Príslušníci texaského ministerstva verejnej bezpečnosti prechádzajú okolo pamätníka pred základnou školou, kde strelec zabil 19 detí a dvoch učiteľov v Texase. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Nový prieskum z USA ukazuje masívnu podporu zákazu útočných pušek

26.05.2022, 16:00
Autor:
ČTKČTK

Za zákaz predaja útočných pušiek sa vyslovilo 67 percent opýtaných. Len 16 percent respondentov však označilo za veľmi pravdepodobné, že legislatíva v najbližšom roku pravidlá predaja zbraní sprísni.

Veľká väčšina Američanov podporuje zákaz útočných pušiek a ďalšiu reguláciu predaja zbraní, vyplýva z nového prieskumu spoločnosti Morning Consult pre web Politico.

Tému otvorila streľba v Texase

Výsledky zverejnené dva dni po jednom z najhorších streleckých útokov na amerických školách ukazujú podporu okolo 70 percent aj viac pri niekoľkých konkrétnych opatreniach, ktoré presadzujú demokrati v Kongrese.

Len 16 percent respondentov však označilo za veľmi pravdepodobné, že federálna legislatíva v najbližšom roku pravidlá predaja zbraní sprísni.

Kroky týmto smerom vo všeobecnej rovine "silne podporuje" 44 percent účastníkov prieskumu, ďalších 21 percent ich "skôr podporuje".

To by znamenalo nárast podpory oproti minulému roku, keď prieskumy ukazovali len tesnú väčšinu stúpencov striktnejšej regulácie. Pri otázkach na konkrétne opatrenia býva podpora vyššia, čo je tiež prípad najnovšieho prieskumu.

image

Zabité deti, študenti a učitelia. Texaský masaker nebola jediná krvavá udalosť v dejinách USA

67 percent ľudí za zákaz predaja pušiek

Za zákaz predaja útočných pušiek sa vyslovilo 67 percent opýtaných, pričom 53 percent vyjadrilo silnú podporu, a podobné čísla sa spájajú s otázkou na zákaz vysokokapacitných zásobníkov.

Vytvorenie národnej databázy s informáciami o všetkých predajoch zbraní silne alebo skôr podporilo 57 percent, resp. 18 percent respondentov a zavedenie povinného preverovania zákazníkov pri všetkých predajoch podporilo celkom 88 percent.

Ide pritom o opatrenia, o ktorých sa v Spojených štátoch diskutuje už roky, zatiaľ čo neustále pribúdajú ďalšie a ďalšie prípady masového zabíjania strelnými zbraňami.

Koľkým z nich by spomínané kroky zabránili, je diskutabilné, ale tie najkrvavejšie bývajú páchané útočnými puškami.

image

Matka strelca z Texasu prehovorila o synovi. Nebol násilník, bráni si dieťa

Ich zákaz aj ďalšie opatrenia sa už niekoľko rokov snažia presadiť politici Demokratickej strany vrátane súčasného amerického prezidenta Joea Bidena, ich snahy ale opakovane narážajú na odpor republikánov.

Spojené štáty sú krajinou s najväčším počtom zbraní na svete držanými súkromnými osobami, aspoň jednu strelnú zbraň má doma okolo 40 percent obyvateľov.

Každému Američanovi podľa platného výkladu najvyššieho súdu garantuje právo vlastniť zbraň druhý dodatok ústavy. Bežne si Američania môžu pištole či pušky kupovať od dosiahnutia 21 rokov, v niektorých štátoch už od 18 rokov.

To je aj prípad Texasu, kde v utorok 18-ročný mladík postrieľal na základnej škole v mestečku Uvalde 19 detí a dve učiteľky.

Počas predchádzajúceho týždňa si podľa médií legálne zakúpil dve útočné pušky a stovky nábojov, pričom v dôsledku voľných texaských zákonov nemusel na vydanie tovaru čakať.

Trojdňové čakanie

Nový prieskum Morning Consult naznačuje, že veľká väčšina Američanov podporuje povinné trojdňové čakanie na zakúpenú zbraň aj federálnu vekovú hranicu na úrovni 21 rokov.

Očakávania, že v najbližšom čase Kongres schváli reštrikcie v oblasti zbraní, nie sú veľké, ako u verejnosti, tak u médií.

Republikánski zákonodarcovia, ktorých voliči sprísňovanie zákonov podporujú výrazne menej ako tí demokratickí, nedávajú najavo žiadnu zásadnú zmenu dlhodobého postoja, že akákoľvek regulácia predaja narúša ústavné právo občanov.

image

Epidémia, ktorú môžeme kontrolovať. Celebrity a Biden vyzývajú na reguláciu zbraní v USA

Nová analýza kongresového reportéra denníka The New York Times uvádza, že dôvodom sú obavy z reakcie tvrdého jadra republikánskych voličov, ktoré rozhoduje stranícke primárky.

"Republikáni chápu, že by ich nečakala žiadna veľká politická odmena, ak by sa pridali k snahe uzákoniť obmedzenie prístupu k zbraniam, vrátane tých v štýle útočných pušiek," píše Carl Hulse.

"Zato vedia úplne iste, že by schytali kritiku a s najväčšou pravdepodobnosťou by sa ocitli v súboji s vyzývateľom v primárkach, ktorý by ich mohol pripraviť o post," dodáva.

01 - Modified: 2022-05-26 12:43:51 - Feat.: 0 - Title: Matka strelca z Texasu prehovorila o synovi. Nebol násilník, bráni si dieťa 02 - Modified: 2022-05-26 14:10:31 - Feat.: 0 - Title: Vyhrávali ceny a milovali turistiku. Takto vyzerali obete streľby 18-ročného šialenca v Texase 03 - Modified: 2022-05-26 09:09:38 - Feat.: 0 - Title: Zabité deti, študenti a učitelia. Texaský masaker nebola jediná krvavá udalosť v dejinách USA 04 - Modified: 2022-05-26 06:26:39 - Feat.: 0 - Title: Epidémia, ktorú môžeme kontrolovať. Celebrity a Biden vyzývajú na reguláciu zbraní v USA
01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 03 - Modified: 2024-04-13 08:33:52 - Feat.: - Title: Útok nožom a streľba v Sydney: Z nákupného centra evakuovali stovky ľudí, na mieste zasahuje polícia 04 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 05 - Modified: 2024-04-11 04:59:56 - Feat.: - Title: Viac ako 80 percent Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia, ukázal prieskum
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:58