Vyšetrovatelia na mieste výbuchu auta novinárky a politologičky Darii Duginovej v Moskve. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Smrť Duginovej vyvoláva v Rusku rozporuplné reakcie, obviňujú Putina i Ukrajincov. Cieľom mohol byť jej otec

22.08.2022, 12:04
Autor:
ČTKČTK

"Bol zavraždený zárodok ruskej verzie Marine Le Penovej, napísal religionista a publicista Andrej Kurjajev, ktorý zároveň naznačil, že by do atentátu mohla byť zapojená ruská vláda.

Úmrtie Darji Duginovej, dcéry ultranacionalistického ideológa Alexandra Dugina, vyvolalo v Rusku vlnu reakcií a špekulácií o pozadí a dôsledkoch tejto udalosti. Komentátori sa rozchádzajú v názore, kto za útokom stojí. Duginovi stúpenci ho pripisujú Ukrajincom, avšak ozývajú sa aj hlasy, že za atentátom mohli stáť ruské silové štruktúry.

Zhoda nepanuje ani v tom, či sa mal stať skutočným cieľom atentátu samotný Dugin, alebo či útok naozaj mieril proti jeho dcére, ktorej vplyv vo verejnom priestore stúpal. Niektorí pozorovatelia hovoria o začiatku "teroru" proti ľuďom nepohodlným ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, napísala ruská redakcia BBC.

Naplánovaný a objednaný zločin

Dvadsaťdeväťročná Duginová zomrela v sobotu pri explózii auta neďaleko Moskvy. Podľa tlačových agentúr išlo pravdepodobne o naplánovaný a objednaný zločin.

image

Pri explózii auta zahynula dcéra „Putinovho Rasputina“. V aute mal sedieť on

"Atentát na jej otca? To by bola divná voľba. Dáša teraz bola oveľa uznávanejšia a dôležitejšia vo verejnom polickom priestore," povedal kanálu Ren TV Sergej Karnauchov, ktorý sa s Duginovou osobne poznal.

"Bol zavraždený zárodok ruskej verzie Marine Le Penovej, napísal religionista a publicista Andrej Kurjajev, ktorý zároveň naznačil, že podľa neho by do atentátu mohla byť nejakým spôsobom zapojená ruská vláda.

"Darja mala blízko k podporovateľom pravicových európskych strán, hlavne k Národnému združeniu Marine Le Penovej. Dnes sa človek často môže stretnúť s názorom, že pre Kremeľ predstavujú radikálni patrioti väčšie nebezpečenstvo ako liberáli," uviedol Kurjajev.

image

Popredné tváre ruskej propagandy teraz budú mať strach, hovorí expert po smrti dcéry Putinovho ideológa

Naopak spolupracovník Duginovej a novinár pracujúci pre prokremeľský denník Komsomolskaja pravda Sergej Mardan napísal, že človek "nemusí byť detektív, aby mohol s istotou povedať, že cieľom vrahov bol priamo Dugin".

Ďalšie otázniky visia nad tým, aké môžu byť dôsledky atentátu a kto ho vykonal.

Terror voči Putinovým odporcom

"Niet pochýb, že útok bude využitý na legitimizáciu novej vlny teroru, namiereného aj proti príbuzným tých, ktorí sa Putinovi nehodia," uviedol Leonid Volkov, spojenec väzneného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Taktiež politologička Taťjana Stanová vo svojom komentári poukázala na "napätie medzi Kremľom a niektorými radikálnejšie naladenými konzervatívnymi kruhmi".

image

Výbuch bomby v aute zabil dcéru „Putinovho Rasputina". Mal v ňom sedieť on

Ďalší ľudia útok pripisujú ukrajinskej strane. Ukrajinca z útoku bez váhania obvinil napríklad predstaviteľ proruských separatistov na Ukrajine Denis Pušilin. Jekaterina Mizulinová, členka ruskej verejnej komory, ktorá dohliada na činnosť vlády a parlamentu, vyzvala na "očistenie" Kyjeva a ďalších ukrajinských miest od teroristov. Ukrajina zapojenie do sobotňajšieho atentátu kategoricky odmietla.

K zodpovednosti za útok sa podľa bývalého ruského poslanca a opozičného aktivistu Ilji Ponomarjova prihlásila neznáma ruská skupina s názvom Národná republikánska armáda. Na komunikačnej platforme Telegram sa objavil údajný manifest tejto skupiny, ktorá v ňom uviedla, že jej cieľom je odstránenie Putina od moci.

Nasledovala otcovu ideológiu

Duginová, ktorá publikovala svoje názory v rade propagandistických a radikálnych médií, verne nasledovala takzvanú euroázijskú ideológiu svojho otca, napísal informačný portál Meduza. Hlásala, že takzvaný euroázijský priestor, v ktorého jadre stojí Rusko, je protipólom "atlantizmu", kam radila USA a Britániu.

image

Veľká analýza: Ako sa stal z Ruska fašistický štát

Za hlavný cieľ príslušníkov euroázijského priestoru považovala vytvorenie impéria, ktoré by sa dokázalo atlantizmu postaviť. Svoj koncept euroázijskosti odvozovala od teórií nemeckého mysliteľa Carla Schmitta o takzvanom veľkom priestore (Großraum). V rozhovore z roku 2018 tiež uviedla, že fašizmus si podmanil celú Európu a celý Západ, kde funguje "liberálna diktatúra". Rusko naopak v rovnakom interview označila za "ostrov slobody".

Duginová okrem toho hlasno podporovala ruskú inváziu na Ukrajinu, v máji ju podľa BBC označila za "stret civilizácií" a bola hrdá na to, že ju americké a britské úrady zaradili na svoje sankčné zoznamy. Svoje myšlienky šírila napríklad pod pseudonymom Darja Platonovová v článkoch pre prokremeľskú stanicu RT a nacionalistickú televíziu Cargrad.

01 - Modified: 2022-08-22 06:40:21 - Feat.: 1 - Title: K atentátu na dcéru Putinovho ideológoa sa prihlásila Národná republikánska armáda 02 - Modified: 2022-08-21 21:00:22 - Feat.: 1 - Title: Popredné tváre ruskej propagandy teraz budú mať strach, hovorí expert po smrti dcéry Putinovho ideológa 03 - Modified: 2022-08-20 17:56:08 - Feat.: 1 - Title: Navaľnyj si pripomenul druhé výročie svojej otravy novičokom 04 - Modified: 2022-08-20 16:33:00 - Feat.: 1 - Title: Nemecko a USA vyzdvihli odvahu väzneného kritika Kremľa Navaľného
01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 05 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:31