StoryEditor

Zásah proti energetickej kríze. EÚ obmedzí nadmerné zisky výrobcov energií, štáty získajú 140 miliárd eur

14.09.2022, 09:39
14.09.2022, 13:19
Autor:
ČTKČTK

EÚ podľa Ursuly von der Leyenovej síce už výrazne obmedzila svoju závislosť od ruského plynu, v záujme stabilizácie cien však musí podniknúť ďalšie kroky. K tým dlhodobým bude patriť snaha o oddelenie ceny plynu a elektriny.

Európska komisia navrhuje obmedziť príjmy výrobcov elektriny vyrábanej z neplynových zdrojov, ktorí majú nebývalé zisky v súvislosti s rekordným rastom cien. 

Oznámila to dnes predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová, podľa ktorej krízové opatrenie prinesie členským krajinám Európskej únie 140 miliárd eur, ktoré môžu využiť na podporu spotrebiteľov ohrozených drahými energiami. Na pomoci sa budú podieľať aj poplatky získané od výrobcov fosílnych palív, dodala.

Exekutíva EÚ podľa nej tiež chce, aby členské krajiny obmedzili spotrebu elektriny. Plánuje tiež pracovať na dlhodobej reforme energetického trhu.

Maximálna predajná cena

Komisia prichádza s návrhmi päť dní po mimoriadnom rokovaní ministrov energetiky, ktorí exekutívu EÚ vyzvali na rýchlu prípravu konkrétnych krokov na obmedzenie dopadu vysokých cien na obyvateľov a firmy. 

V ich rámci chce Európska komisia podľa doteraz neoficiálnych informácií uniknutých do médií stanoviť najvyššiu predajnú cenu elektriny vyrábanej zo solárnych, veterných, jadrových, hnedouhoľných zdrojov či biomasy na 180 eur za megawatthodinu. Všetok zisk nad túto cenu budú môcť využiť štáty na svoje podporné opatrenia.

image

Maximálna cena elektriny z neplynových elektrární by mala byť 180 eur za MWh, navrhuje Eurokomisia

Členským krajinám by mala pomôcť aj možnosť odobrať 33 percent nadbytočných zdaniteľných ziskov z tohto roka ropným firmám a producentom ďalších fosílnych palív.

Na ruský plyn sa už nemožno spoľahnúť

Von der Leyenová dnes zopakovala, že zásadný podiel na bezprecedentnom zdražovaní majú ruské manipulácie s dodávkami plynu.

Rusko podľa pozorovateľov znižovaním objemu dodávaného plynu či úplným zastavovaním dodávok reaguje na postoj európskych krajín k jeho agresii voči susednej Ukrajine a ich jasnej podpore brániacemu sa Kyjevu. Moskva opakované obmedzenia dodávok obvykle odôvodňuje technickými problémami.

"Radšej plyn spália, ako by ho dodávali. Tento trh už nefunguje," vyhlásila dnes šéfka komisie. Európska únia podľa nej síce už výrazne obmedzila svoju závislosť od ruského plynu a naplnila 84 percent kapacity svojich zásobníkov, v záujme stabilizácie cien však musí podniknúť ďalšie kroky.

Ďalšie opatrenia a reforma trhu s elektrinou

Popri tých spomínaných chce komisia v októbri zmeniť dočasne uvoľnené pravidlá pre štátnu podporu firmám. Vďaka tomu budú môcť členské štáty poskytnúť záruky, aby mohli firmy ponúkajúce elektrinu na termínových trhoch získať dostatok likvidity, čo má rozhýbať ochromený trh.

Európska komisia chce tiež vytvoriť novú referenčnú cenu plynu, keďže doterajší kľúčový termínový kontrakt na plyn vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility je podľa nej zastaraný.

Naproti tomu medzi dlhodobými plánmi je oddelenie ceny plynu a elektriny, na ktorej zdraženie má v súčasnosti práve plyn kľúčový vplyv.

"Preto podnikneme hlbokú a celkovú reformu trhu s elektrinou," sľúbila von der Leyenová. Ľudia aj firmy by podľa nej mali viac ťažiť z nízkych výrobných cien elektriny z obnoviteľných zdrojov, do ktorých sa EÚ chystá ďalej investovať a znižovať podiel plynu na jej výrobe.

image

Nové protikrízové opatrenia a vytvorenie vodíkovej banky. Von der Leyenová predniesla správu o stave Únie

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:08