Alexander SubbotinTwitter/visegrád 24/
StoryEditor

Mysteriózna smrť ruského miliardára? Subbotina mal zabiť jed od šamana

Lukáš Kovalčík11.05.2022., 15:00h

Ďalší ruský boháč zomrel za záhadných okolností.

Lajkuj Brainee.sk na

Alexander Subbotin je prinajmenšom siedmym ruským oligarchom, ktorý tento rok zomrel za zvláštnych okolností. Bývalý topmanažér ropnej spoločnosti Lukoil mal zomrieť pri šamanskom rituáli.

Rituál sa údajne odohral cez víkend v Mytišči, meste severovýchodne od Moskvy, informuje Moskovskij Komsomelec.

Záhadná smrť

Oligarcha mal zomrieť v dome rodiny šamana, ktorého dôverne poznal a často navštevoval, píše Moskovskij Komsomolec a kanál Mash na Telegrame. Neduhy spojené so zdravím ruský miliardár liečil pomocou šamanských rituálov. Vyliečiť sa tak rozhodol aj ťažkú opicu po dlhom fláme.

„Prišiel k nim ešte raz - liečiť si opicu. Zrazu sa necítil dobre. Bolelo ho srdce. Majiteľ domu a údajný šaman sa rozhodol nezavolať záchranku a dal mu korvalol, čo je zmes valeriány lekárskej, mäty a fenobarbitalu, a poslal biznismena spať do pivnice. Tam zomrel,“ píše Mash. 

 

Čudné praktiky

Šaman s manželkou používali na svojich klientov zvláštne praktiky. Liečili ich napríklad jedom z ropuchy. Robili to tak, že ľuďom narezali kožu a do rany nakvapkali jed. To u klientov vyvolalo zvracanie a nevoľnosť. K ich praktikám údajne patrí aj vyvolávanie duchov, obetovanie zvieratat a kúpanie klientov v kohútej krvi.

Subbotin bol miliardár a člen predstavenstva Lukoilu. Okrem toho vlastnil Novú dopravnú spoločnosť na pobreží Fínskeho zálivu v meste Vysock. 

Smrť miliardára je zatiaľ posledným úmrtím v rade záhadných udalostí, pri ktorých boli nájdení mŕtvi ruskí oligarchovia. Všetky úmrtia spájajú nezvyčajné okolnosti, a fakt, že sa udiali počas vojny, ktorú Vladimir Putin vedie na Ukrajine.

Bill Browder, finančník, ktorý bol kedysi najväčším zahraničným portfóliovým investorom v Rusku, sa pre Newsweek vyjadril, že ľudia by mali predpokladať to najhoršie, „kedykoľvek uvidíte umierať bohatého Rusa za podozrivých okolností“. 

„Existuje dostatok empirických dôkazov o atentátoch organizovaných Kremľom alebo obchodnými rivalmi v Rusku, aby bolo pravdepodobné, že išlo o vraždy a nie o samovraždy a iné vysvetlenia, s ktorými sa ruské úrady oháňali,“ dodal.

Séria záhadných úmrtí

Ak by sa jeho smrť potvrdila, išlo by o ďalšiu smrť vysokého manažéra ruskej spoločnosti. Bývalý viceprezident Gazprombanky Vladislav Avajev nedávno zabil svoju 47-ročnú manželku Jelenu a 13-ročnú dcéru Mariju. Potom spáchal samovraždu. 

Len o pár dní neskôr našli v katalánskom pobrežnom mestečku Lloret de Mar obeseného Sergeja Protoseňu. Finančný riaditeľ ropnej spoločnosti Tarkosaleneftěgaz je podozrivý z vraždy svojej ženy a dcéry a je pravdepodobné, že spáchal samovraždu. Incident je takmer totožný s prípadom Avajeva.

Odhadovaný majetok finančného riaditeľa ropnej spoločnosti Tarkosaleneftěgaz dosahuje 400 miliónov eur.Rus zároveň pôsobil na vysokej pozícii ďalšieho ropného giganta – firmy Novatek.Rodina viedla navonok pokojný život, o to viac bola celá udalosť šokujúca.

Na konci februára sa zas neďaleko Petrohradu v chatovej osade Leninskoje našlo telo zástupcu riaditeľa účtovného strediska Gazpromu Alexandra Ťuljakova.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 16:50