Obyvatelia Krymu sa pozerajú na hasenie Kerčského mostu. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Kľúčová cesta na Krym v plameňoch. Časť Kerčského mosta sa po výbuchu zrútila do mora

08.10.2022, 07:00
Autor:
nasinasiČTKČTK
  • Kerčský most spája ruskú pevninu s okupovaným ukrajinským polostrovom Krym a je považovaný za symbol jeho anexie Ruskom.
  • Dnes ráno sa na moste zrútila časť vozovky po výbuchu nálože v nákladnom aute.
  • Vladimir Putin podpísal dekrét, ktorým nariadil sprísniť zabezpečenie mosta aj infraštruktúry. Nariadil aj vytvoriť vládnu komisiu, ktorá incident preskúma.
  • Cestná a železničná doprava mala byť podvečer už čiastočne obnovená.
  • Pre Rusko poškodenie mosta znamená podstatný problém, v jeho vojenskej mašinérii zohráva esenciálnu strategickú úlohu.
  • Podľa vojenského experta poškodenie mosta znemožní mobilizovaným Rusom presunúť sa z ruského územia cez Krym do Záporožskej a Chersonskej oblasti.

Dnes ráno došlo k mohutnému výbuchu na Kerčskom moste, ktorý spája ruskú pevninu s okupovaným ukrajinským polostrovom Krym

Došlo k nemu na železničnej časti mosta a ruskí vyšetrovatelia uviedli, že si vyžiadal minimálne tri obete na životoch. Podľa svedkov, ktorých citujú ukrajinské médiá, bolo výbuch počuť do vzdialenosti niekoľkých kilometrov. 

Ruský prezident Vladimir Putin niekoľko hodín po výbuchu podpísal dekrét, ktorým nariadil sprísniť zabezpečenie mosta aj infraštruktúry, ktorá na Krymský polostrov dodáva elektrinu a zemný plyn. Šéf Kremľa tiež nariadil vytvoriť vyšetrovaciu komisiu, ktorá má udalosť objasniť.

Časť vozovky sa prepadla do mora

Zábery zverejnené portálom Kyiv Post ukazujú veľkú explóziu a následný požiar na Kerčskom moste, ktorý po nich zostal značne poškodený.

K výbuchu došlo o 06:00 hod moskovského času (05:00 SELČ). Premávku na dôležitej dopravnej spojnici tamojšie úrady následne zastavili a čiastočne ju obnovili v priebehu sobotňajšieho podvečera.

Ruskojazyčný portál BBC uviedol, že na moste sa zrútila časť vozovky. To potvrdili aj zábery kolujúce na sociálnych sieťach, na ktorých je vidno, ako sa časť cesty úplne prepadla do mora.

K tejto fotografii pridal komentár na Twitteri aj poradca Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak. Od útoku na most Ukrajinu nedištancoval. Uviedol, že všetko nelegálne musí byť zničené a všetko ukradnuté Ukrajine musí byť navrátené. 

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová na jeho príspevok už zareagovala. "Reakcia kyjevského režimu na poškodenie civilnej infraštruktúry ukazuje jeho teroristickú povahu," uviedla ruským médiám.

Kerčský most je považovaný za symbol ruskej anexie polostrova. Zatiaľ nie je jasné, kto je za výbuch zodpovedný alebo čo bolo jeho príčinou, Moskva ani Kyjev sa v tomto smere oficiálne nevyjadrili. 

Vojenský expert Mick Ryan na Twitteri uviedol, že je príliš skoro na to určiť príčinu požiaru a jeho následkov. Podľa jeho názoru je na zrútenie betónovej vozovky potrebné veľké množstvo výbušnín. "Ak by boli namierené na správne miesta na moste, bolo by potrebných niekoľko nákladných vozidiel alebo rakiet/bômb," napísal Ryan.

image

Výbuch na Kerčskom moste je obrovský úspech. Ukrajine dá náskok vo vojne dva až tri týždne, tvrdí analytik

Ukrajinský vojenský expert Oleksandr Musijenko zase uviedol, že škody na Kerčskom moste znemožnia mobilizovaným Rusom presunúť sa z ruského územia cez Krym do Záporožskej a Chersonskej oblasti.

"Na okupované územia južnej Ukrajiny sa cez okupovaný Krym a najmä cez Kerčský most dostáva zhruba 75 percent ruských vojakov. Tento incident presun znemožní," uviedol Musijenko.

Príčinou mal byť výbuch nálože v nákladiaku

Ruský Národný protiteroristický výbor uviedol, že na moste vybuchla bomba nastražená v nákladnom vozidle a že sa čiastočne zrútili oba jazdné pruhy. Na mieste malo začať horieť až sedem cisternových vozňov.

