Nápis Enerhodar v ruštine a vo farbách ruskej vlajky. FOTO: Reuters
StoryEditor

Záporožská jadrová elektráreň len zázrakom nevybuchla, tvrdí Podoljak. Jeden z jej reaktorov je odstavený

06.08.2022, 17:25
Autor:
ČTKČTK

Ruská armáda v priebehu piatka ostreľovala areál najväčšej jadrovej elektrárne v Európe. Tú Rusi okupujú prakticky už od začiatku invázie.

Jeden z reaktorov ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá je pod kontrolou ruských okupačných síl, je stále odstavený. Informovala o tom dnes ukrajinská spoločnosť Enerhoatom, ktorá jadrové elektrárne v krajine spravuje. V piatok elektráreň zasiahli delostrelecké údery, z ktorých Moskva a Kyjev vzájomne obvinili jednotky opačnej strany.

"K 8:00 hodine (miestneho času, 7:00 hodine SELČ) šiesteho augusta 2022 Záporožská jadrová elektráreň operuje s rizikom porušenia predpisov o radiácii a požiarnej bezpečnosti," napísal na telegrame Enerhoatom, podľa ktorého bolo pri ostreľovaní poškodené skladisko kyseliny dusičnej a priľahlá technická budova.

Následky ostreľovania

Naďalej hrozí aj nebezpečenstvo požiaru a úniku vodíka, ale aj rádioaktívnych látok. V dôsledku útoku na elektráreň bol spustený systém havarijnej ochrany jedného z blokov, ktorý bol odpojený od elektrickej siete, jeho funkčnosť zabezpečujú náhradné generátory, uviedla ukrajinská spoločnosť.

image

Na odstránení následkov piatkového ostreľovania pracujú ukrajinskí pracovníci elektrárne. Zariadenie je stále v prevádzke a vyrába elektrinu pre ukrajinskú elektrickú sieť, napísal Enerhoatom.

"Toto sobotňajšie ráno bolo v mnohých európskych mestách možné iba preto, že Záporožská jadrová elektráreň včera zázrakom nevybuchla. Rusko zariadenie obsadilo a vykonáva nebezpečné provokácie," napísal na twitteri poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak a vyzval OSN, aby od Ruska dôrazne vyžadovala stiahnutie z elektrárne.

Správanie sa ruskej armády v areáli elektrárne dnes dôrazne za Európsku úniu odsúdil aj šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. "Ide o závažné a nezodpovedné porušenie bezpečnostných pravidiel jadrovej elektrárne a o ďalší príklad ruskej ľahostajnosti voči medzinárodným pravidlám," napísal Borrell na twitteri.

Obviňujú sa navzájom

Ukrajinské úrady v piatok obvinili ruské sily, ktoré najväčšiu európsku jadrovú elektráreň okupujú v podstate od začiatku svojej invázie na Ukrajinu, že zariadenie niekoľkokrát ostreľovali. Rakety v jednom z útokov dopadli priamo vedľa jedného z blokov.

Ruská agentúra RIA Novosti naopak s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z ruskej okupačnej správy z ukrajinského Enerhodaru, kde elektráreň leží, uviedla, že delostrelecký útok majú na svedomí ukrajinské jednotky.

Kyjev, Londýn aj Washington v posledných dňoch varovali, že ruskí vojaci používajú elektráreň ako ochranný štít a z miesta neďaleko zariadenia ostreľujú ukrajinské pozície. Ukrajina tiež tvrdí, že Rusko na mieste skladuje zbrane.

image

Rusko desí jadrovou katastrofou, záporožská elektráreň je jeho štít, tvrdia Američania

Nezávislý server The Insider v piatok uviedol, že zdroje z elektrárne upozorňujú na podozrivé aktivity ruských jednotiek. Na začiatku tohto týždňa do areálu zariadenia podľa nich dorazil vojenský konvoj s neznámym nákladom. Jeden zo zdrojov uviedol, že ruskí vojaci časť areálu podmínovali.

Správy o podmínovaní nemožno podľa starostu Enerhodaru Dmytra Orlova vylúčiť. V meste podľa neho po poslednej vlne ostreľovania jadrovej elektrárne vládne pochopiteľne panika a očakáva sa ďalšia vlna evakuácií do oblastí, ktoré má pod kontrolou ukrajinská armáda, napísala agentúra Unian.

01 - Modified: 2022-08-05 15:48:18 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina aj Rusko hlásia útok na Záporožskú jadrovú elektráreň. Tá zostáva v prevádzke 02 - Modified: 2022-08-04 10:03:21 - Feat.: 1 - Title: Rusko desí jadrovou katastrofou, záporožská elektráreň je jeho štít, tvrdia Američania 03 - Modified: 2022-08-04 07:58:39 - Feat.: 1 - Title: Rusko chce činnosťou v Záporožskej jadrovej elektrárni vyvolať strach Západu 04 - Modified: 2022-08-03 13:50:05 - Feat.: 1 - Title: Bliká červená kontrolka. Musíme preveriť, čo sa deje v Záporoží, hovorí šéf agentúry pre atómovú energiu 05 - Modified: 2022-07-27 20:12:23 - Feat.: 1 - Title: Na policajtov spolupracujúcich v Chersone s Ruskom bol spáchaný atentát
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:49