Somálsko SNÍMKA: Health Policy WatchSNÍMKA: Health Policy Watch
StoryEditor

V Somálsku hrozí hladomor, militanti blokujú pomoc zo zahraničia

29.10.2022, 11:30

Takmer milión ľudí postihnutých suchom v Somálsku sa nachádza v oblastiach pod kontrolou alebo vplyvom extrémistickej skupiny aš-Šabáb. Militanti odmietajú prísun pomoci zo zahraničia a pokiaľ sa situácia nezmení, ľudia začnú vo veľkom zomierať na hlad.

Po dvoch dňoch v malej somálskej nemocnici sa zdalo, že sa malému Abdiwali Abdimu konečne prilepšilo. Dvojročné dieťa stále vážilo len 4,6 kilogramov  – o čosi viac ako zdravý novorodenec. Ale teraz mal energiu nariekať a jeho matka Hawa sedela vedľa neho na posteli v pohraničnom meste Dollow, dojčila svoju dvojmesačnú dcérku a s nádejou plánovala návrat do ich provizórneho tábora na prašnej ulici predmestia.

„Je to povzbudzujúce,“ povedala Fatuma Mohammedová, vrchná sestra a správkyňa z Kene, keď prechádzala okolo 17-lôžkového stabilizačného oddelenia so 17 dojčatami, ktoré všetky zápasia s podvýživou a rôznymi chorobami.

„Nemáme jedlo, aby sme ho nakŕmili, ale naši susedia nám pomohli,“ povedala Hawa a pozorne sledovala svojho syna.

Okresná nemocnica v Dollow – malom prašnom pohraničnom meste v juhozápadnom Somálsku – už roky v tichosti pomáha deťom ako Abdiwali, informuje portál BBC. Financovaná vládou Spojeného kráľovstva a ďalšími, vybudovala sieť komunitných pracovníkov. Tí poskytujú základnú zdravotnú podporu nielen v meste, ale aj hlboko na vidieku, kde militantná islamistická skupina aš-Šabáb ovláda mnohé dediny.

V Somálsku je pritom na humanitárnu pomoc odkázaných takmer milión ľudí žijúcich v oblastiach postihnutých suchom, ktoré ovládajú militanti z extrémistickej skupiny aš-Šabáb. Informovala o tom v stredu OSN, ktorá zároveň vyzvala bojovníkov aš-Šabábu, aby umožnili prístup humanitárnej pomoci do nimi kontrolovaných častí Somálska.

image

Ľudia v Somálsku SNÍMKA: Policymakermag

SNÍMKA: Policymakermag

Prísun humanitárnej pomoci je komplikovaný

Teraz, po piatom neúspešnom období dažďov, je v meste Dollow paralyzované počtom nových príchodzích. Desaťtisíce rodín, ako je tá Abdiwaliho – ich dobytok je mŕtvy a ich farmy vyprahnuté.  Zhromaždili sa v preplnených neformálnych osadách v nádeji, že nájdu jedlo a bezpečie. „Hovoríme o stovkách tisíc životov, ktoré sú v stávke. Ľudia umierajú. Nemáme dostatok zdrojov, aby sme ich podporili,“ povedal pre BBC Abdulkadir Mohamed z Nórskej rady pre utečencov, keď sledoval, ako do jedného z táborov prichádzajú ďalšie rodiny. 

Osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN v Somálsku James Swan povedal v stredu novinárom, že v regiónoch, ktoré sú pod kontrolou alebo vplyvom militantov, žije približne deväťstotisíc ľudí.

Podľa Swana ľudia v týchto oblastiach predstavujú „relatívne malý podiel“ z viac ako siedmich miliónov ľudí v núdzi, keďže krajina Afrického rohu čelí najhoršiemu suchu za niekoľko desaťročí. Zomreli tisíce ľudí vrátane mnohých detí, informuje portál ABC News. Prísun humanitárnej pomoci do týchto oblastí je pritom komplikovaný, keďže organizácia aš-Šabáb zahraničné dodávky odmieta. 

Podľa Swana je poľutovaniahodné, že prístup je stále ťažký kvôli aš-Šabábu, prebiehajú však rozhovory so somálskymi organizáciami, ktoré by boli potenciálne schopné doručiť pomoc do týchto regiónov.

Somálsko v súčasnosti zažíva najhoršie sucho za uplynulých niekoľko desaťročí. Na dodávky pomoci je celkovo odkázaných vyše sedem miliónov zo 16 miliónov Somálčanov. 

Odmietavý postoj aš-Šabábu k dodávkam zahraničnej pomoci pred zhruba desaťročím prispel k tomu, že na hladomor prišlo v Somálsku okolo štvrť milióna ľudí o život, pripomenula AP.

