Ilustračná fotografia Vladimira Putina. FOTO: REUTERS
StoryEditor

V Moskve začali zatýkať v radoch armády, tvrdí ukrajinská rozviedka. Výjazd z mesta je prísne kontrolovaný

08.10.2022, 20:37
Autor:
ČTKČTK

Podľa Unianu sa hovorí o tom, že šéf Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin a čečenský vodca Ramzan Kadyrov chcú dosiahnuť výmenu ruského ministra obrany Sergeja Šojgua.

V Moskve sa začalo zatýkanie v radoch armády, oznámila dnes ukrajinská tajná služba, ktorej tvrdenia nemožno z iných zdrojov overiť.

Elitná jednotka ruskej gardy mieri do centra mesta, výjazdy z mesta sú prísne kontrolované, uviedla ukrajinská tajná služba na Twitteri. Ukrajinská tlačová agentúra Unian píše, že do centra ruskej metropoly mieria tiež policajné jednotky.

"Vie sa o množstve zatknutí, zadržaní a o blokovaní vojska. Všetky vojenské jednotky na obvode Moskvy sú vo vysokej pohotovosti," tvrdí ukrajinská rozviedka s tým, že dôvod nie je jasný.

Unian poukazuje na to, že sa v Rusku robí z armády obetný baránok za neúspechy pri ruskej invázii na Ukrajine. V armádnom vedení sa robia personálne zmeny.

Podľa Unianu sa hovorí o tom, že šéf takzvanej Wagnerovej armády Jevgenij Prigožin a čečenský vodca Ramzan Kadyrov chcú dosiahnuť výmenu ruského ministra obrany Sergeja Šojgua.

Kadyrov, ktorý bol od začiatku ukrajinskej vojny dvakrát povýšený, nedávno obvinil ruské armádne velenie, že nie je schopné rýchlo zareagovať na zhoršenie situácie na ukrajinskom bojisku. Domnieva sa tiež, že by Rusko malo použiť na Ukrajine jadrové zbrane.

image

Kadyrov označil vinníka za ústup ruskej armády z Lymanu. Rusko vyzval na použitie jadrových zbraní

Unian píše, že Prigožinove aj Kadyrovove slová sa dostali do ruských médií, ktorými tak prešla vôbec prvýkrát kritika vojenského velenia. Podľa ukrajinského zdroja prezident Vladimir Putin zrejme za neúspech vojny obviní armádnych veliteľov a možné je, že obetným baránkom sa stane práve Šojgu.

image

Neúspechy sa kopia. Predstaviteľ ruských okupantov v Chersone odporučil ministrovi Šojguovi samovraždu

Taktiež ruská služba BBC uvádza, že ruské velenie čelí bezprecedentnej kritike v čase ťažkostí na fronte aj pri mobilizácii. Pobúrenie nad náborom do armády dávajú najavo aj poslanci a ozývajú sa výzvy, aby "sa neklamalo".

Všíma si to aj najvyššie vedenie v Kremli a Putin sa podľa agentúry Bloomberg od leta najmenej dvakrát zišiel s ruskými vojenskými dopisovateľmi. Naposledy krátko pred vyhlásením "čiastočnej mobilizácie".

Bloomberg napísal, že na stretnutiach reportéri hovorili o hroznej situácii na fronte a niektorí odišli s pochybnosťami, či sa k Putinovi dostáva celá pravda o tejto situácii.

Nespokojnosť vyvoláva chaotická mobilizácia - na front sú odvádzaní ľudia, ktorí nezodpovedajú kritériám odvodu, vybavenie si často zháňajú sami a ich výcvik vzbudzuje pochybnosti.

K početným personálnym zmenám v armáde z minulých dní dnes pribudla ďalšia - veliteľom jednotiek na Ukrajine sa stal doterajší veliteľ Južného vojenského okruhu a veliteľ ruských vzdušných a kozmických síl Sergej Surovikin, ktorý má zo svojho pôsobenia v Sýrii prezývku Surovyj.

image

Po neúspechoch skúsia zmenu. Moskva vymenovala nového veliteľa ruských síl na Ukrajine

V piatok prišiel o post veliteľa Východného vojenského okruhu generál Alexander Čajka. Už začiatkom týždňa sa potvrdili správy, že velenie sa zmenilo aj pri Západnom vojenskom okruhu a minulý týždeň prišiel o svoju funkciu námestník ministerstva obrany zodpovedný za logistiku.

image

Kremeľ vo vleku ostrých chlapcov. Kadyrov a Prigožin útočia na Putinovho obľúbeného generála

01 - Modified: 2022-12-18 06:15:07 - Feat.: 1 - Title: Kľúčová cesta na Krym v plameňoch. Časť Kerčského mosta sa po výbuchu zrútila do mora 02 - Modified: 2023-03-26 06:22:57 - Feat.: 1 - Title: Presný opak toho, čo Putin chcel: Ukrajina sa zbavuje ruštiny (príbehy štyroch žien, ktoré s ňou skončili) 03 - Modified: 2022-10-08 14:31:27 - Feat.: 1 - Title: Po neúspechoch skúsia zmenu. Moskva vymenovala nového veliteľa ruských síl na Ukrajine 04 - Modified: 2022-10-08 12:53:58 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj: Ukrajina získala späť takmer 2 500 štvorcových kilometrov územia. Úspechy však hlásia aj Rusi
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:32