StoryEditor

Terorista z Bruselu pracoval v Európskom parlamente. Polícii ho nahlásila vlastná rodina

07.04.2016, 09:29
Autor:
sansan
Jeden z mužov, ktorí sa podieľali na teroristických útokoch v Bruseli, pred rokmi pracoval v Európskom parlamente ako upratovač.

V rokoch 2009 a 2010 strávil v jednej z najdôležitejších budov EÚ vždy mesiac počas letnej brigády. Uviedla to stanica BBC s odvolaním sa na hovorcu parlamentu, píše portál iDNES.cz.

"Európsky parlament potvrdzuje, že pred siedmimi a šiestimi rokmi pracoval po dobu jedného mesiaca jeden z páchateľov teroristických útokov v Bruseli pre upratovaciu firmu, s ktorou mal v tú dobu Európsky parlament uzavretú zmluvu," uviedol vo vyhlásení hovorca parlamentu Jaume Duch Guillot.

Upratovacia firma podľa neho musela doložiť, že najatý človek nemal žiadny kriminálny záznam.

Absolvoval katolícku školu

Úrady nespresnili, o ktorého z útočníkov konkrétne ide. Podľa zdrojov stanice BBC však išlo o Najima Laachraouiho, ktorý sa odpálil na letisku Zaventem.

24-ročný Laachraoui podľa dostupných informácií pochádzal z dobre integrovanej rodiny. Absolvoval katolícku školu, jeho mladší brat Mourad je úspešný belgický reprezentant v taekwonde. Najim však napriek tomu vo februári 2013 odišiel do Sýrie, kde sa pripojil k hnutiu Islamský štát. Aj keď to jeho rodina podľa svojich slov ihneď nahlásila polícii, tá ani neprišla prehľadať byt. Domovú prehliadku vyšetrovatelia podnikli až po novembrovom teroristickom útoku v Paríži.

Laachraoui však aj tri mesiace po parížskych atentátoch ďalej žil v Belgicku, kde si na meno známe aj polícii Soufiane Kayal napríklad prenajal byt v mestečku Auvelais.

Až v pondelok 21. marca vydala polícia vyhlásenie, v ktorom žiadala verejnosť o akékoľvek informácie týkajúce sa Kayala či Laachraouiho, pretože sa jej vďaka vzorkám DNA podarilo odhaliť jeho pravú identitu. Nasledujúce ráno zavraždili Laachraoui a bratia Khalid a Brahim Bakraouioví na letisku a v bruselskom metre 32 ľudí, ďalších 300 ľudí zranil.

Nie sme neúspešný štát, vyhlásil belgický premiér

Belgický premiér Charles Michel na stredajšej tlačovej konferencii vyhlásil, že atentáty v Bruseli aj inde vo svete ukázali, že pre úspešný boj proti terorizmu je nevyhnutné prehĺbiť medzištátnu spoluprácu tajných služieb.

"Uvedomujem si, a bol to prípad Bruselu a tiež ďalších útokov, že ľudia, ktorí tieto útoky vykonávajú, sú často v registroch niektorých služieb," povedal Michel. "Absolútnou prioritou musí byť zlepšenie databáz, aby sa takýmto útokom dalo zabrániť," dodal.

Premiér tiež obhajoval prácu belgickej rozviedky, ktorá po atentátoch čelí kritike. Turecko uviedlo, že jedného z útočníkov v minulosti dvakrát vyhostilo a že o tom Belgicku informovalo. Belgické tajné služby podľa Michela majú kompetencie na to, aby dokázali zabrániť plánom radikálnych útočníkov. Dodal, že aj iné štáty v boji proti terorizmu zažívajú vedľa úspechov aj chyby.

"Chytili sme Salaha Abdeslama za niekoľko mesiacov. Nájsť (šéfa teroristickej siete al-Kájda Usámu) bin Ládina trvalo desať rokov," pripomenul Michel marcové zadržanie Abdeslama, ktorý je zrejme jediný preživší páchateľ parížskych teroristických útokov.

Michel tiež zdôraznil, že po útokoch bolo v Belgicku zavedených tridsať nových bezpečnostných opatrení, vrátane zákazu predaja predplatených kariet mobilných operátorov. "Naša kľúčová správa dnes je, že sa v Belgicku a Bruseli vrátime k normálnemu životu. Keď sa stane taký útok, je to samozrejme zlyhanie a nikto to nemôže popierať. Ale ja nemôžem prijať predstavu, že sme neúspešný štát," vyhlásil Michel.

Pátranie po páchateľoch teroristických útokov však stále nie je ukončené. Záznamy z bezpečnostných kamier na letisku ukázali troch mužov, odpálili sa však iba dvaja z nich. Tretí zostáva na úteku.

01 - Modified: 2024-05-16 05:13:19 - Feat.: - Title: Spojené štáty vyradili Kubu zo zoznamu krajín nedostatočne spolupracujúcich voči terorizmu 02 - Modified: 2024-05-15 09:36:20 - Feat.: - Title: Hrozí Gruzínsku bieloruský scenár? Kampaň LGBT fašistov, búši do demonštrantov premiér 03 - Modified: 2024-05-04 21:51:39 - Feat.: - Title: Cikajúci chlapec v Bruseli sa opäť obliekol do detvianskeho kroja 04 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 05 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 21:29