StoryEditor

Nové protikrízové opatrenia a vytvorenie vodíkovej banky. Von der Leyenová predniesla správu o stave Únie

14.09.2022, 08:55
14.09.2022, 17:22
Autor:
nasinasiČTKČTK

Šéfka Európskej komisie prisľúbila "hlbokú a komplexnú reformu" trhu s elektrinou, kde sa cena určuje podľa najdrahšieho spôsobu výroby potrebného na uspokojenie dopytu.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu predniesla v poradí už svoju tretiu správu o stave Európskej únie.

Prejav otvorila uistením, že Európska únia mieni naďalej "neotrasiteľne" podporovať Ukrajinu, ktorá zvádza boj s Ruskom od vtedy, čo jeho vojská vpadli na jej územie koncom februára 2022. Slová podpory pri tom venovala aj prísediacej Olene Zelenskej, manželke ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

V tomto zmysle adresovala aj mnohé výzvy, ktorým začala Únia aj vo svetle prebiehajúcej vojny čeliť. Menovite spomínala opatrenia proti energetickej kríze.

image

Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská, predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v Štrasburgu. FOTO: TASR/AP

Európska vodíková banka

Európska únia sa podľa Leyenovej musí v nej usilovať o "zmenu paradigmy", nie iba o rýchlu náplasť na pálčivé problémy. Vyzdvihla pri tom potenciál vodíka a ohlásila vytvorenie novej "banky", ktorá má pomôcť vybudovať trh s týmto zdrojom. Tiež znovu hovorila o potrebe rozsiahlej reformy trhu s elektrinou.

"Vodík môže v Európe znovu rozdať karty," vyhlásila predsedníčka Európskej komisie. Počiatky energetickej transformácie už sú podľa nej zrejmé, napríklad na severe Nemecka, kde jazdia vlaky poháňané "zeleným vodíkom". "Musíme našu vodíkovú ekonomiku posunúť z niečoho okrajového do veľkého merítka," pokračovala.

Európska komisia podľa nej za týmto účelom zriadi "Európsku vodíkovú banku", ktorá pomôže vybudovať budúci trh s vodíkom. Nový orgán by mohol investovať tri miliardy eur a bude ťažiť predovšetkým z prostriedkov z únijného fondu pre inovácie.

"Musíme vytvoriť tvorcu trhu s vodíkom, v snahe zaceliť medzeru v investíciách a prepojiť budúce dodávky s dopytom," povedala von der Leyenová.

image

Ursula von der Leyenová počas jej prednesu správy o stave Únie. FOTO: REUTERS

"Hlboká a komplexná" reforma trhu s elektrinou

"Nie len rýchla záplata, ale zmena paradigmy, skok do budúcnosti," popísala spôsob, ako by podľa nej mala EÚ pristupovať k súčasnej energetickej kríze priživovanej Ruskom a výpadkom jeho dodávok plynu.

Vývoj, ktorý súvisí s ruskou agresiou voči Ukrajine a jasnou európskou podporou brániaceho sa Kyjeva, vyhnal cenu suroviny na rekordné hodnoty a prispieva tak aj k vysokým veľkoobchodným cenám elektriny.

Podľa Ursuly von der Leyenovej aktuálny trh s elektrinou, kde sa cena určuje podľa najdrahšieho spôsobu výroby potrebného na uspokojenie dopytu, nie je spravodlivý k spotrebiteľom. Šéfka Európskej komisie preto sľubuje "hlbokú a komplexnú reformu".

Európska komisia súčasne navrhne zastropovať ceny elektriny vyrábanej z neplynových zdrojov, z ktorej predaja majú výrobcovia nebývalé zisky v súvislosti s rekordným rastom cien.

Podľa jej predsedníčky toto krízové opatrenie prinesie členským krajinám Európskej únie 140 miliárd eur, ktoré môžu využiť na podporu spotrebiteľov ohrozených drahými energiami. Na pomoci sa budú podieľať aj poplatky získané od výrobcov fosílnych palív, dodala.

image

Zásah proti energetickej kríze. EÚ obmedzí nadmerné zisky výrobcov energií, štáty získajú 140 miliárd eur

Neochvejná podpora Ukrajine

Oblečená do žltomodrého kostýmu v ukrajinských farbách a s prvou dámou Ukrajiny Olenou Zelenskou ako čestným hosťom dnes predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová potvrdila, že protiruské sankcie ostanú v platnosti a že Ukrajina sa môže spoľahnúť na neotrasiteľnú podporu EÚ.

"Dnes má odvaha meno, a tým je Ukrajina," povedala von der Leyenová s odvolaním sa na úspešnú ukrajinskú obranu proti pokračujúcej ruskej agresii a aktuálnej ukrajinskej protiofenzíve. Vyhlásila, že ruský prezident Putin vo svojej agresii neuspeje a západné sankcie uvalené na Rusko označila za "najprísnejšie, aké svet kedy videl".

V prejave, ku ktorého hlavným motívom patrilo zdôrazňovanie solidarity a odvahy potrebné tiež zo strany únijných krajín, vymedzila možnosti ďalšej pomoci Kyjevu.

Exekutiva EÚ bude okrem iného pracovať na začlenení Ukrajiny do jednotného európskeho trhu. EÚ poskytne 100 miliónov eur na obnovu ukrajinských škôl, Ukrajina sa stane súčasťou voľnej roamingovej zóny únie.

Zmena zmlúv, ochrana demokracie a protikorupčný boj

Šéfka Európskej komisie spomenula aj možnú zmenu únijných zmlúv, čo je ďalší sporný bod, ktorý nemá jasnú podporu medzi únijnými štátmi. Podporila zvolanie konventu, ktorý by mal o podobe týchto zmien rozhodovať. Podrobnejšie sa k nim však nevyjadrila.

Väčší dôraz venovala boju s korupciou a ochrane demokracie. "Demokracia nevyšla z módy, ale musí sa vynovovať, aby mohla ďalej zlepšovať životy ľudí," citovala Ursula von der Leyenová zosnulého Davida Sassoliho. 

Komisia podľa nej v nasledujúcom roku predloží aktualizáciu právneho rámca Únie na boj s korupciou. Sprísniť chce normy týkajúce sa porušenia zákona, ako je nezákonné obohacovanie, obchodovanie s vplyvom a zneužitie právomoci.

Korupciu by však podľa nej mala EÚ dôslednejšie postihovať aj vo svete, preto komisia navrhne jej zaradenie do celosvetového systému únijných sankcií. Exekutíva predloží aj balík návrhov na ochranu demokracie vo svete.

01 - Modified: 2022-09-14 11:19:45 - Feat.: 1 - Title: Zásah proti energetickej kríze. EÚ obmedzí nadmerné zisky výrobcov energií, štáty získajú 140 miliárd eur 02 - Modified: 2022-09-17 09:04:17 - Feat.: 1 - Title: Slovenské rozpaky z európskeho stropu. Plyn sme blokovali a z elektriny nedostaneme nič
01 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 02 - Modified: 2024-04-17 20:47:53 - Feat.: - Title: Ukrajine je potrebné urýchlene poskytnúť protivzdušnú obranu, zhodla sa Európska únia 03 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-17 18:52:42 - Feat.: - Title: Ruská FSB zadržala štyroch ľudí za pomoc Kyjevu. Posielali peniaze ukrajinskej armáde
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 05:57