Brexitom sa skončil voľný pohyb osôb medzi Britániou a EÚ, ale tiež medzi Britániou a Islandom, Lichtenštajnskom, Nórskom a Švajčiarskom. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Britský systém vysporiadavania sa s občanmi EÚ po brexite je nezákonný, rozhodol súd

21.12.2022, 12:06
Autor:
ČTKČTK

Organizácia Independent Monitoring Authority podala žalobu s odôvodnením, že Británia porušuje dohodu o vystúpení z EÚ tým, že požaduje, aby občania EÚ znovu žiadali o právo žiť a pracovať v Spojenom kráľovstve.

Systém britskej vlády pre pobrexitové vysporiadanie sa s občanmi Európskej únie je nezákonný, rozhodol dnes londýnsky vrchný súd.

Organizácia Independent Monitoring Authority, ktorá sa zaoberá dohľadom nad právami občanov, podala žalobu proti ministerstvu vnútra s odôvodnením, že Británia porušuje dohodu o vystúpení z Európskej únie tým, že požaduje, aby občania EÚ znovu žiadali o právo žiť a pracovať v Spojenom kráľovstve.

Občania EÚ majú mať aj po brexite rovnaké práva týkajúce sa života, práce alebo prístupu k sociálnemu systému, ak v Británii žili pred 31. decembrom 2020 a do 30. júna 2021 sa zaregistrovali do programu pre rezidentov z EÚ (EÚ settlement scheme) a dostali takzvaný status usadlíka. Strata práva na pobyt by pre nich znamenala, že by nemohli pracovať či čerpať zdravotnú starostlivosť.

Organizácia IMA minulý mesiac uviedla, že systém neoprávnene vyžaduje, aby občania EÚ po tom, ako im bolo povolené zostať v Spojenom kráľovstve, podali druhú žiadosť, inak stratia právo na pobyt.

Občanom EÚ a ich rodinným príslušníkom, ktorí nezískali právo na trvalý pobyt pred koncom roka 2020, sa mohlo udeliť obmedzené povolenie na vstup a pobyt v Spojenom kráľovstve na päť rokov. Po uplynutí tohto obdobia by automaticky stratili právo na pobyt, ak nepodajú ďalšiu žiadosť.

Súd dnes potvrdil, že systém britskej vlády nie je v súlade s brexitovým dojednaním. Ministerstvo vnútra sa proti verdiktu môže odvolať.

Brexitom sa skončil voľný pohyb osôb medzi Britániou a EÚ, ale tiež medzi Britániou a Islandom, Lichtenštajnskom, Nórskom a Švajčiarskom. Rovnako sa skončil voľný pohyb pre milión Britov, ktorí žijú v Európskej únii.

Občania únijných krajín, ktorí chcú v Británii hľadať prácu, študovať alebo žiť, si musia od brexitu vybavovať povolenia oprávňujúce na to, aby mohli v Spojenom kráľovstve tieto činnosti vykonávať.

01 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-22 07:15:49 - Feat.: - Title: Je to nesprávne. Šéf bavorských konzervatívcov brojí proti európskemu zákazu spaľovacích motorov 04 - Modified: 2024-04-21 10:49:10 - Feat.: - Title: Žiga sa na Malorke zúčastní na Konferencii predsedov parlamentov krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 17:42