StoryEditor

Inflácia v Česku na deväťročnom maxime

08.02.2008, 10:40
Autor:
SITASITA
Spotrebiteľské ceny v susednej Českej republike v januári rástli oveľa výraznejšie, než sa očakávalo. Medziročná miera inflácie v januári dosiahla deväťročné maximum 7,5 %. V medzimesačnom porovnaní pritom spotrebiteľské ceny vzrástli o 3 %.

Informoval o tom v piatok český štatistický úrad. Analytici v priemere očakávali medziročnú infláciu na úrovni 6,2 % a medzimesačnú 1,9 %. Podľa štatistického úradu takmer celý januárový prírastok, presnejšie 2,9 percentuálneho bodu, možno pripísať administratívnym opatreniam. Ide o januárové zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) na základné položky z 5 % na 9 %, ako aj zavedenie 30-korunových poplatkov za návštevy u lekára.
"Inflácia na tejto úrovni zrejme prekvapí aj centrálnu banku a možno zmení aj jej pohľad na menovú politiku," uviedol David Marek, hlavný analytik Patria Finance. ČNB totiž vo štvrtok zvýšila kľúčovú dvojtýždňovú reposadzbu o 25 bázických bodov na 3,75 %, čo je stále výrazne pod úrovňou inflácie. Česká koruna v reakcii na údaje o inflácii posilnila voči euru na nové maximum 25,53 CZK/EUR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 14:50