Podľa miestnych úradov plamene zachvátili cisternu na nákladnom vlaku, informáciu následne potvrdili krymské železnice. Šéf ruskej správy polostrova Krym Sergej Aksjonov na Telegrame potvrdil zrútenie dvoch cestných pruhov v smere z Krasnodaru do Kerča.

Video, ktoré zblízka sníma poškodenie mosta po výbuchu:

V sobotu podvečer mala byť automobilová prevádzka na moste už obnovená, osobné vozidlá a autobusy môžu na nezničenú časť mosta vojsť po tom, ako sú skontrolované, uviedol Aksjonov. Nákladné vozidlá musia pre cestu cez Kerčský prieliv využiť trajekty.

Spoločnosť Grand Service Express tiež ohlásila obnovenie železničnej dopravy. Firma podľa agentúry AFP uviedla, že už vyrazili dva vlaky smerujúce z Krymu do Moskvy a Petrohradu.

Putin zriaďuje vládnu vyšetrovaciu komisiu

Ruské úrady spustili vyšetrovanie. Vladimir Putin nariadil vytvorenie vládnej komisie, ktorá preskúma príčiny a "čo najskôr odstráni následky".

Niekoľko hodín po výbuchu podpísal dekrét, ktorým nariadil sprísniť zabezpečenie mosta aj infraštruktúry, ktorá na Krymský polostrov dodáva elektrinu a zemný plyn. Postarať sa o to má ruská kontrarozviedka FSB, nie teda armáda. 

Gubernátor Krasnodarského kraja Veniamin Kondratiev vyhlásil "žltý" stupeň teroristickej hrozby v okrese Temrjuk, kde stojí most. To znamená prísnejšie bezpečnostné opatrenia vrátane prehliadok na kontrolných bodoch.

Leonid Sluckij, predseda výboru pre medzinárodné záležitosti Štátnej dumy výbuch označil za "teroristický útok". Ak sa preukáže, že ho naplánovala Ukrajina, "následky budú nevyhnutné" povedal v krymskej metropole Simferopol.

"Reakcia by mala byť tvrdá, ale nie nevyhnutne frontálna," povedal Sluckij. Mnoho posmešných vyhlásení ukrajinských predstaviteľov naznačuje, že za výbuchom môže byť Služba bezpečnosti Ukrajiny SBU.

"Môže ísť o akt štátneho terorizmu, ktorému, ako vidíme, tlieskajú v európskych metropolách," povedal s dôvetkom, že most na Krym bude urýchlene opravený.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie uviedol, že podľa predbežných zistení zomreli pravdepodobne traja ľudia v aute nachádzajúcom sa pri nákladnom vozidle, v ktorom explodovala nálož. Z vody vytiahli telá dvoch obetí, muža a ženy, ktorých totožnosť zisťujú.

Vyšetrovatelia podľa oznámenia tiež identifikovali majiteľa nákladného vozidla. Má ísť o obyvateľa Krasnodarského kraja, ktorého bydlisko už prehľadávajú.

Kerčský most ako „stavba storočia“

Rusko nelegálne pripojilo Krym k svojmu územiu v roku 2014. Ukrajina a väčšina krajín sveta túto anexiu neuznáva. 

Kerčský alebo tiež Krymský most bol otvorený v priamom televíznom prenose za účasti Vladimira Putina 15. mája 2018. Vybudovanie mosta sa pre Kremeľ stalo prioritou a v Rusku bol projekt označovaný za stavbu storočia.

Most sa skladá z dvoch častí, jedna je pre automobily, druhá pre železnicu. Vo vojenskej mašinérii Ruska zohráva esenciálnu strategickú úlohu

image

Ukrajina váha, či zničiť kľúčový most na Krym. Ponúka sa útok kamikaze člnmi

Má dôležitú úlohu pri zásobovaní ruských jednotiek na Kryme a v priľahlej časti Rusmi obsadeného ukrajinského územia. O možnosti ukrajinského útoku na most sa špekulovalo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu tento rok vo februári.

01 - Modified: 2022-05-11 15:04:17 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina váha, či zničiť kľúčový most na Krym. Ponúka sa útok kamikaze člnmi 02 - Modified: 2022-07-18 09:31:04 - Feat.: 0 - Title: Kyjev hrozí zničením mosta, ktorý je kľúčový pre Krym. Čaká nás na Ukrajine veľký obrat? 03 - Modified: 2023-03-26 06:22:57 - Feat.: 1 - Title: Presný opak toho, čo Putin chcel: Ukrajina sa zbavuje ruštiny (príbehy štyroch žien, ktoré s ňou skončili) 04 - Modified: 2022-08-22 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Dostali, čo chceli. Otvorili Pandorinu skrinku a vojna, po ktorej volali, prišla k nim, znie z Moskvy 05 - Modified: 2022-10-07 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Zatvorte radšej Putina. Ruská novinárka utiekla z domáceho väzenia a ponížila Kremeľ
01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 04 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:30