StoryEditor

Všetky reaktory Záporožskej elektrárne boli odpojené od siete. Popoludní bol jeden obnovený, hlási Ukrajina

26.08.2022, 11:11
26.08.2022, 11:11
Autor:
ČTKČTKnasinasi

V priebehu piatkového doobedia sa predstavitelia ruských okupačných správ na Ukrajine sami medzi sebou nevedeli zhodnúť na tom, v akom režime elektráreň vlastne operuje.

Jeden z doteraz odpojených reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne je znovu pripojený k energetickej sieti, oznámila dnes popoludní ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom.

Blok podľa nej pokračuje v navyšovaní svojej kapacity. Ráno firma uviedla, že všetkých šesť reaktorov bolo odpojených od ukrajinskej elektrickej siete a pokračovala príprava na pripojenie dvoch blokov atómovej elektrárne k sieti.

Dva reaktory, ktoré doposiaľ boli v prevádzke, boli od siete podľa Enerhoatomu odpojené vo štvrtok pre požiar v areáli blízkej tepelnej elektrárne.

image

Zabráňte nenapraviteľnému, vyzývajú svet pracovníci Záporožskej elektrárne. Rusi ju chcú dnes odpojiť

Protichodné vyjadrenia okupačnej správy

Ruské invázne jednotky okupujú Záporožskú jadrovú elektráreň od marca.

Odpojenie dvoch zvyšných blokov elektrárne potvrdila tiež Ruskom dosadená správa Záporožskej oblasti, ktorá však vo štvrtok tvrdila, že zariadenie bolo čiastočne znovu uvedené do prevádzky. Požiar podľa nej zavinili útoky ukrajinských síl. Niekoľko miest podľa nej kvôli tomu bolo odpojených od elektriny.

V priebehu piatkového doobedia sa predstavitelia ruských okupačných správ na Ukrajine sami medzi sebou nevedeli zhodnúť na tom, v akom režime elektráreň v súčasnosti operuje.

Podľa agentúry TASS člen ruskej okupačnej správy mesta Enerhodar Alexandr Volga najprv informoval, že elektrina je na Ukrajinu dodávaná normálne a Záporožská atómová elektráreň funguje v bežnom režime.

Len krátko potom jeho tvrdenie znegoval "kolega" z okupačnej správy Záporožskej oblasti Vladimir Rogov. Ten podľa TASS naopak uviedol, že ukrajinské sily vraj prerušili posledné elektrické vedenie spájajúce Záporožskú jadrovú elektráreň s Ukrajinou. Predmetná elektráreň tak podľa neho nedodáva elektrinu do Kyjevom kontrolovaných oblastí na Ukrajine.

Ich tvrdenia zatiaľ nemožno nezávisle overiť. 

image

Expert o Rusku: V konvenčnej oblasti bolo obrom na hlinených nohách, no v jadrových silách je svetová špička

Expertka: Úroveň radiácie je v norme

Podľa šéfky českého úradu pre jadrovú bezpečnosť Dany Drábovej je radiačná situácia v okolí elektrárne naďalej normálna. Situácia je zložitá predovšetkým pre pracovníkov elektrárne, podľa nej sú však na toto vycvičení.

Bezpečnostné systémy a chladenie odstavených reaktorov funguje vďaka tomu, že má Záporožská elektráreň záložné elektrické napájanie zo susednej uhoľnej elektrárne a k dispozícii má tiež asi 18 veľkých dieselových generátorov, povedala Drábová v ČT.

Jediným riešením podľa nej je, aby ruskí okupanti odišli z elektrárne a v mieste bola zriadená demilitarizovaná zóna.

image

OSN vyzýva k demilitarizácii Záporožskej elektrárne. Moskva aj Kyjev sa opäť vinia z jej ostreľovania

Lesný požiar v blízkosti jadrovej elektrárne

Ruská agentúra TASS dnes v noci s odvolaním sa na okupačnú oblastnú správu napísala, že v blízkosti elektrárne vypukol lesný požiar.

