StoryEditor

Pri explózii auta zahynula dcéra „Putinovho Rasputina“. V aute mal sedieť on

21.08.2022, 09:28
21.08.2022, 09:28
Autor:
ČTKČTKnasinasi
  • Pri explózii auta neďaleko Moskvy zomrela 29-ročná dcéra ruského ultranacionalistu Alexandra Dugina.
  • Darja Duginová bola sama poprednou prokremeľskou novinárkou, ktorá schvaľovala vojnu na Ukrajine.
  • Podľa vyšetrovateľov pod jej autom explodovalo výbušné zariadenie a zločin bol zjavne naplánovaný a objednaný.
  • Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak zapojenie Ukrajiny do jej smrti poprel.

Pri explózii auta neďaleko Moskvy v sobotu zomrela dvadsaťdeväťročná dcéra ruského prokremeľského ultranacionalistického ideológa Alexandra Dugina.

Podľa vyšetrovateľov pod jej autom explodovalo výbušné zariadenie a zločin bol pravdepodobne naplánovaný a objednaný. Informovali o tom dnes tlačové agentúry. Vyšetrovatelia podľa TASS prípad vyšetrujú ako vraždu.

image

Vyšetrovatelia pracujú na mieste, kde zahynula Darja Duginová, dcéra ultranacionalistického ruského ideológa Alexandra Dugina, v Moskovskej oblasti, Rusko 21. augusta 2022. FOTO: REUTERS

V aute mal sedieť aj Dugin

Auto, v ktorom Darja Duginová v sobotu večer išla domov, explodovalo, narazilo do zvodidiel a začalo horieť. Vodička bola na mieste mŕtva.

Prvou verziou udalosti bol výbuch plynovej fľaše, ale teraz sa bezpečnostné zložky prikláňajú k tomu, že pod autom explodovalo improvizované výbušné zariadenie, píše na svojom ruskojazyčnom webe BBC.

Ak sa táto verzia potvrdí, je podľa nej možné, že cieľom útoku bol Alexander Dugin. Ten mal podľa médií s dcérou spoločný program, zúčastnili sa festivalu neďaleko metropoly.

Podľa svedkov plánovali návrat do Moskvy spoločne, no na poslednú chvíľu sa ich plány zmenili a Dugin išiel iným autom, píše BBC. Išiel vraj hneď za dcérou a bol jedným z prvých ľudí, ktorí prišli k miestu explózie.

"Už bolo zistené, že výbušnina bola umiestnená pod spodkom vozidla na strane vodiča. Darja Duginová zomrela na mieste," cituje TASS ruský vyšetrovací výbor, teda kriminálnu ústredňu. Tá sa podľa ruskej tlačovej agentúry domnieva, že "zločin bol vopred naplánovaný a vykazuje známky toho, že bol objednaný".

Putinov Rasputin a ideológ

Ultrakonzervatívny filozof, politológ a zástanca ideológie veľkého Ruska je považovaný za mentora prezidenta Vladimira Putina. Dugin nemá žiadnu oficiálnu vládnu funkciu, ale hovorí sa mu "Putinov mozog" alebo "Putinov Rasputin".

image

Ruský politológ Alexander Dugin gestami vystupuje na zhromaždení „Bitka o Donbas“ na podporu samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky v Moskve, Rusko 18. októbra 2014. FOTO: REUTERS

Západné médiá ho označujú za jedného z hlavných ideológov súčasného Ruska, podľa BBC je považovaný za hlavného architekta ultranacionalistickej ideológie, ktorú vyznáva mnoho ľudí v Kremli. Niektorí pozorovatelia však jeho vplyv označujú za minimálny, upozornila agentúra Reuters.

Agentúra AP poznamenala, že Duginove presné väzby na Putina nie sú jasné, ale Kremeľ často opakuje rétoriku z jeho spisov a vystúpenia v televízii.

Dugin už roky vyzýva Moskvu, aby sa na svetovej scéne presadzovala agresívnejšie, a podporuje ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine, podľa Reuters presadzuje "pohltenie" Ukrajiny Ruskom.

Od roku 2014 je na sankčnom zozname Európskej únie a od roku 2015 na podobnom súpise Spojených štátov a Kanady za údajný podiel na osem rokov starej ruskej anexii Krymu, podotkla BBC.

image

Na archívnej snímke z 11. augusta 2016 prokremeľský filozof a ideológ Alexander Dugin v Moskve. FOTO: TASR/AP

Prokremeľská novinárka, podporovateľka vojny

Darja Duginová sa podľa agentúry TASS narodila v roku 1992 a vyštudovala filozofickú fakultu Moskovskej štátnej univerzity M. V. Lomonosova.

TASS ju označil za politologičku a novinárku, podľa BBC písala pod pseudonymom Darja Platonovová politické články pre prokremeľskú stanicu RT a nacionalistickú televíziu Cargrad. Americké a britské úrady ju obvinili zo šírenia dezinformácií a zaradili ju na sankčný zoznam.

image

Veľká analýza: Ako sa stal z Ruska fašistický štát

Duginová plne podporovala ideológiu svojho otca a bola jeho pravou rukou. Hlasno podporovala ruskú inváziu na Ukrajinu, v máji ju podľa BBC označila za "stret civilizácií" a vyjadrila hrdosť na to, že ona aj jej otec boli Západom sankcionovaní.

Jedným z prvých, kto na správu o jej smrti reagoval, bol šéf samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin. Ten na sociálnej platforme Telegram napísal, že sa stala obeťou "teroristov ukrajinského režimu, ktorí chceli zlikvidovať jej otca". Ruskí vyšetrovatelia zatiaľ žiadnych podozrivých nevymenovali.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak zapojenie Ukrajiny do smrti Duginovej poprel. "Ukrajina s tým samozrejme nemá nič spoločné, pretože nie sme zločinecký štát, ktorým je Ruská federácia, a už vôbec (nie sme) nie teroristický štát," vyhlásil Podoľak v televízii podľa BBC. Smrť Duginovej podľa neho svedčí o boji o moc a vplyve rôznych skupín vo vnútri Ruska.

Ruské úrady podľa neho incident využijú na zvýšenie ideologického a informačného tlaku na vlastnú spoločnosť s cieľom zvýšiť mieru nenávisti voči Ukrajine a radikalizovať domáci ideologický priestor.

Poprední ruskí propagandisti - najmä televízni moderátori Vladimir Solovjov a Margarita Simonjanová - v reakcii na smrť Duginovej už volali po odplate voči Ukrajine, píše BBC.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová dnes vyhlásila, že ak vyšetrovanie potvrdí Pušilinovo tvrdenie o ukrajinskom zapojení, bude potrebné hovoriť v prípade Ukrajiny o "štátnom terorizme".

Tento násilný incident, ktorý je v Moskve neobvyklý, pravdepodobne ešte prehĺbi nepriateľstvo medzi Ruskom a Ukrajinou, konštatovala dnes AP.

01 - Modified: 2022-06-01 16:26:03 - Feat.: 1 - Title: Luxusné superjachty miznú, ruskí oligarchovia sa snažia zachrániť svoje lode 02 - Modified: 2022-05-25 13:23:19 - Feat.: 1 - Title: "Necítim sa tu ako zločinec". Ruskí podnikatelia sa presúvajú do Dubaja 03 - Modified: 2022-05-11 13:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mysteriózna smrť ruského miliardára? Subbotina mal zabiť jed od šamana
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:43