Obraz každodenného života ľudí v Chersone počas vojny na Ukrajine. FOTO: REUTERS 
StoryEditor

Agresor nepoľavuje ani na Vianoce. Ruské ostreľovanie Chersonu stálo život vyše desať ľudí, ráta Kyjev

24.12.2022, 11:24
24.12.2022, 19:12
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Toto nie je vojna, toto je teror, reagoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Pri ruskom ostreľovaní juhoukrajinského mesta Cherson dnes zahynulo najmenej desať ľudí, ďalších bezmála 60 je zranených. Povedal to dnes večer šéf chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč. Predtým ukrajinskí predstavitelia hovorili o siedmich mŕtvych. Útok podľa zástupcov chersonskej oblasti mieril na centrum mesta.

Ostreľovanie civilných cieľov počas sviatočných dní odsúdil na sociálnych sieťach aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

"Cherson. Ráno, v sobotu, v predvečer Vianoc, v centrálnej časti mesta," píše Zelenskyj. "Nie sú to vojenské zariadenia. Toto z definície nie je vojna. Toto je teror, je to zabíjanie za účelom zastrašovania a potešenia," dodáva prezident, ktorý na telegrame zverejnil fotografie z miesta incidentu.

image

Presný opak toho, čo Putin chcel: Ukrajina sa zbavuje ruštiny (príbehy štyroch žien, ktoré s ňou skončili)

Šéf chersonskej oblasti Januševyč dnes večer vo vystúpení v televízii informoval, že ruský útok zabil najmenej desať ľudí. Podľa neho je zranených 55, ďalší predstavitelia hovorili o zhruba 60 zranených. Podľa Januševyča nie sú medzi obeťami žiadne deti.

Podľa agentúry Ukrinform útok zničil niekoľko budov, na fotografiách z miesta sú vidieť horiace autá či vysklené okná domov. Podľa podpredsedu krajskej rady chersonskej oblasti Jurija Sobolevského jedna z ruských rakiet dopadla blízko jedného supermarketu v strede mesta. "Boli tam civilisti, každý viedol svoj život, staral sa o svoje záležitosti," cituje predstaviteľov samosprávy agentúra Reuters.

"Štedrý deň. Ruský úder na Cherson viedol k viacerým civilným obetiam na životoch. Zatiaľ čo rodiny v Európe, Severnej Amerike a inde pripravujú slávnostnú večeru, spomeňte si na Ukrajinu, ktorá práve bojuje so zlom, "napísal na twitteri ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. Príspevok doplnil o fotografiu obhoreného auta. Podľa ministra obrany Oleksija Reznikova bol útok pomstou obyvateľstvu, ktoré vzdorovalo ruskej okupácii.

Rusko podľa ukrajinských úradov ostreľovalo Cherson aj v piatok, keď prišli o život najmenej dvaja ľudia. Ukrajinská armáda oslobodila Cherson od ruskej okupácie v novembri, odvtedy je toto mesto prakticky ustavične pod paľbou. Cherson bol jediným oblastným strediskom, ktorého sa ruské vojská dokázali za súčasnej vojny zmocniť. Invázia na Ukrajinu sa začala 24. februára, teda presne pred desiatimi mesiacmi.

01 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 02 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:13