Členovia kurdskej komunity sa zúčastňujú na pochode organizovanom Kurdskou demokratickou radou vo Francúzsku na počesť obetí piatkového smrtiaceho útoku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Útočník z kurdského komunitného centra sa v Paríži postavil pred súd. Prejavil samovražedné myšlienky

27.12.2022, 17:25
Autor:
ČTKČTK

Zadržaný dôchodca vo väzbe povedal, že cítil „patologickú nenávisť k cudzincom“ a túžbu týchto ľudí vraždiť. V sobotu bol z policajnej väzby prevezený na psychiatrické oddelenie s ostrahou.

Muž, ktorý má 69 rokov, podozrivý z piatkovej vraždy troch Kurdov v parížskom komunitnom centre sa postavil pred súd, kde bol prvýkrát verejne spomenutý ako William M. Dôchodcu, bývalého rušňovodiča, obvinil vyšetrujúci sudca z vraždy a pokusu o vraždu motivovanú rasovou, etnickou, náboženskou či národnostnou neznášanlivosťou. Napísal to dnes denník Le Monde.

Obvinený na súde vystúpil s čiernou modrinou okolo oka, oblečený v modrom nemocničnom župane. Obkolesený piatimi policajtmi potvrdil svoju identitu a súhlas s prerokovaním za zatvorenými dverami. Le Monde uvádza, že muž vo väzbe prejavil samovražedné tendencie, a preto bude až do pokračovania procesu držaný pod prísnym dohľadom.

image

Podozrivý zo streľby v Paríži povedal, že "patologicky" nenávidí cudzincov

Zadržaný dôchodca vo väzbe povedal, že cítil „patologickú nenávisť k cudzincom“ a túžbu týchto ľudí vraždiť. V sobotu bol z policajnej väzby prevezený na psychiatrické oddelenie s ostrahou, pred súdnym pojednávaním bol vš vrátený do bežnej väzby a do nej sa vrátil aj po formálnom obvinení, ktoré mu oznámil vyšetrujúci sudca.

V piatok sa muž podľa vyšetrovateľov vydal so zbraňou na ulici d‘Enghien, kde vedel, že je kurdské komunitné centrum. Tam potom zrejme strieľal, načo bol zadržaný s kufríkom, ktorý obsahoval veľké množstvo nábojov. Obeťami útoku sú mladý spevák, ďalej žena, ktorá pomáhala ďalším kurdským ženám, a Kurd, ktorý sa pravidelne zúčastňoval na podujatiach organizovaných v komunitnom centre.

image

Pri proteste Kurdov v Paríži prepukli potýčky s políciou. Horeli autá aj smetné koše

Násilný čin šokoval kurdskú komunitu vo Francúzsku, ktorá v pondelok usporiadala pietnu manifestáciu. Pochod sa začal okolo poludnia na mieste piatkového útoku, kde ľudia na chodníku vytvorili tri malé oltáre s fotografiami zabitých. Stovky ľudí sa potom vydali do ulice Lafayette, kde v roku 2013 pri stále nevyjasnenom útoku zomreli tri kurdské aktivistky.

Pri pochode zaznievali slogany ako "naši mučeníci nezomierajú" alebo "žena, život, sloboda" a volanie po spravodlivosti, informovala agentúra AFP. Niektorí členovia kurdskej komunity majú za to, že francúzska polícia sa jej ochrane dostatočne nevenovala.

Kritiky sa Francúzsku dostalo aj zo strany Turecka, ktoré si predvolalo jej veľvyslanca kvôli tomu, čo označilo za "protitureckú propagandu" po vražde troch ľudí. Kurdi tvoria 15 až 20 percent obyvateľov Turecka a dlhodobo sa usilujú o nezávislosť či aspoň autonómiu na ústrednej vláde v Ankare. Kurdi žijú tiež na severe Sýrie či severozápade Iránu.

01 - Modified: 2022-12-25 18:05:13 - Feat.: 1 - Title: Podozrivý zo streľby v Paríži povedal, že "patologicky" nenávidí cudzincov 02 - Modified: 2022-12-25 15:15:52 - Feat.: 1 - Title: Francúz podozrivý zo zabitia troch Kurdov sa priznal k túžbe vraždiť cudzincov 03 - Modified: 2022-12-24 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Mercedes, ktorý je oslavou poctivosti. Chválil ho Karel Gott, skopírovali ho v Severnej Kórei
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 03 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 04 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 05 - Modified: 2024-04-17 10:12:12 - Feat.: - Title: Francúzsko na nás svojimi krokmi vyvíja nátlak, reaguje Azerbajdžan na obvinenia Paríža
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 17:20