Alexej Navaľnyj. FOTO: Reuters
StoryEditor

Žijem si ako Putin a Medvedev, vtipkuje Navaľnyj. Opozičník opisuje svoj režim v prísnom väzení

01.07.2022, 19:06
Autor:
ČTKČTK

Alexej Navaľnyj uvádza, že v trestaneckej kolónii vstáva o šiestej ráno a následne sedem hodín pracuje pri šijacom stroji. Sedí aj po práci, a to na drevenej lavici pod Putinovým portrétom.

Dlhé sedenie na tvrdej lavici pod portrétom ruského prezidenta Vladimira Putina v rámci "výchovných aktivít" alebo šitia na šijacom stroji je teraz bežnou náplňou dňa väzneného ruského kritika Kremľa Alexeja Navaľného. Opozičník bol minulý mesiac prevezený do trestaneckej kolónie so zvýšenou ostrahou a na twitteri dne

Navaľnyj a vysvetľuje, že jeho budovu lemuje šesťmetrový plot, "taký, aký som videl len pri našom skúmaní palácov Putina a Medvedeva".

"Putin má ministrov, ktorí naňho šesť hodín čakajú, a moji právni zástupcovia musia počkať päť až šesť hodín, aby sa so mnou videli. Mám v budove reproduktor, ktorý hrá skladby ako 'Sláva službe v FSB (ruská tajná služba - pozn. red)' a myslím si, že to tak má aj Putin,“ žartuje Navaľnyj, podľa ktorého tým podobnosť medzi jeho a Putinovým životom končí.

Tento rok v marci bol Navaľnyj odsúdený na deväťročný trest za podvod a pohŕdanie súdom. Ešte predtým mu justícia vymerala dva a pol roka väzenia kvôli porušeniu podmienky skoršieho rozsudku za údajnú spreneveru. Opozičný vodca tvrdí, že obvinenia proti nemu sú vykonštruované a majú za cieľ zmariť jeho politické ambície.

46-ročný kritik ruského režimu bol do trestaneckej kolónie IK-6, ktorá sa nachádza zhruba 250 kilometrov východne od Moskvy, prevezený v polovici júna. Agentúra TASS vtedy napísala, že presun do väznice s vyššou ostrahou súvisí s tým, že nadobudol účinnosť vyšší trest za podvod.

Navaľnyj uvádza, že v trestaneckej kolónii vstáva o šiestej ráno a následne sedem hodín pracuje pri šijacom stroji. Sedí aj po práci, a to na drevenej lavici pod Putinovým portrétom.

"Volá sa to 'výchovné aktivity'," podotýka opozičník s tým, že rovnakej činnosti sa venuje v sobotu po práci aj v nedeľu, kedy má mať voľno. V rámci "odpočinku" potom posledný deň v týždni sedí v miestnosti s drevenou lavicou a Putinovým portrétom desať hodín.

Navaľnyj sa predvlani niekoľko mesiacov zotavoval v Nemecku z otravy, ktorú podľa západných laboratórií spôsobila bojová látka zo skupiny novičok. Opozičník z otravy obvinil Kremeľ, ten obvinenie odmietol a spochybnil aj samotný fakt otravy, potvrdený však západnými expertmi.

01 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 02 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 03 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 04 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 05 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:53