StoryEditor

Zabráňte nenapraviteľnému, vyzývajú svet pracovníci Záporožskej elektrárne. Rusi ju chcú dnes odpojiť

19.08.2022, 13:46
19.08.2022, 13:46
Autor:
ČTKČTKnasinasi

Moskva obvinila Kyjev, že chce v piatok podniknúť "rozsiahlu provokáciu" v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorá by mohla vyvolať jadrovú haváriu. Kyjev naopak tvrdí, že provokácie v podobe teroristického útoku chystá Moskva.

Rusi sa chystajú odstaviť doteraz fungujúce reaktory v Záporožskej jadrovej elektrárni a odpojiť ju od ukrajinskej siete.

Z toho dôvodu už obmedzili prístup personálu do elektrárne, na pracovisko smeli prísť len zamestnanci, ktorí zabezpečujú prevádzku jadrových blokov, uviedla dnes ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom, ktorá za normálnych okolností túto najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe spravuje.

Na informáciu už reagoval aj generálny tajomník OSN António Guterres. Ten počas piatkovej návštevy ukrajinskej Odesy vyzval Rusko, aby elektráreň od ukrajinskej siete neodpojilo.

"Elektrina zo Záporožskej elektrárne je zjavne ukrajinská, takže túto zásadu treba plne rešpektovať," povedal Guterres.

image

V piatok nechoďte do práce, odkázalo Rusko zamestnancom Záporožskej elektrárne

Enerhoatom v dnešnom vyhlásení taktiež varoval, že Rusi, ktorí elektráreň okupujú od marca, tu chystajú "rozsiahlu provokáciu".

O tomto bližšie nešpecifikovanom pláne sa hovorilo už vo štvrtok, keď Moskva obvinila Kyjev, že chce v elektrárni podniknúť rozsiahlu provokáciu, ktorá by mohla vyvolať jadrovú haváriu. Kyjev naopak reagoval, že provokácie v podobe teroristického útoku chystá Moskva.

"Ruskí propagandisti sú už na mieste"

"Vo štvrtok večer do Enerhodaru dorazil početný štáb ruských propagandistov, ktorí sa zišli so zástupcami tajnej služby FSB, a už štvrťhodinu po polnoci Rusi od autobusovej stanice a od vypúšťacieho kanála ostreľovali okolie elektrárne. Je jasné, že to okupanti robia preto, aby v propagandistických médiách obvinili z ostreľovania ukrajinskej sily," povedala spoločnosť.

"Znovu vyzývame medzinárodné spoločenstvo, aby čo najskôr prijalo všetky potrebné opatrenia na ukončenie okupácie Záporožskej jadrovej elektrárne. V stávke je jadrová a radiačná bezpečnosť celého ľudstva!" zdôraznil na záver Enerhoatom.

Aj zamestnanci Záporožskej jadrovej elektrárne zverejnili výzvu, v ktorej žiadajú svetové spoločenstvo, aby "zabránilo nenapraviteľnému".

Výzva poukazuje na porušovanie početných právnych noriem, zásad a predpisov pre zabezpečenie bezpečnosti pri nakladaní s mierovým atómom v priebehu piatich mesiacov od dobytia elektrárne Rusmi, uviedla dnes stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

image

V areáli najväčšej európskej jadrovej elektrárne horí. Rusi ju ostreľovali, tvrdí Enerhoatom

OSN je za demilitarizovanú zónu, Rusko to odmieta

Návšteva delegácie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu v Záporožskej jadrovej elektrárni by sa mohla uskutočniť na začiatku septembra, "ak opäť nevzniknú nejaké vedľajšie faktory, nesúvisiace s cieľmi a úlohami návštevy agentúry", vyhlásil ruský predstaviteľ pri medzinárodných organizáciách so sídlom vo Viedni Michail Uljanov podľa agentúry TASS.

image

Medzinárodní experti by Záporožskú elektráreň mohli navštíviť v septembri, tvrdí ruský diplomat

Ukrajina požaduje, aby sa návšteva medzinárodnej delegácie v elektrárni ležiacej na území okupovanom ruskými jednotkami uskutočnila "zákonnou cestou, cez územia, ktoré neovládajú okupanti". Povedal to ukrajinský prezident Zelenskyj po štvrtkovom rokovaní s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

Guterres už skôr navrhol, aby okolo elektrárne vznikla demilitarizovaná zóna. Rusko návrh ale opakovane odmietlo. Predstaviteľ ruskej okupačnej samosprávy Vladimir Rogov označil Guterres návrh za "nezodpovedný", informuje americká televízia CNN.

image

Nechceme zažiť ďalší Černobyľ, povedal Erdogan. Odsúdil boje v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne

"Iba osoba, ktorá nerozumie možným rizikám, alebo im, naopak, rozumie, a preto tlačí na niečo, čo môže viesť k tragédii, môže ponechať jadrovú elektráreň bez ochrany. Takéto vyhlásenie spochybňuje kompetentnosť generálneho tajomníka OSN," povedal Rogov bez bližšieho vysvetlenia, čo myslí pod pojmom ochrana elektrárne.

Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba vo štvrtok oznámil, že riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi mu v odpovedi na ukrajinské pozvanie oznámil, že je ochotný viesť delegáciu do Záporožskej jadrovej elektrárne.

"Zdôraznil som naliehavosť misie vzhľadom na ohrozenie jadrovej bezpečnosti spôsobeného ruskými nepriateľskými akciami," napísal Kuleba na Twitteri.

01 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl 02 - Modified: 2022-08-18 20:20:35 - Feat.: 1 - Title: V piatok nechoďte do práce, odkázalo Rusko zamestnancom Záporožskej elektrárne 03 - Modified: 2022-08-19 05:27:30 - Feat.: 1 - Title: Rusi tvrdia, že Ukrajinci ostreľovali mesto Enerhodar. Obe strany hovoria o dnešnom útoku na elektráreň 04 - Modified: 2022-08-18 17:53:37 - Feat.: 1 - Title: Nechceme zažiť ďalší Černobyľ, povedal Erdogan. Odsúdil boje v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne
01 - Modified: 2024-04-23 06:29:24 - Feat.: - Title: Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-22 21:31:06 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda sa domnieva, že Rusko sa snaží preniknúť do Časiv Jaru s 20-tisíc až 25-tisíc vojakmi 03 - Modified: 2024-04-22 21:27:28 - Feat.: - Title: Ukrajina a USA začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, avizuje Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-22 18:51:08 - Feat.: - Title: Biden prisľúbil Zelenskému rýchle poslanie pomoci po jej schválení. Zelenskyj ďakuje za „neochvejnú podporu“ 05 - Modified: 2024-04-22 17:41:07 - Feat.: - Title: Nórsko plánuje zvýšiť pomoc Ukrajine. Zatiaľ prisľúbilo 6,4 miliardy, avizuje však, že suma výrazne vzrastie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 10:22