Opozičný politik Alexej Navaľný. FOTO: Reuters
StoryEditor

Väznený ruský opozičný politik Navaľnyj zakladá za mrežami odbory, vedenie ho každý deň varuje

12.08.2022, 07:06
Autor:
TASRTASR

Dozorcovia sa najprv domnievali, že väzeň žartuje, keď im vykladá o odboroch, teraz ho však každý deň predvolávajú ku disciplinárnej komisii a tá mu udeľuje pokarhania.

Za niečo také vás v ruskom väzení môžu ľahko zabiť - zavrieť do izolácie a umlátiť na smrť. Zatiaľ väznenému opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému avšak len osobitná komisia každý deň udeľuje pokarhanie v reakcii na to, že za mrežami založil odbory, a to "väzňov a dozorcov".

"Tiež som bol oficiálne ‘varovaný‘ pred spáchaním trestného činu, ku ktorému som sa pripravoval. Avšak jednoducho som vytvoril odborový zväz väzňov a dozorcov. Vážne. A už som dosiahol (určité) víťazstvo," píše Navaľnyj na instagrame, kde sa predstavuje ako "vodca a zakladateľ odborového zväzu občanov zamestnaných v podnikoch kriminálne nápravného systému", nazývaných "Promzona".

V reformách pokračuje aj za mrežami

"No a prečo nie? Som pracovník väznice. Krajčír. Ďalší väzni sú tiež robotníkmi. A aj dozorcovia sú pracovníkmi väznice. Z hľadiska práv zamestnancov sa nelíšime. Môžeme vytvoriť odborový zväz na ochranu svojich práv. Tí, ktorí sledovali moju prácu, vedia, že som veľký stúpenec odborov. Je veľmi dôležité usilovať sa o väčší plat a lepšie pracovné podmienky," poznamenal a dodal, že si uvedomuje, aká ťažká a často aj priamo nebezpečná býva práca v naozaj nezávislých a bojovných odboroch.

image

Putinovho poradcu “na úteku” postihli nervové problémy, izbu prehľadali špecialisti v ochranných oblekoch

Ale ak predtým k tejto práci nabádal druhých, teraz sa jej vraj musí chopiť sám, a to "aj v tom najnebezpečnejšom mieste, kde štrajky, neposlušnosť a schôdze sú priam zakázané". Za štrajk vo väznici podľa opozičného politika hrozí izolácia a mučenie, čo síce už "nie je v súlade s väzenským poriadkom, zodpovedá však tradícii" v Rusku.

Navaľnyj dodáva, že spísal dokumenty a odoslal oznámenie o vytvorení odborov riaditeľovi väzenskej správy a náčelníkovi väznice. Dozorcovia sa najprv domnievali, že väzeň žartuje, keď im vykladá o odboroch, teraz ho však každý deň predvolávajú ku disciplinárnej komisii a tá mu udeľuje pokarhania zo všemožných formálnych dôvodov.

Nakoniec ho vo väzenskom bloku navštívila celá delegácia a slávnostne mu odovzdala "výstrahu o chystanom trestnom čine", ktorý zrejme pripravuje práve vytvorením odborov.

"Úprimne povedané, odbory vystrašili väzňov ešte viac ako väzenskú správu," dodal Navaľnyj s prísľubom, že bude pokračovať.

Trest sa mu ešte môže predĺžiť

V ohlasoch na príspevok nechýbajú slová obdivu opozičných stúpencov i rady, aby si dával pozor. "Navaľného zavreli, aby svojou politikou prestal z Ruska robiť slušný právny štát. Medzitým Navaľnyj organizuje odbory vo väzení. Som nadšená!" zverila sa jedna z fanúšičiek.

image

Aktívny je aj z väzby. Alexej Navaľnyj založil medzinárodnú protikorupčnú organizáciu

Bloger, ktorý svojím bojom proti korupcii v elitách krajiny dosiahol postavenie vodcu opozície, sa predvlani niekoľko mesiacov zotavoval v Nemecku z otravy, ktorú podľa západných laboratórií spôsobila bojová látka zo skupiny novičok. Navaľnyj z otravy obvinil Kremeľ, ten obvinenie odmietol a spochybnil aj sám fakt otravy, potvrdený západnými expertmi.

Polícia politika po návrate do vlasti zatkla a Navaľnyj si teraz odpykáva zhruba 2,5 roka väzenia pre porušenie podmienky skoršieho rozsudku za údajnú spreneveru. Navaľnyj označil svoje väznenie za politicky motivované.

image

Žijem si ako Putin a Medvedev, vtipkuje Navaľnyj. Opozičník opisuje svoj režim v prísnom väzení

Úrady medzitým Navalného organizácie označili za extrémistické a zakázali ich. Tento rok v marci bol Navaľnyj odsúdený na deväťročný trest za podvod - zbieral peniaze na prezidentskú kampaň, hoci mu muselo byť jasné, že ho úrady do duelu o Kremeľ nepustia - a pohŕdanie súdom. V máji Navaľnyj na sociálnych sieťach napísal, že bol obvinený zo založenia extrémistickej skupiny. Pokiaľ sa mužova vina preukáže pred súdom, vo väzení môže stráviť až 15 rokov.

01 - Modified: 2022-08-01 09:36:00 - Feat.: 1 - Title: Putinovho poradcu “na úteku” postihli nervové problémy, izbu prehľadali špecialisti v ochranných oblekoch 02 - Modified: 2022-07-12 00:43:38 - Feat.: 1 - Title: Aktívny je aj z väzby. Alexej Navaľnyj založil medzinárodnú protikorupčnú organizáciu 03 - Modified: 2022-07-01 17:06:16 - Feat.: 1 - Title: Žijem si ako Putin a Medvedev, vtipkuje Navaľnyj. Opozičník opisuje svoj režim v prísnom väzení
01 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 02 - Modified: 2024-04-15 14:02:03 - Feat.: - Title: Ruského disidenta Orlova previezli do väzenského tábora v Samare. Neinformovali právnika ani manželku 03 - Modified: 2024-04-15 13:15:11 - Feat.: - Title: Valí sa na nás „more“, varoval gubernátor zaplavenej Kurganskej oblasti 04 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Vojenský expert: Zástupcovia západných zbrojoviek si na Ukrajine podávajú ruky, Rusi sa v boji zlepšili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 09:47