StoryEditor

Ruský konvoj prekročil hranice. Je to invázia, hlási Ukrajina

22.08.2014, 11:28
Autor:
tasr, stltasr, stl

 Prvé nákladné vozidlá z ruského konvoja, vezúceho humanitárnu pomoc obyvateľom východnej Ukrajiny, dorazili dnes do cieľa svojej cesty, ktorým je mesto Luhansk, napísala agentúra Reuters.

Ukrajinské úrady dnes oznámili, že hranice nelegálne prekročilo už 90 nákladných vozidiel z ruského konvoja s humanitárnou pomocou. Vozidlá nemajú na prechod povolenie z Kyjeva a šéf ukrajinskej štátnej bezpečnosti to označil za "priamu inváziu" Ruska. Informovala o tom agentúra Reuters.

Povolenie nemajú
"Prešli na Ukrajinu bez povolenia alebo účasti Medzinárodného výboru Červeného kríža alebo (ukrajinskej) pohraničnej stráže," povedal novinárom vojenský hovorca Andrij Lysenko.

"Považujeme to za priamu inváziu Ruska na Ukrajinu," vyhlásil Valentyn Nalyvajčenko, riaditeľ Ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU v samostatnom vyhlásení pre novinárov.

Vozidlá nesprevádzajú pracovníci Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK), čo bola požiadavka Kyjeva na povolenie prechodu. Ruské ministerstvo zahraničných vecí sa rozhodlo poslať konvoj ďalej aj napriek tomu. Červený kríž tvrdil, že potrebuje istotu bezpečného prechodu od všetkých zúčastnených strán, aby mohol pomoc doručiť.

Je to invázia, tvrdí Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes uviedol, že vjazd ruského humanitárneho konvoja na ukrajinskú pôdu je porušením medzinárodného práva. Zároveň vyzval Moskvu, aby situáciu riešila v súlade s medzinárodne platnými zákonmi. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ukrajinský prezident na svojej oficiálnej internetovej stránke uviedol, že cez rusko-ukrajinské hranice už na ukrajinskú stranu prešlo vyše 100 ruských nákladných vozidiel bez toho, aby ich skontrolovali ukrajinskí pohraničníci alebo colníci a sprevádzali predstavitelia Medzinárodného výboru Červeného kríža.

"Je to do očí bijúce porušenie medzinárodného práva," napísal na svojej webovej stránke Porošenko.

Nákladné vozidlá s ruskou humanitárnou pomocou sú naložené pitnou vodou, generátormi a spacími vakmi pre civilistov v meste Luhansk, kde sú proruskí separatisti obliehaní ukrajinskou vládnou armádou. Ostreľovanie mesta trvá už niekoľko týždňov.

01 - Modified: 2006-09-25 11:28:00 - Feat.: 0 - Title: Rusi privezú do Jelšavy prvé linky na spracovanie kremíka
01 - Modified: 2024-05-06 14:24:03 - Feat.: - Title: Európske a ukrajinské zbrojárske firmy rokujú o posilnení spolupráce. Európa musí vyrábať viac, tvrdí Borrell 02 - Modified: 2024-05-06 13:48:33 - Feat.: - Title: Putina zajtra čaká inaugurácia. Ukrajina vyzvala spojencov, aby ho ako ruskú hlavu štátu neuznávali 03 - Modified: 2024-05-06 15:00:00 - Feat.: - Title: NATO určilo červené línie. Má dva scenáre zásahu proti Rusku, píšu médiá 04 - Modified: 2024-05-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Pre Ukrajinu nastáva „najtemnejšia hodina“. Začína hovoriť o rokovaní s Rusmi 05 - Modified: 2024-05-06 09:13:31 - Feat.: - Title: Maďarsko nevydá utečencov z Ukrajiny a ani neskúma, či majú brannú povinnosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 00:06