Autor Salman Rushdie na fotografii po rozhovore s agentúrou Reuters v centre Londýna, 28. septembra 2012. FOTO: REUTERS 
StoryEditor

Muža, ktorý zaútočil na spisovateľa Rushdieho, obvinili z pokusu o vraždu. Ten bojuje o život v nemocnici

13.08.2022, 18:16
Autor:
ČTKČTK

Salman Rushdie má po útoku porušené nervy na ramene, zranenú pečeň a môže prísť o oko. Zostáva pripojený na pľúcnu ventiláciu. Podľa lekára Martina Haskella sú zranenia síce vážne, ale spisovateľ má šancu na prežitie.

Britský spisovateľ Salman Rushdie je po piatkovom útoku, ktorý spáchal muž libanonského pôvodu, pripojený na pľúcnu ventiláciu, nemôže hovoriť a zrejme príde o oko. Útok odsúdili inštitúcie aj osobnosti politického a kultúrneho sveta, zatiaľ čo časť iránskych médií útok schvaľuje.

image

Salman Rushdie po útoku pravdepodobne stratí oko. Je na ventilácii, neschopný komunikovať

Spisovateľov život pod fatvou

Útočník bol formálne obvinený z pokusu o vraždu a z napadnutia. Za román Satanské verše vyniesol dnes už zosnulý iránsky duchovný vodca Rúholláh Chomejní nad Rushdiom rozsudok smrti, pretože dielo z roku 1988 podľa niektorých moslimov uráža islam.

Kvôli Chomejnému fatve, ktorú terajšie iránske vedenie odmietlo zrušiť, žil Rushdie v ústraní a s ochrankou.

V piatok mal Rushdie vo vzdelávacom centre v americkom meste Chautauqua v štáte New York prehovoriť na tému azylu, ktorý USA poskytujú prenasledovaným umelcom.

Boj o svoj život môže vyhrať

Krátko po začatí prejavu na pódium vyskočil 24-ročný Hadi Matar narodený v Kalifornii libanonským rodičom, ktorý sa nedávno presťahoval do New Jersey. 75-ročného Rushdieho pobodal na krku a na tele a spisovateľ podľa svojho agenta Andrewa Wylieho zrejme príde o oko.

image

Policajt z New Jersey hliadkuje neďaleko budovy, kde žije údajný útočník Salmana Rushdieho Hadi Matar vo Fairview, New Jersey, USA, 12. augusta 2022. FOTO: REUTERS 

Do nemocnice bol Rushdie prepravený vrtuľníkom a podstúpil niekoľkohodinovú operáciu. Má porušené nervy na ramene a tiež zranenú pečeň. Zostáva pripojený na pľúcnu ventiláciu. Podľa lekára Martina Haskella sú zranenia síce vážne, ale spisovateľ má šancu na prežitie.

O motíve Matarovho činu zatiaľ polícia nič nezverejnila, no podľa prvých informácií útočník sympatizoval so šiitským extrémizmom a iránskymi revolučnými gardami. Prokuratúra Hatara obvinila z pokusu o vraždu a z napadnutia. Zostáva bez kaucie vo väzbe.

Centrum Chautauqua podľa stanice CNN odmietlo zaviesť pri piatkovom programe základné bezpečnostné opatrenia, takže na mieste nebol detektor kovov a nekontrovala sa batožina.

Iránske médiá útok chvália, Západ nie

V Iráne, kde sú Satanské verše zakázané, sa tamojšia tlač hlásiaca sa k tvrdej politickej línii, vyjadrila k útoku pochvalne.

"Tisíckrát bravo, statočnému a poslušnému človeku, ktorý zaútočil na odpadlíka od viery, zlého Salmana Rushdieho. Ruka muža, ktorý zlomil väz nepriateľovi Boha, musí byť pobozkaná," napísal denník Kajhán. Denník Chorásán píše o "Satanovi na ceste do pekla".

Biely dom aj OSN útok odsúdili a generálny tajomník OSN nad ním vyjadril zdesenie s tým, že násilie nesmie byť odpoveďou na slobodu slova. Britský premiér Boris Johnson oznámil, že je v šoku, že bol Rushdie pobodaný vo chvíli, keď uplatňoval právo na to, čo ľudia nesmú prestať brániť.

image

Na videosnímke britského spisovateľa Salmana Rushdieho odvážajú na nosidlách do helikoptéry po tom, čo ho neznámy muž ho napadol počas piatkovej prednášky v americkom meste Chautauqua 12. augusta 2022. FOTO: REUTERS

Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že Rushdie 33 rokov zosobňoval slobodu a boj proti názorovej úzkoprsosti a stal sa obeťou zbabelého útoku nenávisti a barbarstva. Austrálsky premiér Anthony Albanese označil útok za znechucujúci a za nezmyselné násilie.

Britský spisovateľ Ian McEwan povedal, že útok na jeho "drahého priateľa Salmána" je útokom na slobodu myslenia a slova. "To sú slobody, ktoré podopierajú všetky naše práva a slobody. Salman je inšpiratívny obranca prenasledovaných spisovateľov a novinárov na celom svete," uviedol Mcewan.

Vystríhal pred rozvratom demokracie v USA

Salman Rushdie v nedávnom rozhovore s nemeckým magazínom Stern povedal, že je optimista a že teraz prežíva relatívne normálny život.

Hospitalizovaný britský spisovateľ má od roku 2016 americké občianstvo a žije v New Yorku. V rozhovore hovoril o svojich obavách o americkú demokraciu. Podľa neho ju ohrozuje rasizmus a nenávisť voči tomu, čo dosiahol liberalizmus. Rushdie tieto hrozby označil za "prípravné štádium fašizmu".

image

Agenti FBI pri Trumpa našli 11 súborov utajovaných dokumentov, uvádza WSJ

"Víťazstvo (bývalého prezidenta Donalda) Trumpa nad pravdou tu má najväčší význam. Jeho ľudia veria, že im klamú ostatní, nie on (Trump)," povedal Rushdie.

Na otázku, či nepociťuje clivosť, odpovedal: "Nie nevyhnutne. Mám rád históriu, ale čo sa môjho života týka, dávam prednosť tomu, čo mám pred sebou. "

01 - Modified: 2022-08-13 05:12:09 - Feat.: 1 - Title: Salman Rushdie po útoku pravdepodobne stratí oko. Je na ventilácii, neschopný komunikovať 02 - Modified: 2022-08-12 21:31:57 - Feat.: 1 - Title: Skalní stúpenci iránskych náboženských lídrov chvália útok na Rushdieho 03 - Modified: 2022-08-12 19:51:29 - Feat.: 1 - Title: Spisovateľ Salman Rushdie po útoku podstupuje operačný zákrok, bodli ho nožom
01 - Modified: 2024-04-19 09:31:10 - Feat.: - Title: Ceny zlata prudko stúpli po izraelských útokoch na Irán 02 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 03 - Modified: 2024-04-19 08:03:56 - Feat.: - Title: V Iráne neboli pri útoku poškodené žiadne jadrové zariadenia 04 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 05 - Modified: 2024-04-19 08:36:56 - Feat.: - Title: Konflikt sa vyostruje. Z Iránu hlásia explózie, izraelská odveta zasiahla leteckú základňu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:14