Libanonský prezident Michel Aún (vľavo) preberá konečný návrh dohody o námornej hranici medzi Libanonom a Izraelom od hlavného libanonského vyjednávača Iljása Bú Sába. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Libanon schválil dohodu o námornej hranici s Izraelom. Vyjednať ju pomohli USA

13.10.2022, 20:58
Autor:
TASRTASR

Dohoda stanovuje rozdelenie sporných vôd podľa hranice náleziska Káná. Plyn v ňom bude ťažiť Libanon. Káná čiastočne zasahuje do izraelských vôd a ťažobná firma bude Izraelu za ich využívanie platiť.

Libanon schválil dohodu o námornej hranici s Izraelom, ktorú ako sprostredkovateľ pomohli dojednať USA. Oznámil to dnes v televíznom prejave libanonský prezident Michel Aún. Dohoda rieši spor týkajúci sa 860 kilometrov štvorcových vôd Stredozemného mora, v ktorých sa nachádzajú ložiská plynu.

Dohodu už v stredu schválila izraelská vláda a dostal ju na posúdenie parlament. Po jeho rozhodnutí potom čaká izraelskú vládu ešte nové hlasovanie.

Sprostredkovateľom zložitých rokovaní bol americký diplomat Amos Hochstein, dohoda sa podľa agentúry AP považuje za významný prielom vo vzťahoch medzi Izraelom a Libanonom, ktoré sú technicky vo vojnovom stave.

"Nepriama dohoda vyhovuje libanonským požiadavkám a zachováva naše práva," povedal Aún, ktorý sa predtým zišiel s premiérom Nadžíbom Míkátím a predsedom parlamentu Nabím Barrím.

Libanon dúfa, že jasne vyznačená námorná hranica umožní začať prieskum plynových nálezísk. "Dúfam, že sú tieto rokovania sľubným začiatkom ekonomického rastu, ktorý ťažba ropy a plynu umožní. Prinesie to stabilitu, bezpečnosť a rozvoj, ktoré Libanon potrebuje," povedal prezident, ktorý však tiež dodal, že dohoda neznamená normalizáciu vzťahov s Izraelom.

Plynové ložiská bude môcť vďaka dohode preskúmať aj Izrael, ktorý dohodu považuje aj za prostriedok znižujúci riziko ďalšej vojny s libanonským Hizballáhom.

Dohoda stanovuje rozdelenie sporných vôd podľa hranice náleziska Káná. Plyn v ňom bude ťažiť Libanon. Káná čiastočne zasahuje do izraelských vôd a ťažobná firma bude Izraelu za ich využívanie platiť. Izrael bude mať plnú kontrolu nad plynovým poľom Kariš, ktoré sa nachádza asi 80 kilometrov od Haify.

Dohoda podľa agentúry AP obsahuje garanciu, že žiadne peniaze z plynu nepôjdu Hizballáhu, ktorý má ozbrojené krídlo bojujúce proti Izraelu. Libanon pripravuje prieskum s energetickou spoločnosťou Total.

01 - Modified: 2024-04-24 06:36:18 - Feat.: - Title: Izrael sa poďakoval Senátu USA za schválenie balíka vojenskej pomoci 02 - Modified: 2024-04-23 19:17:45 - Feat.: - Title: Izraelská armáda poprela, že pochovala v nemocnici v Pásme Gazy Palestínčanov. Vojaci mali telá len preskúmať 03 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 04 - Modified: 2024-04-23 16:05:42 - Feat.: - Title: "Nič z neho neostane." Iránsky prezident sa na návšteve Pakistanu vyhrážal Izraelu jeho zničením 05 - Modified: 2024-04-23 14:29:52 - Feat.: - Title: Nesmieme zabudnúť na závažnosť ľudského utrpenia. Šéf európskej diplomacie naliehal na ukončenie bojov v Gaze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 09:07