Natalia Makovik, obchodníčka s historickými nehnuteľnosťami. FOTO: Katerina Ramshina
StoryEditor

Obchodníčka so zámkami: Chcela odo mňa nakupovať aj neter ministra obrany Šojgua. Odmietla som

12.06.2022, 00:00

Obchodníčka s historickými nehnuteľnosťami Natália Makovik v rozhovore pre HN hovorí:

  • Ako predala zhruba 40 nehnuteľností. Najdrahšia vyšla na dva milióny eur.
  • Po zviditeľnení agentúrou Bloomberg začala spolupracovať s investormi z celého sveta.
  • V súčasností zháňa ubytovanie pre utečencov. Mnohí už žijú na hradoch vo Francúzsku.

Až donedávna ste podnikali vo veľmi nevšednom biznise – predávali ste hrady, zámky či kúrie. Ako ste sa k nemu dostali?

Opravovať historické nehnuteľnosti a predávať ich miliardárom bol môj sen. V roku 2000 som emigrovala z Bieloruska do Českej republiky. Od svojho kamaráta som sa dozvedela, že v tejto krajine sa dá kúpiť aj hrad. V momente mi napadlo, že raz sa určite stanem tou, ktorá ich kupuje, opravuje a následne vyhľadáva vhodných kupcov.

Disponovali ste finančnými prostriedkami?

Nešlo mi o peniaze. Išlo o obrovskú výzvu. V Česku chátra 90 percent takýchto nehnuteľností a ja som si povedala, že chcem zachrániť tisíc pamiatok. A najjednoduchšou cestou je zohnať bohatých investorov, ktorí budú vnímať zámok ako zaujímavú komerčnú príležitosť.

Spomeniete si na svoj majsterštich?

Zámky sú vždy o emóciách. Majiteľ pivovaru s usadlosťou sa osem rokov nedokázal zbaviť tohto majetku. Obrátil sa na mňa so slovami: potrebujem kúzlo. Vypátrala som, že niekdajší vlastník, kráľ železníc, prevádzkoval laboratórium, v ktorom vedci pre neho hľadali kameň filozofov. Chcel sa totiž stať nesmrteľným. Tento príbeh o nespokojnosti s materiálnym úspechom a túžbou zanechať stopu v dejinách presvedčil istého podnikateľa v Monaku.

A váš rekordný predaj?

Nehnuteľnosť za takmer dva milióny eur.

Koľko sa vám ich podarilo predať?

Celkovo okolo 40 historických budov, ale do rebríčka Forbes som sa nedostala. Špecifikom tak českých, ako aj slovenských pamiatok je, že väčšinou sú vo veľmi zúboženom stave a ich cena je nízka. Žiadne senzačné predaje sa neodohrávajú. Niekedy som zarobila dvesto eur v čistom. Bola som však hrdá, že som zohnala investora na obnovu nehnuteľnosti.

Aký podiel zo záujemcov tvorila ruská klientela?

Od rok...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Slováci vymenili tehlové domy za tie „na papieri“. Miliónové zisky prinášajú byty a najnovšie aj haly 03 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 04 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka 05 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:00