Andrej Babiš
StoryEditor

Pre Česko je nestabilita charakteristická, píše Bloomberg

03.05.2017, 10:55
Autor:
ČTKČTK
Pád vlády je ďalším prejavom nepokojov na postkomunistickom východe Európskej únie.

Obetovaním svojho kabinetu premiér Bohuslav Sobotka riskuje, že dosiahne pravý opak svojho zámeru. Namiesto toho, aby posilnil svoju vlastnú popularitu, môže pomôcť svojmu súperovi, miliardárovi Andrejovi Babišovi, hodnotí dnes agentúra Bloomberg utorkové Sobotkovo rozhodnutie podať demisiu. Nestabilita je podľa nej charakteristickým znakom a aktuálna situácia v krajine prispieva k nepokojom vo východnej časti Európskej únie.

Podľa článku publikovaného na webe Bloombergu je Sobotkova snaha položením vlády podlomiť nohy Babišovi hazardom, ktorý by sa mohol zvrtnúť a priniesť Babišovi kontrolu nad budúcimi vládami.

Nestabilita je "charakteristickou rysou politiky v tomto členskom štáte Európskej únie, ktorá bola v posledných desiatich rokoch dôkazom vzostupov a pádov šiestich kabinetov", píše Bloomberg.

Nad rozporom medzi Sobotkom a Babišom v otázkach firemných daní alebo miliardárovho chemického a mediálneho impéria, ale ich spoločná vláda bola najdlhšie trvajúcou českou vládou za posledných 15 rokov, pripomína agentúra. Dodáva, že Sobotkova vláda dokázala opäť spustiť hospodársky rast, vyrovnať rozpočet a dosiahnuť najnižšiu mieru nezamestnanosti v EÚ.

"Pád vlády je ďalším prejavom nepokoja na postkomunistickom východe EÚ, kde protestujúci v Poľsku, Maďarsku, na Slovensku, v Srbsku a Rumunsku organizujú protivládne demonštrácie týkajúce sa korupcie, právneho štátu a dodržiavania európskych štandardov," píše Bloomberg. V tejto súvislosti pripomína tiež rozpad chorvátskej vládnej koalície kvôli aférke okolo firmy Agrokor z minulého týždňa.

Bloomberg tiež zdôvodňuje, že "žiadna významná strana" v Českej republike nepredstavuje zmenu vedúcu k opúšťaniu európskeho hlavného toku alebo zásahom do proexportne orientovaných ekonomík, ako to bolo v Maďarsku alebo Poľsku, ale aj vo Francúzsku.

01 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 02 - Modified: 2024-03-03 17:57:57 - Feat.: - Title: Nárast produkcie skvapaleného zemného plynu prinesie Kataru dominanciu na trhu, píše Bloomberg 03 - Modified: 2023-12-29 18:15:55 - Feat.: - Title: Majetok 500 najbohatších ľudí tento rok vzrástol o 1,5 bilióna dolárov, vlani zažil pokles 04 - Modified: 2023-12-28 20:41:28 - Feat.: - Title: Dedička firmy L‘Oréal je prvou ženou s majetkom sto miliárd dolárov 05 - Modified: 2023-09-14 09:42:48 - Feat.: - Title: Vrchný súd v Prahe rozhodol o odvolaní v kauze Farmy Čapí hnízdo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 20:09