StoryEditor

Rusko opäť rozšírilo zoznam nežiaducich organizácií. Pribudli na ňom Bellingcat aj The Insider

15.07.2022, 11:47
15.07.2022, 11:47
Autor:
nasinasiČTKČTK

Bellingcat a The Insider v minulosti zverejnili články týkajúce sa zasahovania ruských spravodajských služieb do politických procesov v iných krajinách alebo o pôsobení súkromnej Wagnerovej skupiny v záujme Moskvy.

Ruská generálna prokuratúra označila investigatívnu skupinu Bellingcat a podobne zameraný nezávislý portál The Insider za nežiaduce organizácie.

Ruskí občania majú zakázané s nimi spolupracovať, toto rozhodnutie znamená praktický zákaz ich pôsobenia v Rusku, uviedol ruskojazyčný servis BBC.

Ruské úrady Bellingcat a The Insider už vlani označili za zahraničných agentov a po 24. februári, keď Rusko začalo vojnu proti Ukrajine, zablokovali prístup na ich internetové stránky.

Bellingcat a The Insider v minulosti zverejnili články týkajúce sa zasahovania ruských spravodajských služieb do politických procesov v iných krajinách alebo o pôsobení súkromnej Wagnerovej skupiny, ktorej žoldnieri sa zapájajú do radu konfliktov v záujme Moskvy.

Priniesli tiež podrobné materiály týkajúce sa otravy bývalého spravodajského dôstojníka Sergeja Skripala v Británii aj najznámejšie osobnosti súčasnej ruskej opozície Alexeja Navalného.

image

Putinov majetok zostával roky skrytý. Teraz investigatívci poodhalili kolotoč peňazí spätých so šéfom Kremľa

Bellingcat: Ako môže pár novinárov ohrozovať najväčší štát?

Investigatívny tím Bellingcat na rozhodnutie ruskej prokuratúry zareagoval na svojom webe, kde sa ohradzuje voči jej odôvodneniu, že má spolu s The Insider  „predstavovať hrozbu pre základy ústavného poriadku a bezpečnosti Ruskej federácie“.

„Odsudzujeme toto absurdné rozhodnutie ruských úradov a snažíme sa pochopiť, ako môže nezávislý kolektív dvoch desiatok novinárov, ktorí pracujú s verejne dostupnými zdrojmi, predstavovať hrozbu pre základy najväčšej krajiny sveta,“ argumentujú v stanovisku Bellingcat.

Dodávajú, že rozhodnutie ich súčasne neprekvapilo, keďže zoznam takzvaných „nežiaducich organizácií“ už zahŕňa množstvo medzinárodných a ruských médií a organizácií pre ľudské práva, ktorých „jedinou vinou je, že nebojácne vyšetrovali vládne pochybenia, porušovanie ľudských práv a páchanie korupcie v Rusku“. 

Podľa Bellingcatu je zrejmé, že ich označenie za nežiaducu organizáciu má za cieľ odradiť ruských občanov od interakcie s výsledkami ich investigatívnej práce a ruské úrady tým chcú zastrašiť ďalšie podobne ladené médiá. 

„Ruským čitateľom, ktorí chcú mať prístup na našu webovú stránku, budeme naďalej ponúkať riešenia,“ uzatvárajú investigatívci v stanovisku.

image

Rusi ochotne veria propagande. Je to ľahšie, než prijať realitu, hovorí politológ Preobraženskij

Zoznam sa rozrastá

Na ruský zoznam nežiaducich organizácií sa dostal aj inštitút CEELI sídliaci v Prahe, čo je mimovládna organizácia zasadzujúca sa o právny štát. Podľa generálnej prokuratúry činnosť organizácií predstavuje "riziko pre základy ústavného poriadku a bezpečnosť Ruskej federácie".

BBC napísala, že označenie "nežiaducej organizácie" ruská justícia médiám udeľuje pomerne málo, najväčší ohlas vzbudil pred rokom praktický zákaz investigatívneho portálu Projekt.

Tento rok v marci sa na tento zoznam dostala napríklad investigatívna skupina OCCRP zameriavajúca sa na odhaľovanie korupcie a organizovaného zločinu.

image

Ruského poslanca poslali na sedem rokov do väzby. Kritizoval vojnu na Ukrajine

01 - Modified: 2022-06-28 13:25:52 - Feat.: 0 - Title: Putin odvolal mäsiara z Aleppa. Nahradí ho muž brutálny aj na ruské pomery. Kto je Surovikin? 02 - Modified: 2022-05-19 09:58:06 - Feat.: 1 - Title: Parkinson alebo rakovina krvi. Prečo je svet taký posadnutý Putinovým zdravím? 03 - Modified: 2022-05-10 07:32:14 - Feat.: 0 - Title: Je jedným z troch ľudí, ktorí plánovali vojnu na Ukrajine. Celý svet sa pýta, kam zmizol kľúčový generál 04 - Modified: 2022-06-19 17:20:35 - Feat.: 1 - Title: Taká európska rodinka. Manželka a dcéra hovorcu Kremľa si užívali výhody Západu, teraz majú problém
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:01