Streľba v Texase. Dario Lopez-mills/Tasr
StoryEditor

Zabité deti, študenti a učitelia. Texaský masaker nebola jediná krvavá udalosť v dejinách USA

Alexandra Ševčíková25.05.2022., 12:00h

Utorková streľba na základnú školu v Texase si vyžiadala najmenej 21 obetí z toho 18 bolo detí. Ide o najsmrteľnejšiu streľbu v USA od roku 2012.

Lajkuj Brainee.sk na

Guvernér Texasu Greg Abbott povedal, že podľa neho zomrel aj samotný 18-ročný strelec. Podľa USA Today je včerajšie vyčíňanie na základnej škole v Uvalde najsmrteľnejšou streľbou v USA od masakry v Sandy Hook v roku 2012, ktorá vydesila celú krajinu.  

Ubehli len štyri roky od toho, čo v Santa Fe na juhu Houstonu došlo k smrteľnej streľbe na strednej škole, ktorá si vyžiadala 10 obetí. Nejde však o jediné takéto nešťastia, a preto sme si pre teba pripravili prehľad tých najhorších streleckých masakrov na školách v USA. 

image

Streľba v Texase. 

Dario Lopez-mills/Tasr

Základná škola Sandy Hook v roku 2012

V roku 2012 vstúpil strelec Adam Lanza do základnej školy Sandy Hook v Newrown, Connecticut a spustil paľbu, pričom zabil 20 prvákov a šesť zamestnancov školy. Hneď potom spáchal samovraždu, pred svojím hrôzostrašným činom ešte stihol zabiť svoju matku. Streľba bola najsmrteľnejšou školskou streľbou v histórii USA a v tom čase to bola druhá najsmrteľnejšia streľba v Spojených štátoch po incidente na Virginia Tech University v roku 2007. Vtedy juhokórejský študent zabil 32 ľudí, desiatky zranil a po čine spáchal samovraždu.

Stredná škola Marjory Stoneman Douglas  v roku 2018

Bývalý 19-ročný študent Nicola Cruz vošiel do školy Marjory Stoneman Douglas High School v Parkland na Floride 14. februára 2018. Spustil paľbu, pri ktorej 17 ľudí zabil a ďalších 17 zranil. Študent bol predtým zo školy vylúčený z disciplinárnych dôvodov. Strelec sa potom v roku 2021 priznal k 17 vraždám prvého stupňa. 

Stredná škola v Santa Fe v roku 2018

Ďalšia streľba v roku 2018 sa odohrala v Texase. Mladík, ktorý mal 17 rokov, pomocou brokovnice zastrelil deväť študentov a jedného dospelého. Okrem toho zranil ďalších trinástich ľudí. Podľa úradov nechal mladý strelec v oblasti a jej okolí výbušniny. V jeho počítači a telefóne našli denník, v ktorom mal podrobne opísané plány jeho útoku. Po streľbe tiež dúfal, že si vezme život, ale namiesto toho sa vzdal orgánom činným v trestnom konaní, píše USA Today

image

Masaker v Texase. O život prišlo najmenej 21 ľudí, medzi obeťami je 18 detí

 

Oxford High School v toku 2021

V novembri v roku 2021 zabil 15-ročný strelec štyroch študentov a zranil ďalších sedem ľudí na strednej škole v Oxford Township v štáte Michigan. Podľa úradov, personál školy ho dvakrát upozornil za nevhodné správanie, a to deň pred streľbou a potom niekoľko hodín pred útokom. Na svoje vražedné besnenie použil zbraň, ktorú mu jeho rodičia kúpili ako predčasný vianočný darček. Tí sú v súvislosti so streľbou obvinení zo štyroch prípadov neumýselného zabitia a čakajú na súdny proces. 

Ďalšie masakre

Dvaja študenti strednej školy Columbine High Scool v meste Littleton v štáte Colorádo v roku 1999 zastrelili 12 študentov a jedného učiteľa. Zároveň zranili vyše 20 ľudí. Nakoniec spáchali samovraždu. 

V roku 2005 sa zasa odohral masaker v indiánskej rezervácií v štáte Minnesota. Mladík, ktorý mal 16 rokov najprv zastrelil svojho dedka a jeho partnerku. Potom si to zamieril do Red Lake High Scool, kde pripravil o život piatich študentov, ochrankára a učiteľku. Počas prestrelky s políciou obrátil zbraň proti sebe. 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 03:23