StoryEditor

Putinove vyhrážky treba brať vážne, varuje Londýn. Berlín zvažuje, ako ďalej postupovať

21.09.2022, 12:38
Autor:
TASRTASRČTKČTK

Vladimir Putin oznámil, že v Rusku nariadil vojenskú mobilizáciu - prvú od druhej svetovej vojny. Varoval tiež Západ, že ak bude pokračovať v "jadrovom vydieraní", Moskva odpovie celým svojím arzenálom zbraní.

Za rozhodnutím ruského prezidenta Vladimira Putina mobilizovať státisíce záložníkov vidí nemecký kancelár Olaf Scholz vojenské zlyhania Ruska vo vojne proti Ukrajine. V stredu to uviedol hovorca nemeckej vlády, ktorý Scholza citoval. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"To všetko možno vysvetliť len skutočnosťou, že útok Ruska na Ukrajinu nie je úspešný," povedal hovorca. Dodal, že ruská armáda bola nútená preskupiť svoje rady po tom, ako sa stiahla z Kyjeva i po neúspešnom ťažení na východe Ukrajiny.

"Je to viditeľný znak toho, že Ukrajina veľmi efektívne bráni svoju vlastnú integritu a suverenitu, v neposlednom rade vďaka veľkej podpore mnohých krajín, najmä Nemecka," uviedol hovorca.

Nemecký vicekancelár Robert Habeck ​zase označil krok Moskvy za "ďalšie zlé a nesprávne" rozhodnutie, ktoré konflikt na Ukrajine iba zhoršuje. Dodal, že nemecká vláda sa radí, ako má na daný vývoj politicky zareagovať.

image

Putin mení taktiku. V Rusku vyhlásil okamžitú čiastočnú mobilizáciu, do zbrane povolajú 300-tisíc záložníkov

Musíme to brať vážne, znie z Londýna

Putin v stredajšom televíznom prejave oznámil, že v Rusku nariadil vojenskú mobilizáciu - prvú od druhej svetovej vojny. Varoval tiež Západ, že ak bude pokračovať v "jadrovom vydieraní", Moskva odpovie celým svojím obrovským arzenálom zbraní.

"Evidentne je to niečo, čo musíme brať veľmi vážne, pretože my to nemáme pod kontrolou - a nie som si istá, či to má pod kontrolou on. Je to jednoznačné vystupňovanie (konfliktu)," povedala Gillian Keeganová z britského ministerstva zahraničných vecí.

"Je to mrazivé. Je to vážna vyhrážka, ale taká už zaznela aj predtým," uviedla Keeganová v ďalšom rozhovore pre verejnoprávnu stanicu BBC.

Putin v prejave k národu vyhlásil, že chce "oslobodiť" priemyselný región Donbas na východe Ukrajiny a že väčšina obyvateľov v tomto regióne sa nechce vrátiť "pod tyraniu" Ukrajiny. "Celkovo bol prejav plný skôr Putinových klamstiev, bolo to prekrúcanie dejín," dodala Keeganová.

Britský minister obrany Ben Wallace neskôr nadviazal na jej slová: "Putin a jeho minister obrany poslali desaťtisíce vlastných občanov na smrť, zle vyzbrojených a zle vedených," uviedol.

image

Okupanti na Ukrajine sú v zhone. Začiatok hlasovania o pripojení k Rusku ohlásili už na tento piatok

Podľa neho Putin porušením sľubov, že nebude mobilizovať a že nebude anektovať ďalšie časti Ukrajiny priznal, že "jeho invázia zlyháva".

"Žiadne množstvo hrozieb a propagandy nemôže zakryť skutočnosť, že Ukrajina v tejto vojne víťazí, medzinárodné spoločenstvo je zjednotené a Rusko sa stáva globálnym vyvrheľom," dodal Wallace.

Túto rétoriku už poznáme, oponuje Haag

Holandský premiér Mark Rutte vyhlásil, že príkaz na mobilizáciu je znamením paniky v Kremli a nemal by byť braný ako priama vyhrážka plnohodnotnou vojnou proti Západu. Mobilizácia a vyhlasovanie referend, to všetko sú známky paniky, povedal Rutte podľa agentúry Reuters.

"Jeho (Putinove) reči o jadrových zbraniach sú niečím, čo sme veľakrát počuli už skôr a necháva nás to chladnými," povedal šéf holandskej vlády verejnoprávnej stanici NOS. "Všetko je to súčasťou rétoriky, ktorú poznáme. Radil by som zostať v pokoji, "dodal.

01 - Modified: 2022-09-21 08:09:07 - Feat.: 1 - Title: Putin mení taktiku. V Rusku vyhlásil okamžitú čiastočnú mobilizáciu, do zbrane povolajú 300-tisíc záložníkov 02 - Modified: 2022-09-20 14:18:36 - Feat.: 1 - Title: Okupanti na Ukrajine sú v zhone. Začiatok hlasovania o pripojení k Rusku ohlásili už na tento piatok 03 - Modified: 2022-09-21 12:05:46 - Feat.: 1 - Title: V Rusku sprísnili tresty za zločiny počas mobilizácie. Týkajú sa aj dezercie či neuposlúchnutia rozkazu 04 - Modified: 2022-09-14 13:48:34 - Feat.: 1 - Title: Ochromený Kremeľ stráca kontrolu. Buď bude mobilizácia, alebo z Ukrajiny vypadneme, znelo v ruskej televízii
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:54