StoryEditor

K troskám ruského lietadla mieri FBI. Moskva výnimočne požiadala o pomoc

09.11.2015, 12:05
O nezvyčajnej žiadosti ruských vyšetrovateľov informoval Allen Pizzey, spravodajca televízie CBS.

Americkí experti z Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) pomôžu Rusom s analýzou trosiek lietadla, ktoré sa minulý týždeň zrútilo na Sinajskom polostrove. Inštitúciu, ktorá sa zvyčajne zaoberá závažnou kriminalitou spáchanou na území USA, požiadala o pomoc priamo Moskva. Ruské úrady počas víkendu evakuovali z Egypta 15-tisíc ľudí, píše idnes.cz.

O nezvyčajnej žiadosti ruských vyšetrovateľov informoval Allen Pizzey, spravodajca televízie CBS. Moskva podľa neho požiadala, aby sa experti z FBI podieľali na forenznej analýze trosiek lietadla. FBI podľa americkej televízie želania Rusov vypočula.

Spolupráca v minulosti nebola ojedinelá

Denník The New York Times podotýka, že spolupráca medzi federálnymi vyšetrovateľmi zo Spojených štátov a ruskou tajnou službou FSB v minulosti nebola ojedinelá. Agenti obvykle spájali sily v boji proti spoločnému nepriateľovi, čo sú v poslednej dobe práve teroristické skupiny radikálnych islamistov ako al-Kájda alebo Islamský štát.

O pomoc s konkrétnym vyšetrovaním však Rusi žiadajú len veľmi zriedkavo, upozorňuje prestížny americký denník. Obzvlášť v situácii, keď sú rusko-americké vzťahy kvôli ukrajinskej kríze a náletom v Sýrii, kde ruské letectvo likviduje okrem teroristov aj povstalcov vyzbrojených Západom, na bode mrazu.

Americkí predstavitelia si podľa The New York Times tento krok vykladajú jasne, vyšetrovanie pod velením Moskvy vraj zrejme viazne. Egyptské úrady sa navyše sťažujú na nedostatočnú komunikáciu ohľadom priebežných výsledkov vyšetrovania, upozorňuje katarská televízia al-Džazíra.

Domov sa vrátilo už 15-tisíc Rusov, kufre nechali v Egypte

Rusko donedávna odmietalo špekulácie o tom, že by pád ruského lietadla Airbus A321, pri ktorom počas letu z egyptského Šarm aš-Šajchu do Petrohradu zahynulo 224 ľudí, spôsobil teroristický útok.

V piatok sa však na pokyn prezidenta Vladimira Putina Rusko pripojilo ku krajinám ako Veľká Británia alebo Holandsko, ktoré zrušili pravidelné lety na Sinajský polostrov a začali evakuáciu turistov.

Rozhodnutie Moskvy sa týka celého Egypta, kde bolo v piatok na dovolenke približne 79-tisíc Rusov. Podľa viceprezidenta asociácie ruských cestovných kancelárií Dmitrija Gorina počas víkendu z africkej krajiny odišlo 15-tisíc ľudí.

"Keď im skončí pobyt, vracajú sa svojimi plánovanými letmi, ale bez batožiny," opísal Gorin podľa agentúry TASS. Ruská televízia RT spresnila, že cestujúci si môžu na palubu vziať len príručnú batožinu. Kufre im do Ruska neskôr odvezú nákladné lietadlá.

Odborníci: Za pádom lietadla stojí výbuch bomby

Obdobný postup už pred časom zvolili britskí dopravcovia. Podľa bulvárneho denníka Daily Mail si môžu Briti vziať len to najnutnejšie - kľúče, lieky, doklady alebo kreditné karty. Zvyšok im domov privezie kuriér.

Dôvodom prísnych bezpečnostných opatrení je obava, že teroristi bombu v niektorom z kufrov ukryli až po odbavení batožiny, pretože sa im podarilo votrieť medzi zamestnancov v zázemí letiska.

Podľa amerických odborníkov oslovených televíziou CNN za pádom lietadla na 99,9 percent stojí práve výbuch bomby. K rovnakému záveru dospeli v nedeľu tiež Egypťania po vypočutí záznamu z čiernej skrinky.

 

01 - Modified: 2007-11-05 13:11:01 - Feat.: 0 - Title: Číž: Politika KDH, ako ju prezentuje Lipšic, je len otázkou konfrontácie
01 - Modified: 2024-04-02 16:12:00 - Feat.: - Title: Juhokórejské aerolínie potvrdili objednávku vyše 30 lietadiel Airbus A350 02 - Modified: 2024-03-25 10:30:00 - Feat.: - Title: Ako zistíš, že ťa niekto klame? Odborník na reč tela, ktorý pracoval pre FBI, prezradil niekoľko hlavných znakov 03 - Modified: 2024-02-28 09:55:51 - Feat.: - Title: American Airlines zvažuje nákup stovky lietadiel od spoločností Airbus a Boeing 04 - Modified: 2024-02-27 08:46:57 - Feat.: - Title: Falošné informácie mal aj od ruskej rozviedky. Informátorovi, ktorý mal klamať o Bidenovi, zamietli kauciu 05 - Modified: 2024-02-15 06:36:02 - Feat.: - Title: Ženy žalujú FBI pre zlyhanie v prípade sexuálneho delikventa Epsteina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 16:20