Putin odvolal mäsiara z Aleppa. Nahradí ho muž brutálny aj na ruské pomery. Kto je Surovikin?Twitter/Eerik N Kross
StoryEditor

Putin odvolal mäsiara z Aleppa. Nahradí ho muž brutálny aj na ruské pomery. Kto je Surovikin?

jhriDnes.cz28.06.2022., 15:00h

Rusko podľa britských spravodajcov odvolalo doterajšieho veliteľa operácií inváznych síl na Ukrajine generála Alexandra Dvornikova prezývaného „mäsiar z Aleppa“.

Lajkuj Brainee.sk na

Ruskú armádu má teraz viesť muž neslávne známy pre svoju korupciu a brutalitu. Mnohí ho tiež považujú za človeka, ktorý dokáže „riešiť problémy“.

Britské ministerstvo obrany vo svojom pravidelnom hlásení informovalo o výmene ruských generálov na najvyšších postoch. Podľa britských spravodajcov Rusi odvolali veliteľa vzdušných síl generálplukovníka Andreja Serďukova a veliteľa Južnej skupiny síl generála Dvornikova, píše portál iDNES.cz.

Zmeny na najvyšších postoch

Ten bol považovaný za hlavného veliteľa operácií ruských invazívnych síl, hoci Rusko túto informáciu nikdy nepotvrdilo ani nevyvrátilo.

„Velenie Južnej skupiny síl pravdepodobne prejde na generálplukovníka Sergeja Surovikina, skupina síl naďalej hrá ústrednú úlohu v ruskej ofenzíve na Donbas," uviedlo britské ministerstvo o zmene vo veliteľskej štruktúre ruskej armády.

image

Putin odvolal mäsiara z Aleppa. Nahradí ho muž brutálny aj na ruské pomery. Kto je Surovikin?

Twitter/Eerik N Kross

Ruské ministerstvo obrany tiež oznámilo, že vedenie „centrálnych“ ruských inváznych síl dostal na starosť veliteľ Centrálneho vojenského okruhu Alexander Lapin, ktorý už vyznamenal za odvahu v bojoch na Ukrajine svojho syna. Sám dohliada na operáciu okolo Lysyčanska, poslednej bašty Ukrajincov v Luhanskej oblasti.

image

Opičie kiahne sú už za hranicami Slovenska. Náš sused hlási prvý prípad

Ruská strana tiež potvrdila, že vedením „južných“ síl bol poverený Surovikin. Ruské ministerstvo obrany ale nešpecifikuje, či nahradil Dvornikova aj v úlohe veliteľa celého Južného vojenského okruhu.

Podľa popredného špecialistu na putinovské Rusko Marka Galeottiho je vymenovanie Surovikina prekvapením vzhľadom na to, že doteraz bol hlavným veliteľom Vzdušno-kozmických síl Ruskej federácie. Sám má pritom skúsenosti predovšetkým z pozemných akcií. V Sýrii velil pozemným silám, prax predtým získal aj v Afganistane, počas občianskej vojny v Tadžikistane či v rusko-čečenských bojoch.

Brutalita a korupcia

Britské ministerstvo obrany podotýka, že kariéra generálporučíka je plná „obvinení z korupcie a brutality“. Obžalovali ho napríklad z krádeže a predaja služobnej zbrane, niekoľko mesiacov strávil vo väzení za tvrdý postup pri potláčaní puču proti bývalému generálnemu tajomníkovi ZSSR Michajlovi Gorbačovovi. Počas akcie vtedy zomreli traja demonštranti.

Podľa Galeottiho je Surovikin mimoriadne brutálny aj na ruské pomery. V roku 2004 skritizoval svojho podriadeného natoľko, že ten priamo v jeho kancelárii spáchal samovraždu.

image

Putin odvolal mäsiara z Aleppa. Nahradí ho muž brutálny aj na ruské pomery. Kto je Surovikin?

Wikipedia/Vitaliy Pikov

Zároveň sa však nový hlavný veliteľ ruských vojenských síl preslávil ako úspešný „riešiteľ problémov“. V roku 2012 zriadil do tej doby chýbajúcu vojenskú políciu, za svoje úspechy v Sýrii získal ocenenie Hrdina Ruska. Pozíciu veliteľa vzdušných síl získal aj napriek chýbajúcim praktickým skúsenostiam v tejto oblasti zrejme preto, že ho v ruských vojenských kruhoch vnímali ako správneho človeka pre zlepšenie koordinácie medzi vzdušnými a pozemnými jednotkami.

O Surovikinovi sa tiež špekuluje, že by mohol v budúcnosti nahradiť Valerija Gerasimova na čele generálneho štábu ozbrojených síl. Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme momentálne bojí destabilizačného efektu takého kroku v súčasnej situácii, myslí si Galleoti, ale zároveň sa neostýcha skúšať meniť generálov na bojisku s cieľom zlepšiť pôsobenie ruskej armády.

„Toto nie je čistka ani známka dysfunkcie či zúfalstva,“ píše analytik o výmenách na najvyšších úrovniach ruských síl, „ale skôr pokus identifikovať, ktorí vojenskí činitelia sú najvhodnejší pre tvrdý boj, do ktorého sa Rusko zaplietlo na Ukrajine.“

Zlá reputácia „mäsiara z Aleppa“

Že Dvornikova, prezývaného „mäsiar z Aleppa“, Moskva vyhodnotila ako neúspešného, ​​naznačovali jeho viac ako dva týždne trvajúce absencie. Američania súdili, že počas jeho pôsobenia ruská armáda nedocielila výrazné zlepšenie a opakovala tie isté chyby.

Novinár špecializujúci sa na Rusko z investigatívneho projektu Bellingcat Christo Grozev tvrdí, že Dvornikovova reputácia v armáde nebola príliš vysoká. V uniknutom rozhovore dvaja ruskí dôstojníci hovorili o veliteľovi Východného vojenského okruhu ako o úplnom imbecilovi“ a „vypatlanom idiotovi“.

„Verejnosti ho predstavili ako tvrdého stratéga, ale to už vedeli, že jeho schopnosť koordinovať rôzne typy vojsk nie je príliš vysoká,“ uviedol Grozev o Dvornikovovej reputácii. „Pije nadmerne alkohol a rozhoduje o situáciách, ako napríklad kedy začať vojnu, uprostred noci bez akejkoľvek spravodajskej podpory," dodal.

Práve zlepšenie koordinácie medzi jednotlivými zložkami ruskej armády bude zrejme Surovikinovým cieľom, od ktorého sa dá podľa Galeottiho čakať zdôraznenie úlohy letectva. Analytik sa ale nedomnieva, že by sa zmenila celková stratégia. Surovikin pravdepodobne bude pokračovať v taktike masívneho ničivého ostreľovania, ktoré si Rusko tak dobre osvojilo v Čečensku a Sýrii.

Rusom sa vďaka početnejšiemu delostrelectvu darí teraz získavať územie na východe Ukrajiny. Ukrajinci dúfajú, že sa im podarí zvrátiť pomer síl dodávkami delostreleckých systémov zo Západu.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 08:50