trump dekrétReuters
StoryEditor

Trump podpísal nový protiimigračný dekrét, zakazuje vstup občanom šiestich štátov

06.03.2017, 16:43
Autor:
ČTKČTK
V texte nového dekrétu je niekoľko podstatných zmien.

Americký prezident Donald Trump dnes podpísal nové nariadenie, ktoré na 90 dní zakazuje vstup do Spojených štátov občanom šiestich väčšinovo moslimských krajín. Biely dom chce pomocou dekrétu predísť riziku teroristických útokov v krajine.

Zákaz sa vzťahuje na občanov Iránu, Jemenu, Líbye, Somálska, Sudánu a Sýrie, nie Iraku ako v prípade pôvodného nariadenia zablokovaného súdmi. Početní odporcovia Trumpovho kroku už oznámili, že sa kvôli nemu opäť obrátia na súdy.

Dekrét, ktorý je podľa expertov výrazne zrozumiteľnejší ako ten predchádzajúci, zakazuje vstup do Spojených štátov len žiadateľom o nové víza; držitelia platných víz budú môcť naďalej do USA cestovať. Oproti pôvodnému príkazu dostali v dnes podpísanom nariadení výnimku takisto držitelia trvalých pracovných povolení známych ako zelené karty.

Trump zmiernil niektoré opatrenia po tlaku ministrov zahraničia a obrany, čo sa týka napríklad priaznivejšieho prístupu k Iračanom. "Irak je významným spojencom v boji proti ISIS," zdôvodnil zmenu na tlačovej konferencii minister zahraničia Rex Tillerson, ktorý použil jednu zo skratiek teroristickej organizácie Islamský štát. Americké úrady podľa neho zabezpečia spolu s irackou vládou opatrenia, ktoré zabránia cestovať do USA "ľuďom s kriminálnymi či teroristickými úmyslami".

Donald Trump považuje obyvateľov spomínaných štátov za potenciálne riziko a dekrét má podľa neho dať americkým úradom čas na to, aby zaviedli nový a prísnejší spôsob kontroly ľudí cestujúcich do USA či uchádzajúcich sa tu o štatút utečenca. Previerky uplatňované za éry svojho predchodcu Baracka Obamu označil Trump za nedostatočné.

Nariadenie rovnako ako januárový dekrét na 120 dní pozastavuje azylové a utečenecké programy. Miernejší je po novom prístup k utečencom zo Sýrie, na ktorých sa už nevzťahuje časovo neobmedzené embargo, ale rovnako ako na ostatných 120 dňová lehota.

Prvý Trumpov dekrét spôsobil na konci januára chaos na letiskách kvôli nejasnostiam, kto všetko nemá právo vstúpiť na americké územie. Podľa Trumpovych poradcov bol vznik príkazu podrobne koordinovaný s kľúčovými ministerstvami a teraz by zásadné problémy nemali nastať. Nadobudnúť účinnosť má 16. marca, aby mali úrady čas na prípravu.

Komplikácie však môžu vláde spôsobiť odporcovia z radov opozičných politikov či mimovládnych organizácií, ktorí sa chystajú obrátiť na súdy kvôli tomu, že dekrét je údajne v rozpore s americkým právom. "Napriek zmenám tento nebezpečný exekutívny príkaz našu bezpečnosť znižuje, nie zvyšuje, je nepriateľsky ladený a neamerický," uviedol vo vyhlásení predseda demokratov v Senáte Chuck Schumer, podľa ktorého je krok namierený proti moslimom motiváciou pre teroristické organizácie.

01 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 02 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 05 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:08