StoryEditor

Putin mení taktiku. V Rusku vyhlásil okamžitú čiastočnú mobilizáciu, do zbrane povolajú 300-tisíc záložníkov

21.09.2022, 10:09
21.09.2022, 10:09

"Brannej povinnosti budú podliehať len občania, ktorí sú momentálne v zálohe, a predovšetkým tí, ktorí slúžili v ozbrojených silách a majú určitú vojenskú špecializáciu a relevantné skúsenosti," povedal ruský prezident.

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením referend v štyroch ukrajinských regiónoch o pripojení k Rusku. Oznámil to vo svojom prvom príhovore národu od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

V televíznom prejave smerom k národu tiež vyhlásil, že Moskva odpovie "všetkými prostriedkami, ktoré má k dispozícii", ak bude územná celistvosť Ruska ohrozená.

image

Putinova voľba. Rusko má na Ukrajine len dve možnosti, obe zlé

Mobilizácia záložníkov

Putin uviedol, že podpísal dekrét o čiastočnej mobilizácii, ktorý má vstúpiť do platnosti v stredu. "Hovoríme o čiastočnej mobilizácii, čo znamená, že brannej povinnosti budú podliehať len občania, ktorí sú momentálne v zálohe, a predovšetkým tí, ktorí slúžili v ozbrojených silách a majú určitú vojenskú špecializáciu a relevantné skúsenosti," zdôraznil ruský prezident.

Čiastočná mobilizácia je "plne adekvátna hrozbám, ktorým čelíme, a to chrániť našu vlasť, jej suverenitu a územnú celistvosť a zaistiť bezpečnosť našich ľudí i ľudí na oslobodených územiach", dodal Putin.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v stredu oznámil, že v Rusku bude mobilizovaných 300-tisíc záložníkov ruských ozbrojených síl. Dodal, že ide len o zlomok ruských vojakov, ktorých je možné povolať, a že Rusko na Ukrajine "nebojuje ani tak proti Ukrajine, ako proti kolektívnemu Západu".

image

Narastajú obavy z mimoriadne čierneho scenára. Ako sa bude vyvíjať konflikt na Ukrajine? (tri scenáre vojny)

Obrana "všetkými prostriedkami"

Putin taktiež podľa agentúry AFP varoval, že Moskva odpovie "všetkými prostriedkami, ktoré má k dispozícii", ak bude územná celistvosť Ruska ohrozená.

"Keď bude územná celistvosť našej krajiny ohrozená, určite použijeme všetky prostriedky, ktoré máme k dispozícii, aby sme ochránili Rusko a našich ľudí. Toto nie je bluf," varoval Putin a dodal, že cieľom Západu je podľa neho "oslabiť, rozdeliť a nakoniec zničiť našu krajinu".

Putin bez dôkazov obvinil Západ z "jadrového vydierania" a spomínal bližšie nešpecifikované vyhlásenia niektorých vysokopostavených predstaviteľov popredných štátov NATO o možnosti použitia jadrových zbraní hromadného ničenia proti Rusku".

image

Putin eskaluje situáciu. Vytvára podmienky na vydieranie Západu jadrovým útokom, kritizuje Naď

Kyjev: Je to dôkaz, že Moskve nejdú veci podľa plánu

Vyhlásenie mobilizácie Ruskom bolo predvídateľné a svedčí o tom, že Moskve nevychádzajú jej vojnové plány, povedal poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak.

Ostatné výroky ruského Vladimira Putina v televízii boli podľa neho len rétorické a ich cieľom bolo preniesť vinu za vojnu na Ukrajine a zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu Ruska na Západ.

Na sociálnej sieti Twitter uviedol, že Rusi, ktorí požadovali deštrukciu Ukrajiny, za to teraz dostanú mobilizáciu, uzavretie hraníc, zablokovanie bankových účtov a tresty väzenia za dezerciu

Ku kritike na Twitteri sa pridala aj americká veľvyslankyňa na Ukrajine Bridget Brinková. Tá označila mobilizáciu za znak slabosti Moskvy.

"Falošné referendá a mobilizácia sú znakmi slabosti a zlyhania Ruska. Spojené štáty nikdy neuznajú nárok Ruska na údajne anektované ukrajinské územie a budeme naďalej stáť pri Ukrajine – a to tak dlho, ako to bude potrebné," uviedla Brinková.

image

Putinove vyhrážky treba brať vážne, varuje Londýn. Berlín zvažuje, ako ďalej postupovať

Na Ukrajine sa hovorí o referendách

Referendá o pričlenení sa k Rusku, v termíne od 23. do 27. septembra, ohlásili v utorok predstavitelia proruských separatistických "republík" na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej –, ako aj Moskvou dosadení činitelia okupovaných častí Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.

Severoatlantická aliancia a Spojené štáty v utorok odsúdili proruskými úradmi plánované referendá o anexii častí Ukrajiny, označili ich za "fiktívne" a vyhlásili, že ich výsledky neuznajú. V rovnakom zmysle sa vyjadrili aj Európska únia, Francúzsko, Nemecko a mnohé ďalšie západné krajiny. Význam oznámenia týchto referend spochybnil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

image

Okupanti na Ukrajine sú v zhone. Začiatok hlasovania o pripojení k Rusku ohlásili už na tento piatok

01 - Modified: 2022-09-21 05:04:03 - Feat.: 1 - Title: Scholz: Vojna na Ukrajine je obrazom čistého imperializmu. Mier diktovaný Ruskom neprijmeme 02 - Modified: 2022-09-20 22:05:04 - Feat.: 1 - Title: Putinova voľba. Rusko má na Ukrajine len dve možnosti, obe zlé 03 - Modified: 2022-10-06 09:05:43 - Feat.: 1 - Title: Financial Times: Peking teraz musí veľmi ľutovať spojenectvo s oslabeným a zahanbeným Ruskom 04 - Modified: 2022-09-20 14:18:36 - Feat.: 1 - Title: Okupanti na Ukrajine sú v zhone. Začiatok hlasovania o pripojení k Rusku ohlásili už na tento piatok 05 - Modified: 2022-09-21 10:47:43 - Feat.: 1 - Title: Putin eskaluje situáciu. Vytvára podmienky na vydieranie Západu jadrovým útokom, kritizuje Naď
01 - Modified: 2024-04-13 05:50:53 - Feat.: - Title: USA a Spojené kráľovstvo rozšírili zákaz dovozu ruských kovov 02 - Modified: 2024-04-12 21:50:56 - Feat.: - Title: Čína zvyšuje predaj strojov Rusku, ktoré z nich vyrába zbrane proti Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-12 19:14:12 - Feat.: - Title: "Dodáme iba 20 percent". Rusko vyradilo z prevádzky takmer všetky ukrajinské tepelné elektrárne 04 - Modified: 2024-04-12 18:27:10 - Feat.: - Title: Scholz kritizoval pred gruzínskym premiérom návrh zákona o zahraničných agentoch na "ruský štýl" 05 - Modified: 2024-04-12 18:01:42 - Feat.: - Title: Rusko oznámilo test medzikontinentálnej strely, ktorý bol podľa Moskvy úspešný
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. apríl 2024 21:37