StoryEditor

Smrtiace selfie. Zabíjajú viac ľudí ako plávanie so žralokmi

15.02.2016, 20:16

Má na svedomí viac úmrtí ako žraloky či nehody pri výprave na najvyššiu horu sveta Mount Everest. Záľuba v selfie je podľa dát "nebezpečnou záležitosťou". Najčastejšie obete sú mladí muži okolo dvadsiatich rokov, píše sa na portáli Lidovky.cz.

Každý deň ľudia vyfotia a publikujú stovky tisíc selfie na sociálnych sieťach. Keďže ide o masívnu zábavu, môže mať snaha získať dokonalú fotku fatálne následky. Snímky seba samého sa totiž fotia aj v extrémnych podmienkach. Čím unikátnejšia fotka, tým je väčšia šanca na uznanie od virtuálnej komunity.

Typický je 21-ročný Ind

Výsledok? Od roku 2014 zomrelo pri fotení selfie viac ľudí, než koľko ich bolo napadnutých žralokom a zomrelo pri snahe vystúpiť na najvyššiu horu Mount Everest dohromady. Server priceonomics.com preto zostavil z otvorených dát štatistiku, aby lepšie opísal, pre koho sa záľuba v selfie stala smrtiaca. Autor Zachary Crockett však upozorňuje, že sa text nesmie brať moc vážne. Mnoho prípadov nemuselo byť nahlásených a ako nástroj na získavanie dát sa využil Google a spravodajské články.

Z dát vyplynulo, že najčastejšou obeťou selfie je mladý muž z Indie okolo 21 rokov. Mladíci vôbec pri robení selfie viac riskujú. To ukazuje aj Crockettova štatistika. Aj keď sa selfie teší skôr obľúbe u žien, pri jeho robení ich zomrelo oproti mužom len 26,5 percenta.

A ako k nehodám najčastejšie dochádza? V zhruba tretine prípadov zomrie nešťastník pri páde z výšky (šestnásť prípadov). V tesnom závese je utopenie (štrnásť prípadov).

Mnohým ľuďom sa vypomstilo fotenie selfie v blízkosti vlaku. Na následky kontaktu so súpravou ich zomrelo osem. Štyria sa potom omylom zastrelili. Dvaja odpálili granátom. Ďalší dvaja urobili poslednú selfie pred pádom lietadla či autonehodou a jedného človeka za neopatrnosť potrestalo zviera.

Dáta sú neúprosné

Získané dáta sú pre fenomén selfie neúprosné. V roku 2015 zomrelo celosvetovo pri fotení 28 ľudí. Úplne rovnaký počet sa zabil aj pri jazde na skateboarde.

Dôvod, prečo je najviac úmrtí pri selfie v Indii, nesúvisí s veľkosťou populácie. Koniec koncov v podobne zaľudnenej Číne zomrel len jeden človek. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa v Indii utopí obrovské množstvo ľudí - podľa štatistík je to 86 tisíc - teda približne 20 percent všetkých svetových prípadov.

Dedinčania sú často príliš zaneprázdnení prácou a nedohliadajú na všetky svoje deti. Keď sa navyše nejaké začne topiť a niekto ho z vody vytiahne, nevie mu pomôcť. Veľké množstvo Indov totiž neovláda oživovacie techniky, ktorými by priviedli topiaceho späť k životu. Recept na katastrofu je tak kompletný. Viacerí ľudia zomreli pri selfie aj v Rusku (7) a USA (5).

Crockett však upozorňuje, že samo o sebe selfie smrteľné nie je. "Neexistuje žiadny prípad, že by sa niekto nabodol na selfie tyč a zomrel," píše. Ide tak o neopatrnosť pri fotografovaní, kedy ľudia podceňujú svoje možnosti.

Na sociálnej sieti Instagram je napríklad veľa fotografií ľudí držiacich sa jednou rukou na vyvýšenom mieste alebo v blízkosti požiaru alebo vážnej nehody.

01 - Modified: 2008-02-08 10:12:56 - Feat.: 0 - Title: Inflácia v Česku na deväťročnom maxime
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 02 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje 03 - Modified: 2024-04-09 17:29:44 - Feat.: - Title: Vo veku 94 rokov zomrel britský fyzik a držiteľ Nobelovej ceny Peter Higgs 04 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: Okukovanie dám je populárny, neškodný a lichotivý spôsob trávenia času. Znázorňuje slávna fotka, ktorá sa stala ikonou feministiek 05 - Modified: 2024-04-04 08:10:11 - Feat.: - Title: Každý deň si dal za pohárik, dožil sa 114 rokov. Zomrel najstarší človek na svete
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:10