Nancy Pelosiová na stretnutí s taiwanskou prezidentkou Tsai Ing-wen v prezidentskej kancelárii v Tchaj-peji, 3. augusta 2022. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Pelosiová chce parlamentnú spoluprácu s Taiwanom. Čína ostro reaguje

03.08.2022, 06:56
Autor:
ČTKČTK

V reakcii na návštevu Nancy Pelosiovej si Čína predvolala amerického veľvyslanca v Pekingu Nicholasa Burnsa, aby mu vyjadrila svoj "silný protest" a varovala USA, že "zaplatí cenu za svoje vlastné chyby".

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová pri svojom dnešnom vystúpení v taiwanskom zákonodarnom zbore uviedla, že by chcela rozšíriť s Taiwanom spoluprácu na parlamentnej úrovni.

Neskôr sa taktiež zišla a prezidentkou Cchaj Jing-wen, ktorá jej poďakovala za pevnú podporu. Čína, ktorá považuje ostrov za svoju súčasť, medzitým na Taiwan uvalila s platnosťou od dnes ekonomické sankcie a predvolala si amerického veľvyslanca v Pekingu.

USA neopustia Taiwan

"Taiwan je jednou z najslobodnejších spoločností na svete," vyhlásila Pelosiová v parlamente. Pri stretnutí s taiwanskou prezidentkou potom zdôraznila, že Spojené štáty Taiwan neopustia.

"Agresia voči demokratickému Taiwanu by mala obrovské dôsledky pre bezpečnosť celej indicko-pacifickej oblasti," vyhlásila taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. "Taiwan neustúpi. Budeme brániť svoju zvrchovanosť, "dodala.

V reakcii na návštevu Pelosiovej si Čína predvolala amerického veľvyslanca v Pekingu Nicholasa Burnsa, aby mu vyjadrila svoj "silný protest" a varovala USA, že "zaplatí cenu za svoje vlastné chyby".

"Ide o nehorázny krok a jeho následky sú extrémne vážne," povedal čínsky viceminister zahraničia, ktorý Washington vyzval na prijatie "praktických opatrení, ktoré zvrátia nepriaznivé dopady návštevy Pelosiovej na Taiwane".

image

Pelosiová pristála na Taiwane, jej let sledovali státisíce ľudí. Skončíte zle, varovala Čína Američanov

Okrem politických činiteľov sa podľa stanice BBC Pelosiová stretne aj so zástupcami občianskej spoločnosti, konkrétne tromi prominentnými prodemokratickými aktivistami, a zástupcami z biznisu, predovšetkým s Marekom Liouom, predsedom najväčšieho taiwanského výrobcu polovodičových čipov TSMC.

BBC uviedla, že partnerstvo s taiwanskou firmou TSMC pomôže USA obnoviť narušený reťazec dodávok čipov, ktoré využívajú okrem iného aj v armádnom priemysle. Nový americký zákon týkajúci sa investícií do počítačových čipov označila Pelosiová za príležitosť pre ďalšie partnerstvo.

Taiwan čelí novým čínskym sankciám

Čína medzitým na Taiwan uvalila ekonomické sankcie. Prerušila dodávky piesku na Taiwan a z ostrova naopak prestane dovážať citrusové ovocie a niektoré mrazené morské ryby.

Dvom taiwanským nadáciám tiež Čína už neumožní finančne spolupracovať so spoločnosťami a jednotlivcami v pevninskej Číne, konkrétne ide o Taiwanskú nadáciu pre demokraciu a Taiwanský fond pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj.

Taiwanské ministerstvo obrany dnes vyhlásilo, že avizované čínske vojenské cvičenia v okolí ostrova sú "snahou o zničenie regionálneho mieru a stability". "Taiwan je vo zvýšenej pohotovosti a na cvičenie zareaguje včas a vhodne," povedal agentúre Reuters hovorca ministerstva obrany.

Pelosiová na Taiwan priletela v utorok v popoludňajších hodinách. Čína na pristátie reagovala okrem iného oznámením niekoľkodňových vojenských cvičení s ostrou streľbou v šiestich rôznych oblastiach v okolí ostrova.

01 - Modified: 2022-08-03 07:16:51 - Feat.: 1 - Title: Pelosiová chce parlamentnú spoluprácu s Taiwanom. Čína ostro reaguje 02 - Modified: 2022-08-02 21:02:29 - Feat.: 1 - Title: Americké akcie oslabili kvôli rastu napätia medzi USA a Čínou 03 - Modified: 2022-08-02 18:29:24 - Feat.: 1 - Title: Taiwanskú zónu protivzdušnej obrany narušili čínske vojenské lietadlá 04 - Modified: 2022-08-02 17:24:44 - Feat.: 1 - Title: Pelosiová: Naša návšteva demonštruje silný záväzok USA voči Taiwanu
01 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 02 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 03 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 04 - Modified: 2024-04-23 07:59:43 - Feat.: - Title: Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy 05 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 02:03