Reuters
StoryEditor

CIA má nástroje na sofistikovanú kyberšpionáž. Čo vieme o nových dokumentoch WikiLeaks?

08.03.2017, 09:30
Autor:
ČTKČTK
Podľa zakladateľa serveru Juliana Assangea ide o doposiaľ najkomplexnejšie publikovaný súbor špionážnych dokumentov.

Séria dokumentov údajne pochádzajúcich zo serverov americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA), ktorú začal v utorok 7. marca zverejňovať server WikiLeaks, má odhaľovať praktiky americkej kybernetickej špionáže.

Zložky z rokov 2013 až 2016 údajne obsahujú detaily o pokusoch preniknúť do softvérových produktov, do inteligentných televízorov a inteligentných telefónov, vrátane prístrojov iPhone firmy Apple, a do operačných systémov Android, Windows, Mac a Linux, ktoré by sa tak mohli zmeniť na improvizovaný výzvedný nástroj.

Otázky a odpovede ku zverejneným dokumentom podľa agentúry Reuters:

Sú dokumenty pravé?

Aspoň niektoré z nich zrejme áno. Kým CIA doteraz odmietla aféru komentovať, nezávislí kybernetickí experti a bývalí zamestnanci spravodajských služieb po ich preskúmaní zistili, že sú zrejme pravé a obsahujú kódové slová používané v hackerských programoch CIA.

Čo vieme o hackerskom programe CIA?

V dokumentoch, zverejnených serverom WikiLeaks, sa údajne opisujú nástroje CIA na prenikanie do zariadení, ako sú mobilné telefóny, počítače a inteligentné televízie.

Ako sa dá napadnúť televízia?

Server WikiLeaks uviedol, že identifikovala program pod menom "Plačúci anjel", v rámci ktorého hľadali americké a britské výzvedné agentúry spôsoby, ako získať kontrolu nad inteligentnými televíziami Samsung pomocou zabudovaných mikrofónov, ktoré dokázali nahrávať rozhovory počas doby, keď je televízia zdanlivo vypnutá. Experti už dávno tvrdia, že televízie a ďalšie zariadenia pripojené k internetu môžu byť využívané na monitorovanie cieľa.

Sú tieto odhalenia nové?

Niektoré detaily sú síce nové, ale inak je v oblasti kybernetickej bezpečnosti dobre známe, že výzvedné agentúry sa neustále snažia využiť slabé miesta v technologických zariadeniach na vykonávanie špionážnej aktivity. Zverejnené dokumenty obsahujú konkrétne detaily o spôsoboch, ktorými sa spravodajské služby snažia tieto miesta odhaliť a využiť.

Dokumenty naznačujú, že CIA môže získať prístup k informáciám aj v zakódovaných aplikáciách typu WhatsApp a Signal. Tie boli ale doteraz pokladané za bezpečné, pokiaľ ide o vládnu špionáž?

Žiadny systém nie je dokonalý. Dokumenty popisujú spôsoby, ako získať informácie z týchto aplikácií, ale až po získaní plnej kontroly nad telefónom. Agentúra Reuters nenašla v dokumentoch priame dôkazy o tom, že by CIA už dokázala rozlúštiť kódovanie týchto aplikácií.

Sú zraniteľné aj telefóny iPhone firmy Apple?

Dokumenty hľadajú tiež spôsoby, ako preniknúť do telefónov iPhone. Jeden údajne obsahuje zoznam bezpečnostných nedostatkov systému iOS, ktorý si zakúpili americké spravodajské služby, aby hľadali spôsoby, ako preniknúť do týchto zariadení.

Ako mám postupovať, keď sa budem cítiť ohrozený?

Väčšina ľudí sa nemusí báť, že by sa stali cieľom výzvednej služby. Ale každý by mal používať softvérové ​​záplaty, aby všetky počítače, mobilné telefóny a ďalšie zariadenia pripojené k internetu boli vybavené softvérom s najnovšími verziami bezpečnostných aplikácií.

Ako server WikiLeaks všetky tieto informácie získal?

To nie je známe. Možno informácie vyzradil niekto z agentúry. Alebo niekto zvonku prišiel na spôsob, ako ich ukradnúť.

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 03 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 04 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 05 - Modified: 2024-04-07 13:26:37 - Feat.: - Title: Vlani zaznamenali dynamický nárast platobnej neschopnosti firiem po celom svete, ukazuje analýza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:27