FILE PHOTO: A woman takes a selfie in front of a wall lit with the sign of COP27, as the COP27 climate summit takes place, at the Green Zone in Sharm el-Sheikh, Egypt November 10, 2022. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany/File Photo SNÍMKA: Mohamed Abd El GhanySNÍMKA: Mohamed Abd El Ghany
StoryEditor

Z klimatického summitu: Viac ako 15-tisíc ľudí zahynulo v Európe v dôsledku tohtoročných horúčav

14.11.2022, 13:00

Európa je najrýchlejšie sa otepľujúci kontinent.

Zmenu klímy začína čoraz viac pociťovať aj Európa. „Na základe doteraz získaných údajov odhadujeme, že v roku 2022 zomrelo (v Európe) v dôsledku horúčav najmenej 15-tisíc ľudí,” povedal riaditeľ regionálneho úradu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu, Hans Kluge. 

Počas troch letných mesiacov zomrelo v Španielsku takmer 4-tisíc osôb, viac ako tisíc úmrtí hlásilo Portugalsko, vyše 3-tisíc ľudí zomrelo v Spojenom kráľovstve a približne 4,5-tisíc obetí zaznamenali v Nemecku. „Očakáva sa, že tento odhad sa zvýši, keďže nadmerné úmrtia v dôsledku tepla hlási viacero krajín,” dodal Kluge. Za posledných 50 rokov, extrémne počasie zapríčinilo v Európe úmrtie viac ako 148-tisíc ľudí. 

Európa na prvom mieste

Svetová Meteorologická organizácia minulý týždeň zverejnila správu, v ktorej upozorňuje na viac ako dvojnásobné zvýšenie priemernej teploty v Európe za posledných 30 rokov. Ide o najrýchlejšie sa otepľujúci kontinent. Medzi rokmi 1991-2021 sa priemerná teplota v Európe zvýšila o 0,5 stupňa Celzia za desaťročie. Dôsledkom je neustále topenie sa ľadového povrchu Grónsk,a čím sa zase zvyšuje hladina oceánu či strata 30 metrov hrúbky z ľadu Alpských ľadovcov.

„Európa predstavuje živý obraz otepľujúceho sa sveta a pripomína nám, že aj dobre pripravené spoločnosti nie sú v bezpečí pred dôsledkami extrémneho počasia. Tento rok, tak ako rok 2021, postihli veľké časti Európy rozsiahle vlny horúčav a suchá, ktoré podmienili vznik lesných požiarov. V roku 2021 spôsobili mimoriadne záplavy smrť a skazu,“ povedal generálny tajomník Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) Petteri Taalas.

Podľa európskeho pozorovacieho programu Copernicus Climate Change Servis bolo obdobie od júna do augusta v Európe dosiaľ najteplejšie od začiatku meteorologických meraní. Mimoriadne vysoké teploty viedli k najhoršiemu suchu, aké postihlo Európu od stredoveku, píše AFP.

Avšak Európa zaznamenala aj určité pokroky v riešení otázky zmeny klímy. Európska únia zredukovala skleníkové plyny o 31% medzi rokmi 1990 a 2000, s cieľom 55% zníženia do roku 2050. 

COP27

Redukcia skleníkových plynov je aj jednou z hlavných tém tohtoročného Klimatického summitu OSN (COP27). V týchto dňoch (od 6. do 18. novembra) sa preto v egyptskom meste Sharm El-Sheikh stretávajú najvyšší predstavitelia štátov. 

Konferencie sú organizované každoročne s cieľom riešiť otázku klimatickej krízy.  Zúčastňujú sa ich krajiny, ktoré podpísali Rámcový dohovor o zmene klímy v roku 1992 na Konferencii OSN v Rio de Janeiru. 

Hlavným cieľom je zaistenie uplatnenia Parížskej dohody. Medzi tri hlavné oblasti, na ktoré sa Konferencia zameriava sú redukcia emisií, pomoc krajinám pripraviť sa na zmenu klímy a ako sa s ňou vyrovnať, zabezpečenie technologickej podpory a financovania rozvojových krajín.

Súčasťou konferenciu sú aj tzv. tematické dni zamerané napríklad na rodovú rovnosť či mládež a budúce generácie. 

Generálny tajomník OSN António Guterrs, otvoril summit so slovami: „Ľudstvo má na výber: spolupracovať alebo zaniknúť. Je to buď pakt klimatickej solidarity, alebo pakt kolektívnej samovraždy.

Autorka je študentkou Katedry žurnalistiky FiF UK.
Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 
image

HN Globálne SNÍMKA: Hn Globálne

SNÍMKA: Hn Globálne
01 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 04 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 05 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:29