StoryEditor

Sýrčania po zemi, Rusi zo vzduchu. Asad útočí na úrodné srdce Sýrie

08.10.2015, 11:01

O začatí ofenzívy na planine Sahl al-Gháb informovala Sýrska organizácia pre ľudské práva so sídlom vo Veľkej Británii. Cieľom útoku je obsadenie strategicky položeného územia a zničenie základní extrémistov, ktorí podľa dostupných informácií v oblasti disponujú okrem iného palebnou silou rakiet zem-zem. O zničenie armádnej techniky by sa mali postarať nálety ruského letectva, píše agentúra Reuters.

Islamskí rebeli združení v koalícii nazvanej Armáda víťazstva prenikli na pláň Sahl al-Gháb tento rok v auguste. Asi 60 kilometrov dlhá planina, ktorou preteká rieka Orontes, bývala kedysi močarinou. V roku 1968 však bola vysušená, vďaka čomu v údolí vzniklo 41 tisíc hektárov úrodnej pôdy. Pláň sa rozkladá východne od pobrežného pohoria, v ktorom leží dedina Kardáha, z ktorej pochádza klan Asadovcov, píše portál iDNES.cz.

Rusi majú využiť vplyv

Do bojov v Sýrii v stredu popoludní zasiahla aj ruská kaspická flotila. Vyhlásenie ruského ministerstva obrany uvádza, že rakety s plochou dráhou letu typu Kaliber boli odpálené z fregaty Dagestan a korviet Grad Svijažsk, Uglič a Velikij Usťug operujúcich v juhozápadnom sektore Kaspického mora. Raketový útok bol údajne vedený na muničné závody Islamského štátu, veliteľské stanovištia a skladisko zbraní, munície a paliva.

Šéf NATO Jens Stoltenberg pred štvrtkovou schôdzkou ministrov obrany krajín NATO v Bruseli označil postup Moskvy v Sýrii za "znepokojujúce stupňovanie vojenských aktivít Ruska". "Budeme tento vývoj študovať a stanovíme, aké dôsledky to má pre NATO," povedal.

Britský minister obrany Michael Fallon povedal, že by Rusko malo využiť svoj vplyv na Damask a prinútiť tamojší režim, aby prestal útočiť na civilistov. Sýrsky konflikt je podľa neho so zapojením Ruska ešte viac nebezpečný, než bol predtým.

Bomby a civilisti

Rusi minulý týždeň zahájili letecké údery proti Asadovým nepriateľom. Podľa Moskvy likvidujú "známych teroristov" podľa zoznamu, ktorý Rusi spísali v spolupráci so sýrskou vládou. Agentúra Sputnik v pondelok napísala, že cieľom ruského letectva sú radikáli z organizácie Islamský štát.

Západ má však o účele ruských náletov pochybnosti. Ich cieľom sú podľa neho najmä predstavitelia opozície vrátane Slobodnej sýrskej armády, ktorej bojovníkov pomáha cvičiť americká CIA.

Za pravdu Západu dávajú aj civilisti z bombardovaných oblastí. Obyvatelia sýrskeho mesta Talbísa reportérom agentúry Reuters oznámili, že Rusi síce tvrdia, že útočia len na Islamský štát, ale v prípade Talbísy je to inak. Jedná sa totiž o strategický bod, ktorý musí režim dobyť späť, ak si má udržať vládu nad veľkými západnými mestami. A to aj za cenu vypratania púštnych a poľnohospodárskych oblastí na východe.

"Cieľom je prinútiť nás kapitulovať, aby Asad mohol začať napĺňať svoj plán o rozdelení krajiny," povedal Khalifa Saláma Táhir z mestskej rady Talbísy. Obyvatelia označili nedávne ruské nálety za vôbec najhrozivejší útok zo všetkých vojenských akcií, ktoré prežili v minulých štyroch rokoch.

01 - Modified: 2007-10-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Malé kabrio z Mníchova chce dobyť celý svet
01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 11:46