Výstrel tanku Challenger 2 britskej armády počas cvičenia bojovej skupiny Iron Spear 2019 s posilnenou predsunutou prítomnosťou NATO v, Lotyšsku. FOTO: REUTERS
StoryEditor

HIMARS-y strácajú účinnosť, priznáva Kyjev. Západné tanky prinesú zlom, v čom porážajú tie ruské? (analýza)

18.01.2023, 11:25
  • Ukrajinská armáda používa tanky zo sovietskej éry, mnohé z nich však sú po bojoch zničené alebo opotrebované.
  • Západné modely by vedeli Ukrajincom nielen dodať druhý dych vo výzbroji, ale aj zásadnú výhodu pred potenciálnou ruskou jarnou ofenzívou.
  • Ich výhody si dobre uvedomujú aj na Západe.

Ukrajina odoláva ruskému útoku na svoje územie už takmer 11 mesiacov. Spolu s blížiacim sa výročím invázie sa prelomilo veľké tabu a jej západní spojenci začínajú nahlas hovoriť o dodávke zbraní, po ktorých Kyjev volá od začiatku vojny.

Dodanie moderných tankov Leopard 2 napadnutej krajine iniciovalo Poľsko, ktoré uviedlo, že chce ísť príkladom ostatným krajinám. 

Na krok minulý víkend nadviazala Veľká Británia, ktorá prisľúbila, že Ukrajine pošle 14 tankov Challenger 2 a dodá jej tak moderné tanky ako prvá krajina Západu.

Samotní ukrajinskí predstavitelia aj experti pritom upozorňujú na to, že v nadchádzajúcej fáze vojny, ktorú môže poznačiť jarná ruská ofenzíva, budú tanky dôležitejšie než kedykoľvek predtým.

Ukrajinská ofenzíva v najbližších týždňoch ešte nepríde. Obrancovia musia počkať na vyzbrojenie zo západu, ale aj na správny moment, povedal minulý týždeň v HNtelevízii vojenský analytik Vladimír Bednár.

Druhá protiofenzíva si vyžaduje ťažké zbrane 

Predstavitelia Kyjeva v posledných mesiacoch čoraz častejšie hovoria o oslobodení všetkých okupovaných území. Hŕstka vozidiel, ktoré doteraz nasadili západní spojenci, podľa nich musí byť len začiatkom.

„Viem, že tohto nepriateľa dokážem poraziť. Ale potrebujem zdroje. Potrebujem tri stovky tankov, sedemsto bojových vozidiel pechoty (BVP) a päťsto húfnic,“ uviedol pre The Economist náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj.

Ako píše portál Politico, ukrajinská armáda už používa tanky zo sovietskej éry, ktoré jej dodali buď východoeurópski spojenci, alebo ktoré ukoristila ruským okupantom. Mnohé z nich však už boli medzičasom v bojoch buď zničené, alebo došlo k ich zásadnému opotrebovaniu.

Západné modely by tak svojimi vlastnosťami vedeli Ukrajincom nielen dodať druhý dych vo výzbroji, ale aj zásadnú výhodu pred potenciálnou ruskou jarnou ofenzívou.

image

Západ sa obáva blížiacej sa jari na Ukrajine. V dodávkach zbraní preto padá jedna prekážka za druhou

„Mobilita je kľúčom k útočnej vojne,“ povedal portálu diplomat jednej z krajín EÚ, ktorá zvažuje darovanie niekoľkých moderných bojových tankov.

„Ak má mať Ukrajina nejakú šancu na ofenzívu, potrebuje mobilitu s ťažkými zbraňami – nestačí mať len vojenské Land Rovery alebo obrnené hliadkované vozidlá. Potrebuje niečo, čo môže skutočne zničiť ruské tanky na diaľku.“

Experti poukazujú na to, že rovinaté územie Ukrajiny z nej robí ideálny terén pre pohyb tankov, pričom Kyjev ich potrebuje, aby mohol znovu získať opevnené pozície v kľúčových mestách pozdĺž frontovej línie.

„Ukrajina rozbehne druhú protiofenzívu bez ťažšej sily len s veľkými ťažkosťami,“ povedal pre Politico Anthony King, profesor vojnových štúdií na Warwick University v Spojenom kráľovstve.

Výhody západných tankov

Rozdiel medzi západnými a sovietskymi tankmi, ktoré ukrajinská armáda používa v súčasnosti, je viditeľný už na prvý pohľad. Oproti tým sovietskym sú tie západné omnoho ťažšie a väčšie.

Ako píše magazín Breaking Defense, napríklad hmotnosť hlavných bojových tankov dokáže prevýšiť aj 60 ton, kým sovietske modely disponujú váhou 40 až 50 ton.

Ukrajinci však celkovo získajú priestrannejšie tanky s lepším pancierovaním, lepšou elektronikou aj väčším celkovým komfortom. Ten dokáže byť v čase, keď musia vojaci stráviť v strojoch dlhé dni, rozhodujúcim pre efektívny boj.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 51% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-01-17 13:10:26 - Feat.: 1 - Title: Spojené štáty plánujú poslať Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vrátane vozidiel Bradley 02 - Modified: 2023-01-17 08:27:16 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj žiadal ďalšie ťažké zbrane a poďakoval sa Británii za tanky, očakáva nové dodávky 03 - Modified: 2023-01-17 06:38:30 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina potrebuje novú úroveň pomoci, tvrdí Wallace. Ako prvá západná krajina jej Británia dodá tanky 04 - Modified: 2023-01-17 05:34:40 - Feat.: 1 - Title: Dodanie tankov na Ukrajinu dočasne oslabí britskú armádu, priznal náčelník generálneho štábu 05 - Modified: 2023-01-16 10:44:15 - Feat.: 1 - Title: Poľský premiér verí, že Nemecko schváli dodanie tankov Leopard 2 na Ukrajinu
01 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 02 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 03 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 04 - Modified: 2024-04-16 08:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Kde zhánať vojakov? Ukrajine hrozí, že si zdecimuje generáciu. Už to zažila 05 - Modified: 2024-04-14 11:25:15 - Feat.: - Title: NATO označilo útok Iránu na Izrael za "eskaláciu" a tiež vyzvalo na zdržanlivosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 14:10