Elektráreň v Záporoží. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rusko desí jadrovou katastrofou, záporožská elektráreň je jeho štít, tvrdia Američania

04.08.2022, 11:55
Autor:
ČTKČTK

Podľa šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena existujú vierohodné správy, že ruská armáda používa elektráreň ako akýsi ochranný štít.

Rusko sa svojou vojenskou činnosťou v okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni usiluje o vyvolanie strachu Západu z možnej jadrovej katastrofy na Ukrajine.

image

Z okupovanej časti Záporožskej oblasti sa vo veľkom vyváža obilie, priznal proruský predstaviteľ

Situácia sa vymkla kontrole

Zrejme tým chce oslabiť odhodlanie západných krajín poskytovať Kyjevu zbrane pre jeho chystanú ofenzívu na juhu krajiny, uviedol vo svojom pravidelnom hodnotení americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi uviedol, že situácia okolo ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne sa vymkla kontrole a je extrémne nestabilná. Ukrajinské úrady tvrdia, že sa Rusi v elektrárni opevňujú a z jej priestorov ostreľujú ukrajinské mestá.

"Ruskí predstavitelia vykresľujú Ukrajinu tak, že nezodpovedne používa zbrane poskytnuté Západom a riskuje jadrovú katastrofu. Rusko sa snaží odradiť západné a ďalšie spojenecké štáty od poskytovania ďalšej vojenskej podpory pre nadchádzajúcu ukrajinskú protiofenzívu na juhu krajiny," uviedol ISW. Podľa inštitútu sa Rusi s týmto cieľom uchyľujú aj k útokom pod falošnou vlajkou, ako bolo ostreľovanie okolia priľahlého mesta Enerhodar na začiatku júla.

Obavy zo strany USA

Záporožská jadrová elektráreň je so šiestimi reaktormi najväčšie podobné zariadenie v Európe aj na Ukrajine. Ruskí vojaci ju obsadili na začiatku marca, jej chod ale stále zaisťujú ukrajinskí zamestnanci.

Podľa Grossiho je na miesto nutné vyslať technickú inšpekciu MAAE, neďaleko ale je frontová línia a boje misiu znemožňujú. Agentúra by na vyslanie kontroly potrebovala nielen podporu Kyjeva a OSN, ale aj dohodu s Ruskom.

Obavy zo situácie tento týždeň prejavili aj Spojené štáty. Podľa šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena existujú vierohodné správy, že ruská armáda používa elektráreň ako akýsi ochranný štít a ukrajinské sily ostreľuje z miesta neďaleko zariadenia. Ukrajinci z obáv pred jadrovou katastrofou nemôžu streľbu opätovať, uviedol Blinken.

01 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne 02 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 03 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 04 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 05 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 20:11