OSN varuje, že ak sa do konca tohto roka nepodarí výrazne zintenzívniť dodávky pomoci do Somálska, mohol by niektoré oblasti Somálska opäť zachvátiť hladomor.

Pred hladom pešo utekali šesť dní

V nemocnici v Dollow sedelo takmer sto žien v poludňajšej horúčave, kojili podvyživené deti a čakali, kým ich zvážia a diagnostikujú. „Bude to tu naozaj zlé. Očakávame, že sa veci ešte zhoršia – veľmi skoro očakávame formálne vyhlásenie hladomoru,“ povedala pre BBC Pamela Wasongavová, ktorá v mene írskej charitatívnej organizácie vedie nutričný program nemocnice v Trocaire.

Abdiwaliho stav sa cez noc zhoršil. Nasledujúce ráno po deviatej mu prudko klesla teplota a dvaja somálski lekári ho rýchlo zabalili do termodeky z fólie. O dve postele ďalej dostávalo osemmesačné dievča rovnakú urgentnú liečbu. Chlapcov otec Kerad Adan medzitým dorazil do nemocnice a nervózne sa prechádzal okolo postele.

Pred týmto novým suchom sa rodina mala celkom dobre, mala štyri deti, štyridsať kráv a dom so slamenou strechou neďaleko mesta Qansax Dheere, dvesto kilometrov južne od Dollow.

Ale tento región, Bay, leží v centre súčasného sucha a pred dvoma mesiacmi uhynul posledný rodinný dobytok – zdroj všetkého ich bohatstva. Čoskoro na to sa rodičia rozhodli zbaliť si pár vecí na oslíkový vozík a vydať sa s rodinou na sever na šesť dní pešej túry. Militanti z aš-Šabáb sa ich pokúsili zastaviť v odchode z mesta, ale uspokojili sa s konfiškáciou mobilného telefónu pána Adana a rozbili ho pred ním.

image

Umierajúci dobytok v dôsledku sucha v Somálsku SNÍMKA: Concer Worldwide, Kieran Mcconville

SNÍMKA: Concer Worldwide, Kieran Mcconville

Tragédie, ktorým sa dá predísť

Zrazu sa lekári zhromaždili okolo Abdiwaliho. Jeden z nich použil dva prsty, aby mu opakovane tlačil na hruď v nádeji, že stimuluje srdcový tep. Jeho kolega pristúpil bližšie, aby sa pozrel do nehybných očí dieťaťa. Rodičia ticho stáli pri nohách postele.

A potom, o 10:13 v zamračené ráno, bol koniec.

„Tlkot srdca je preč,“ zašepkala pani Mohamedová a teraz sledovala Abdiwaliho matku, ako sa zviezla na posteľ a začala plakať.

„Podarilo sa nám zachrániť pomerne veľa detí. Ale veci sa teraz zhoršujú,“ povedala pani Mohamedová spôsobom niekoho, kto videl takéto scény mnohokrát. „Je to smutné a bolestivé, keď ste svedkami niečoho, čomu sa dá predísť a čo sa dá veľmi ľahko napraviť,“ povedal reportérovi z BBC hlavný lekár nemocnice Ali Shueb. V priebehu niekoľkých minút bol Abdiwaliho otec na telefóne, zalarmoval príbuzných a na to popoludní plánoval pohreb.

„Každý musí raz zomrieť,“ povedal potichu, akoby pre seba.

Pribúdajú dôkazy o tom, že roztržitý svet si neveľmi uvedomuje rozsah katastrofy, ktorá sa teraz odohráva v Somálsku. Nové údaje ukazujú, že v súčasnosti je k dispozícii menej ako polovica humanitárneho financovania potrebného na reakciu na sucho. 

Somálsko, podobne ako iné krajiny postihnuté dlhodobými humanitárnymi krízami, zaznamenalo pokles záujmu medzinárodných darcov v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. Spojené kráľovstvo napríklad poskytlo viac ako 200 miliónov libier na humanitárnu pomoc počas posledného vážneho sucha v Somálsku v roku 2017. Tento rok vynakladá menej ako štvrtinu z toho.

„Žiadame svet... aby nezabudol na Somálsko. Somálsko potrebuje pomoc teraz. Ak ju nedostaneme, určite smerujeme ku katastrofe,“ povedala pani Wasongavová.

Autorka je študentkou Katedry žurnalistiky FiF UK.
Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 
image

HN Globálne SNÍMKA: Hn Globálne

SNÍMKA: Hn Globálne
01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-27 20:18:43 - Feat.: - Title: Útoky islamistického hnutia aš-Šabáb v Somálsku si vyžiadali najmenej 53 obetí 04 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 05 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:32