár Olaf Scholz na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose. Šéf nemeckej vlády varoval tiež pred roztrieštenosťou sveta. V prevažne ekonomicky ladenom prejave však tiež vyzdvihol úsilie Nemecka a Európy o prekonanie energetickej krízy vyvolanej ruskou inváziou na Ukrajinu.

"Rusko už úplne zlyhalo v dosiahnutí svojich imperialistických cieľov. Ukrajina sa bráni s veľkým úspechom a pôsobivou odvahou. Široká medzinárodná aliancia na čele s G7 poskytuje krajine finančnú, hospodársku, humanitárnu a vojenskú podporu," zdôraznil kancelár. Šéf nemeckej vlády ubezpečil, že Nemecko, ktoré už Ukrajine vlani poskytlo pomoc v hodnote vyše 12 miliárd eur, bude napadnutú krajinu podporovať tak dlho, ako to bude nevyhnutné.

image

Koniec jadra v Nemecku sa blíži, elektroautá pôjdu na „uhlie“. Ľudia z elektrární si už našli novú prácu

"Ale aby sa vojna skončila, musí Rusko zlyhať," pokračoval Scholz. "Preto Ukrajine dodávame veľké množstvo zbraní na základe tesných konzultácií so svojimi partnermi," pripomenul Scholz, ktorého vláda čelí tlaku na umožnenie reexportov bojových tankov Leopard 2 na Ukrajinu. Nemecký kancelár dnes nechal túto otázku naďalej otvorenú a iba pripomenul, že Nemecko teraz patrí spolu s Britániou a po Spojených štátoch medzi najväčších dodávateľov zbraní na Ukrajinu.

Scholz upozornil na nebezpečenstvo novej roztrieštenosti sveta. Dodávateľské reťazce sa podľa kancelára musia v dôsledku vojny prispôsobiť novej geopolitickej realite. "Nad tým všetkým visí Damoklov meč nebezpečenstvo fragmentácie sveta, deglobalizácie a rozdelenia," poznamenal Scholz. V prejave však prevažne hovoril o šanciach, ktoré ponúka terajšia kríza z hľadiska energetickej politiky či zameranie ekonomík na zelené technológie.

image

HIMARS-y strácajú účinnosť, priznáva Kyjev. Západné tanky prinesú zlom, v čom porážajú tie ruské? (analýza)

Scholz vyzdvihol novonájdenú nezávislosť svojej krajiny od ruských energetických zdrojov a ubezpečil, že dodávky energií sú pre túto zimu zabezpečené. Pripomenul, že Nemecko v priebehu niekoľkých mesiacov otvorilo dva terminály na opätovné splynovanie dovážaného LNG v Lubmine a Wilhelmshavene, tretí je pred dokončením. Vyzdvihol pritom "nemeckú rýchlosť", s ktorou sa krajina zbavila závislosti od ruského plynu, ruskej ropy a ruského uhlia. Ukázalo to podľa neho, že "Nemecko vie byť pružné, vie byť nebyrokratické".

Rusko, ktoré Nemecku predtým dodávalo viac ako polovicu ním spotrebovaného plynu, nedodalo žiadny od konca augusta. Nemecké zásoby energií na zimu sú zabezpečené vďaka naplneným zásobníkom, zlepšenej energetickej efektívnosti, "pozoruhodnej solidarite" vo vnútri Európy i pripravenosti firiem a miliónov občanov šetriť s energiami, zdôraznil Scholz.

01 - Modified: 2023-01-18 14:43:45 - Feat.: 1 - Title: Koniec jadra v Nemecku sa blíži, elektroautá pôjdu na „uhlie“. Ľudia z elektrární si už našli novú prácu 02 - Modified: 2023-03-26 05:37:53 - Feat.: 1 - Title: HIMARS-y strácajú účinnosť, priznáva Kyjev. Západné tanky prinesú zlom, v čom porážajú tie ruské? (analýza) 03 - Modified: 2023-01-18 09:59:01 - Feat.: 1 - Title: Počíta s pomocou Slovenska. V Nemecku sa rodí plán, ako dodať Ukrajine čo najviac Leopardov ešte tento rok
01 - Modified: 2024-04-23 12:54:45 - Feat.: - Title: Peniaze na muníciu pre Ukrajinu stále pribúdajú. Slováci vyzbierali už vyše 3,5 milióna eur 02 - Modified: 2024-04-23 12:21:56 - Feat.: - Title: Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahiahla takmer šesť miliárd frankov 03 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu 04 - Modified: 2024-04-23 08:28:18 - Feat.: - Title: Ukrajinské konzuláty údajne obmedzujú služby pre mužov vo veku 18 až 60 rokov 05 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 15:21