StoryEditor

Migračná vlna sa tento rok prevalí cez Slovensko, varuje Zeman (video)

16.02.2016, 10:44
Autor:
ČTKČTK
Predpokladáme, že v tomto roku sa migračná vlna prevalí aj cez Českú republiku a Slovensko, uviedol v rozhovore pre TA3 český prezident Miloš Zeman.

Pre riešenie migračnej krízy navrhuje, aby boli vytvorené jednotky, do ktorých by každá krajina EÚ poslala tisíc vojakov a ktoré by pomáhali so zvládaním situácie Grékom a Talianom.

"Keď už nemáme európsku armádu, vytvorme ad hoc jednotky, do ktorých každá krajina pošle, povedzme tisíc vojakov. Pokojne pomáhajme Grékom a Talianom na ich území," uviedol Zeman s tým, že práve cez tieto krajiny migranti vstúpili na územie EÚ a podľa dublinských pravidiel by tam tak mali zostať.

Českú vládu premiéra Bohuslava Sobotku Zeman podľa svojich slov kritizuje okrem iného kvôli tomu, že sa ostrejšie nepostavila proti kvótam na prerozdeľovanie utečencov v EÚ. "Ako Slovensko, tak Maďarsko podali žalobu na Európskom súdnom dvore na Európsku komisiu práve kvôli kvótam," povedal český prezident s tým, že aj podľa jeho názoru ide o narušenie suverenity členských štátov. "ČR sa k tejto žalobe doteraz nepripojila a to je jeden z dôvodov, prečo vládu kritizujem," dodal.

Podľa Zemana je teraz potrebné nájsť rozumný kompromis, ktorým ale nie je systém kvót, ktorý nebude fungovať, pretože migranti rovnako následne vďaka slobode pohybu nebudú zotrvávať v jednej únijnej krajine. "Tým spoločným záujmom je pevná ochrana vonkajších hraníc Európskej únie," povedal s tým, že zároveň je potrebné posilniť takzvané hotspoty, teda registračné centrá pre utečencov v Taliansku a Grécku.

Zeman zopakoval, že migračnú vlnu považuje za organizovanú inváziu, za ktorou stojí egyptské Moslimské bratstvo. Táto invázia sa snaží "nie vojnou, ale tým sťahovaním národov, tou moslimskou vlnou imigrantov, v podstate narušiť elementárne korene európskej kultúry," uviedol český prezident.

V rozhovore Miloš Zeman hovoril takisto aj o konflikte na Ukrajine, ktorý považuje za občiansku vojnu. Ako uviedol, je rád, že boje ustali a viac menej sa dodržiavajú dohody.

Možno ale podľa neho očakávať, že nastane aj migračná vlna práve z Ukrajiny. "Dôvodom tejto migračnej vlny bude výrazná ekonomická kríza na Ukrajine, ktorú si samozrejme nikto z nás neželá, ale ktorá môže byť spôsobená problémami spojenými napríklad so stratou Donbasu a úprimne povedané aj s korupciou," povedal český prezident.

01 - Modified: 2008-02-10 12:51:14 - Feat.: 0 - Title: J&T Banka vstúpila na Burzu cenných papierov
01 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 02 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 03 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska 04 - Modified: 2024-04-06 15:12:39 - Feat.: - Title: Nemecká vláda sa dohodla na zavedení platobných kariet pre žiadateľov o azyl 05 - Modified: 2024-04-03 13:12:22 - Feat.: - Title: Českého exprezidenta Zemana prepustili po troch týždňoch z nemocnice
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:43