Legendárna ruská popová speváčka Alla Pugačovová (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ruská popová hviezda je za svoje slová o vojne na Ukrajine vystavená kritike, opozícia stojí za ňou

20.09.2022, 07:32
Autor:
TASRTASR
  • Prokremeľský ruský rapový spevák Timati sa pustil do Pugačovovej.
  • Líder strany Spravodlivé Rusko – Za pravdu Sergej Mironov tvrdí, že Pugačovová sa hrá na manželku revolucionára.
  • Časť ľudí z kultúrnej sféry či prívrženci ruskej opozície Pugačovovej vyjadrili plnú podporu.

Legendárna ruská popová speváčka Alla Pugačovová sa dostala v Rusku pod paľbu kritiky za svoje vyjadrenia o vojne, ktorú Kremeľ vedie proti Ukrajine. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Speváčku kritizoval okrem iných aj predseda Rady pre rozvoj občianskej spoločnosti a ľudských práv Valerij Fadejev, ktorý na sociálnych sieťach napísal: "Títo grafomani, harlekýni (názov jednej z Pugačovovej piesní) a šašovia potrebujú len príležitosť spievať a tancovať, lacno a hlúpo mudrovať."

Obrátili sa proti nej aj politici

Podľa poslanca Štátnej dumy Piotra Tolstého "Pugačovová, bývalá najpopulárnejšia speváčka v krajine, natoľko stratila kontakt s realitou, že je solidárna s tými, ktorí dnes chcú, aby bolo Rusko porazené". Podľa Tolstého je Pugačovovej miesto teraz už len v múzeu dejín Sovietskeho zväzu.

image

Žiadajú urýchlenie referenda. Separatisti trvajú na hlasovaní o pripojení Donecka a Luhanska k Rusku

Aj prokremeľský ruský rapový spevák Timati sa pustil do Pugačovovej a obvinil ju, že je slabou vlastenkou.

Moderátor prokremeľských televíznych diskusií Vladimir Soloviov, sám v seniorskom veku, na adresu 73-ročnej divy napísal: "Múdrosť nie vždy prichádza s vekom. Niekedy prichádza staroba sama."

Líder strany Spravodlivé Rusko – Za pravdu Sergej Mironov tvrdí, že Pugačovová sa hrá na manželku revolucionára, ale vyšla z toho "len úbohá fraška". Dodal, že ľudia z kultúry "kalibru Pugačovovej" a jej manžela Maxima Galkina "nemajú o vlastenectve ani poňatia".

image

Tankovanie nad dve eurá? Ak zdania ruskú ropu, takto to dopadne, varuje naša rafinéria

Hoci kritiku vojny v podaní Pugačovovej si v Rusku všimli mnohí, Kremeľ jej vyjadrenie nekomentoval. Štátne médiá informovali len o jej žiadosti, aby ju tiež označili za zahraničného agenta ako jej manžela Galkina.

Ruská opozícia ju podporuje

Časť ľudí z kultúrnej sféry či prívrženci ruskej opozície však Pugačovovej vyjadrili plnú podporu.

Bola medzi nimi aj Julija Navaľná, manželka väzneného politika Alexeja Navaľného, ktorá Pugačovovej status zdieľala na svojom konte na Instagrame.

image

Rusko porušuje Navaľného práva. Moskva sa bojí ľudí, ktorí hovoria pravdu, vyhlásili USA

Medzičasom hold kolegyni vzdala britská skupina Pet Shop Boys, ktorá na Twitteri napísala: "Obdivujeme odvahu a čestnosť legendárnej ruskej superhviezdy Ally Pugačovovej, ktorá odsúdila vojnu (ruského prezidenta) Vladimira Putina s Ukrajinou a jasne pomenovala, že Rusko sa mení na vyvrheľa."

Vedúci medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Agora Pavel Čikov napísal, že Pugačovová "sa vyslovila za slobodu prejavu, proti represiám a vojne". "Milión šarlátových ruží proti silám zla," dodal s odkazom na jednu z najznámejších speváčkiných piesní.

image

V Rusku sa začali regionálne a komunálne voľby, voliť môže 44 miliónov ľudí. K urnám ich vyzýva aj Navaľnyj

Ruský opozičný politik Dmitrij Gudkov ako svoju reakciu na kauzu citoval známy bonmot: "A kto je Putin? Politická postavička z epochy Ally Pugacčovovej."

Skloňuje sa pád režimu

Poslanec petrohradského mestského zastupiteľstva Maxim Reznik vyslovil predpoklad, že "Pugačovovej povstanie povedie k pádu (putinovského) režimu".

Za "začiatok konca Putinovho režimu" označil Pugačovovej "vzburu" vo svojej reakcii na Facebooku aj poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč.

image

Rusko sa zameria na posilnenie partnerstva s Čínou. Je to náš kľúčový cieľ, vyhlásila Moskva

Podľa ruského politológa Stanislava Belkovského sa Pugačovová "stáva de facto vodcom protivojnovej časti ruskej spoločnosti".

Ruská blogerka Nika Belocerkovská označila Pugačovovej vyhlásenie za verejnú facku súčasnej moci, ktorá "ešte aj dobre sadla". Upozornila, že Pugačovová v ňom používa jazyk súčasných ruských politických elít, a práve takto ničí ich naratív.

Navyše hovorí aj k tým, ktorí váhajú, kam sa zaradiť – či ku kritikom alebo podporovateľom vojny. "Toto je jej publikum a ona ho pozná ako žiadny iný umelec," napísala blogerka.

image

Ukrajinci porážajú Rusko. Ak Putin použije jadrové zbrane, príde odpoveď USA, varoval Biden

DPA pripomenula, že podľa ruských zákonov sa vojna, ktorú 24. februára rozpútalo Rusko na Ukrajine, môže označovať len ako špeciálna vojenská operácia. Tresty za kritiku činnosti ruskej armády v Rusku krátko po začiatku invázie na Ukrajinu sprísnili.

01 - Modified: 2022-09-19 20:37:03 - Feat.: 1 - Title: Žiadajú urýchlenie referenda. Separatisti trvajú na hlasovaní o pripojení Donecka a Luhanska k Rusku 02 - Modified: 2022-09-19 18:33:58 - Feat.: 1 - Title: Tankovanie nad dve eurá? Ak zdania ruskú ropu, takto to dopadne, varuje naša rafinéria 03 - Modified: 2022-09-19 18:24:06 - Feat.: 1 - Title: Hrozba recesie v eurozóne je najvyššia od roku 2020. Problém s energiami bude stáť za poklesom aktivity 04 - Modified: 2022-09-19 17:08:26 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská armáda pokračuje v ofenzíve. Na východe krajiny oslobodila ďalšie obce
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:36