"V oblasti Záporožskej elektrárne horia lesy. Bez dodávok elektriny vo štvrtok na niekoľko hodín zostali mestá Enerhodar, Melitopol a Cherson," napísal v noci na Telegrame člen proruskej administratívy ukrajinskej Záporožskej oblasti Vladimir Rogov, ktorý zároveň priložil satelitné snímky, ktoré podľa neho zachytávajú oheň.

Satelitné zábery, ktoré ukazujú požiare v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne, zverejnila na svojom webe tiež ukrajinská verzia rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL).

image

Vtáčia perspektíva jadrovej elektrárne v Záporoží a požiarov v Enerhodare. FOTO: REUTERS

Snímky podľa nej ukazujú ohniská požiarov v lese pri atómovej elektrárni a tiež dym na skládke popola neďalekej tepelnej elektrárne. Ten zaznamenal satelit spoločnosti Planet Labs 24. augusta, píše RFE/RL.

Starosta mesta Enerhodar Dmytro Orlov podľa agentúry Ukrinform uviedol, že požiare v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne stále horia. "Vojenské mínometné ostreľovanie a sezóna požiarov. Je celkom možné, že to je kombinácia týchto faktorov a toho, že okupanti týrali hasičov," dodal.

Podľa Orlova hasiči aj pre ostreľovanie nestíhajú požiare hasiť. Rozviedka ukrajinského ministerstva obrany podľa Ukrinformu už skôr uviedla, že ruské sily zámerne ostreľovali skládku popola, ktorý vzniká pri prevádzke tepelných elektrární a má vysokú koncentráciu škodlivých látok a tiež o niečo vyššiu úroveň radiácie.

Ruský jadrový štíť

Ruské invázne sily sa najväčšej atómovej elektrárne v Európe zmocnili na začiatku marca, avšak ukrajinskí inžinieri z Enerhoatomu stále riadia jej každodennú prevádzku, pracujú pod kontrolou Rusov.

V posledných dvoch týždňoch bolo územie elektrárne opakovane ostreľované, pričom Kyjev a Moskva sa z útokov vinia navzájom. Predstavitelia európskych spravodajských služieb útoky pripisujú Rusku, ktoré podľa nich zariadenie používa ako štít pre svoje sily a na podnikanie delostreleckých útokov z jeho blízkosti, uviedla agentúra Bloomberg.

image

"Ak vybuchne Záporožská elektráreň, bude tu Fukušima alebo Černobyľ viacnásobných rozmerov," varuje Kličko

Situácia okolo elektrárne vyvoláva obavy z možnej jadrovej katastrofy a Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu MAAE intenzívne rokuje o inšpekcii zariadení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na dnes obvinil zo súčasného výpadku ruské ostreľovanie a Moskvu viní z toho, že priviedla Ukrajinu a Európu do situácie, keď sa ocitli "krok od jadrovej katastrofy".

01 - Modified: 2022-08-25 14:25:21 - Feat.: 1 - Title: Ruská propaganda sa mení, namiesto denacifikácie hlása oslobodenie Ukrajiny. Agresivitu však dopĺňajú obavy 02 - Modified: 2022-08-24 08:50:00 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci zmenili dejiny aj svet a dali ľudstvu nádej na spravodlivosť, hovorí Zelenskyj na Deň nezávislosti 03 - Modified: 2022-08-21 05:26:58 - Feat.: 1 - Title: Rusi píšu Bezpečnostnej rade OSN. Varujú pred dajnou ukrajinskou provokáciou v Záporoží 04 - Modified: 2022-08-19 11:46:10 - Feat.: 1 - Title: Zabráňte nenapraviteľnému, vyzývajú svet pracovníci Záporožskej elektrárne. Rusi ju chcú dnes odpojiť
01 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 02 - Modified: 2024-04-23 19:07:53 - Feat.: - Title: Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov 03 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 04 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu 05 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 22:25