Author Salman Rushdie treated by emergency personnel after being stabbed on stage. FOTO: Reuters/Mary Newsom
StoryEditor

Skalní stúpenci iránskych náboženských lídrov chvália útok na Rushdieho

12.08.2022, 23:31
Autor:
ČTKČTK

"To si zaslúži gratuláciu: Ak dá Boh, budeme čoskoro oslavovať, že Salman Rushdie pôjde do pekla," uviedol na twitteri konzervatívny iránsky vedec.

Irán, ktorého vedenie pred viac ako tromi desaťročiami vydalo fatvu vyzývajúcu na zavraždenie spisovateľa Salmana Rushdieho, sa k dnešnému útoku na autora oficiálne nevyjadril. Priaznivci vlády však na sociálnych sieťach dávajú najavo radosť nad násilným činom a varujú, že podobný osud čaká aj ďalších nepriateľov islamu, píše americký denník The New York Times.

Rushdieho dnes pri vystúpení v americkom štáte New York pobodal neznámy muž, spisovateľ utrpel bodnú ranu do krku a postupuje operáciu. Za svoju tvorbu a údajnú urážku islamu čelil desiatky rokov vyhrážkam smrťou.

image

Spisovateľ Salman Rushdie po útoku podstupuje operačný zákrok, bodli ho nožom

Užívatelia sociálnych sietí dnes hojne zdieľali vyjadrenia iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího. Ten uviedol, že fatva proti Rushdiemu bola "vystrelená ako guľka, ktorá si nedá pokoj, kým nezasiahne svoj cieľ".

"To si zaslúži gratuláciu: Ak dá Boh, budeme čoskoro oslavovať, že Salman Rushdie pôjde do pekla," uviedol na twitteri konzervatívny iránsky vedec. Ďalší užívateľ sociálnych sietí na twitteri napísal, že útočník bol súčasťou "islamských vojakov bez hraníc". "Pomsta sa môže oneskoriť, avšak nevyhnutne k nej dôjde," uviedol konzervatívny iránsky aktivista.

Útokom sa otvorene pochválilo aj niekoľko účtov spojených s revolučnými gardami na komunikačnej platforme Telegram. Jeden z nich s názvom Syria News zverejnil príspevok, v ktorom píše: "Rozkaz bol vykonaný na mieste, na ktoré nikdy nepomysleli. Nie je dôležité, či nezomrie, dôležité je, aby pochopili, že bitka sa ešte neskončila."

Iránske médiá označovali Rushdieho za "hriešnika" a "neverníka" a prinášali aktualizované správy o jeho stave s odvolaním sa na západné denníky a weby.

Iránsky novinár Madžíd Motamedí napísal, že útok na spisovateľa je jasným odkazom americkým predstaviteľom, ktorých čaká pomsta za útok na generála iránskych revolučných gárd Kásema Sulejmáního, ktorý zomrel pri americkom nálete v januári 2020. V stĺpiku bol spomínaný bývalý americký prezident Donald Trump a jeho exminister zahraničia Mike Pompeo.

Vysokopostavený poradca iránskeho vyjednávacieho tímu pre jadrové otázky Sajed Muhammad Marandí na twitteri napísal, že nebude roniť slzy pre spisovateľa, "ktorý chrlí nekonečnú nenávisť a pohŕdanie moslimami a islamom".

01 - Modified: 2022-08-12 19:51:29 - Feat.: 1 - Title: Spisovateľ Salman Rushdie po útoku podstupuje operačný zákrok, bodli ho nožom 02 - Modified: 2022-08-03 15:08:17 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: USA dostali teroristu v penzii. Z al-Káidy sa teraz môže stať maskot džihádu
01 - Modified: 2024-04-19 04:51:47 - Feat.: - Title: Konflikt sa vyostruje. Z Iránu hlásia explózie, Izrael podľa amerických médií podnikol odvetu 02 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 03 - Modified: 2024-04-18 10:34:05 - Feat.: - Title: Irán informoval USA, že sa nesnaží o rozšírenie napätia 04 - Modified: 2024-04-18 05:21:28 - Feat.: - Title: Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. K zdržanlivosti ho vyzvali viaceré štáty 05 - Modified: 2024-04-18 04:46:49 - Feat.: - Title: EÚ uvalí nové sankcie na iránskych výrobcov dronov a striel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:10