StoryEditor

Biden je pripravený rokovať s Putinom. Musí dať najavo, že chce ukončiť vojnu. Zatiaľ tak neurobil, hovorí

01.12.2022, 20:15
01.12.2022, 21:23

Ruská armáda podľa Joea Bidena spôsobuje na Ukrajine "neuveriteľné jatky", pričom bombarduje civilistov, materské školy, nemocnice či detské domovy. "To, čo robí (Putin), je choré," vyhlásil americký prezident.

Americký prezident Joe Biden dnes povedal, že s ruským prezidentom Vladimirom Putinom by rokoval, ale len vtedy, ak by šéf Kremľa preukázal úmysel ukončiť vojnu na Ukrajine. To podľa Bidena však zatiaľ Putin neurobil.

"Nemám teraz žiadne plány ho kontaktovať. Som pripravený (s Putinom) rokovať, ak dá najavo úmysel ukončiť vojnu. To zatiaľ neurobil. Keď sa tak stane, po porade s našimi partnermi v NATO sa s ním rád stretnem a porozprávam sa s ním," povedal Biden na tlačovej konferencii v Bielom dome po rokovaní s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

image

Aktivovali sa partizáni. Rusi na Kryme strácajú pôdu pod nohami, hrozí im, že sa tam chytia do pasce

Najvyšší americký predstaviteľ zároveň zdôraznil, že v súčasnej situácii je zo strany USA a Západu najdôležitejšie podporovať Ukrajinu.

Ruská armáda podľa Bidena spôsobuje na Ukrajine "neuveriteľné jatky", pričom bombarduje civilistov, materské školy, nemocnice či detské domovy. "To, čo robí (ruský prezident), je choré," vyhlásil. "Myšlienka, že (Putin) niekedy porazí Ukrajinu, je za hranicou chápania," dodal americký prezident.

Záväzok podporovať Ukrajinu

V spoločnom vyhlásení po dnešnom rokovaní prezidentov Francúzska a USA stojí, že obe krajiny sú odhodlané nepoľaviť v úsilí o to, aby sa Rusko zodpovedalo zo široko zdokumentovaných vojnových zločinov, ktorých sa na Ukrajine dopúšťa jeho armáda i ďalšie proruské sily, vrátane žoldnierskych skupín

Prezidenti sa zhodli, že Ukrajinu budú jej v odpore proti ruskej invázii podporovať tak dlho, ako to bude potrebné. Chcú podporiť jej odolnosť v zime napríklad posilnením dodávok protileteckých systémov a vybavenia potrebného na opravy ukrajinskej energetickej siete, na ktorú teraz ruské sily opakovane útočia.

image

Ako nastaviť cenu, aby to Moskvu zabolelo

Macron na tlačovej konferencii po rokovaní Bidenovi poďakoval za podporu Ukrajine, ktorá sa už od februára bráni ruskej agresii. "Táto vojna má priamy vplyv na Európu a Spojené štáty sa do nášho spoločného snaženia rozhodli investovať veľa," povedal Macron. Dodal, že spoločným cieľom Francúzska a USA je udržateľný mier a Bidenov jednoznačný postoj je pre jeho dosiahnutie zásadný.

Macron naproti tomu dnes v Bielom dome oznámil, že s Putinom bude hovoriť už v nasledujúcich dňoch. "Budem s ním naďalej hovoriť, pretože sa neustále snažíme predísť ďalšej eskalácii. Budem chcieť hovoriť napríklad o bezpečnosti jadrových elektrární," povedal francúzsky prezident. Ten v priebehu vojny hovoril so šéfom Kremľa už niekoľkokrát bez jasného očividného výsledku.

image

Scholz: Telefonáty s Putinom sú vždy v priateľskom duchu

Čína a protesty v Iráne

Macron a Biden dnes hovorili aj o situácii v oblasti Indo-Pacifiku, postoji voči Iránu, ktorý podľa oboch prezidentov nesmie dospieť k vyvinutiu jadrovej zbrane, ale dotkli sa tiež otázok svetovej potravinovej bezpečnosti, klimatických zmien, energetiky i vesmíru.

V súvislosti s postojom k Číne sa Biden a Macron dohodli, že budú koordinovať svoje reakcie na "výzvy, ktoré predstavuje, predovšetkým v oblasti ľudských práv". S Čínou plánujú spolupracovať "v dôležitých globálnych otázkach", napríklad práve pri riešení zmeny klímy.

image

Charles Michel je pod tlakom. Pre protesty by mal prehodnotiť návštevu Číny, myslia si diplomati

"Keby som mal vymenovať, v akých všetkých oblastiach Spojené štáty a Francúzsko spolupracujú, boli by sme tu do večere," povedal Biden na tlačovej konferencii po rokovaní s Macronom.

Prezidenti sa aj s manželkami, Jill Bidenovou a Brigitte Macronovou, sa znovu stretnú neskôr večer pri štátnej večeri v Bielom dome.

01 - Modified: 2022-12-01 20:23:25 - Feat.: 1 - Title: Biden je pripravený rokovať s Putinom. Musí dať najavo, že chce ukončiť vojnu. Zatiaľ tak neurobil, hovorí 02 - Modified: 2022-12-01 18:26:34 - Feat.: 1 - Title: Rusko bude pykať za svoje vojnové zločiny. Podporovať Ukrajinu neprestaneme, zaviazali sa Biden a Macron 03 - Modified: 2022-12-01 15:14:44 - Feat.: 1 - Title: Macron počas návštevy Bieleho domu: Bidenova politika môže rozdeliť Západ
01 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 02 - Modified: 2024-04-17 20:47:53 - Feat.: - Title: Ukrajine je potrebné urýchlene poskytnúť protivzdušnú obranu, zhodla sa Európska únia 03 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie 04 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 23:29