StoryEditor

Rusi privezú do Jelšavy prvé linky na spracovanie kremíka

25.09.2006, 13:28
Autor:
TASRTASR

Prvé linky a technológie na spracovanie kremíka by mala ruská spoločnosť MPG Holding inštalovať vo vybraných objektoch bývalých kasární v Jelšave už v októbri. V novembri majú v pláne zrealizovať prvé pohovory s uchádzačmi o prácu.
Ako TASR informoval primátor Jelšavy Milan Kolesár, spoločnosť, ktorej odpredali časť areálu kasárni za 9,6 milióna Sk, už zamestnáva prvých 20 ľudí. "Väčšinou sú to zamestnanci strážnej služby, ale na elektrických prívodoch a na úpravách objektov už pracujú aj niekoľkí údržbári," uviedol Kolesár.
Spoločnosť Euro Energy, s. r. o, ktorá je dcérskou firmou ruského MPG Holdingu, chce do konca roku zamestnať asi 50 ľudí a skúšobne spustiť výrobu. Prvým výrobným objektom, ktorý vyžaduje len malé úpravy, bude bývalý kuchynsko-jedálenský blok.
V budúcom roku by už v závode malo pracovať 150 ľudí a o rok neskôr okolo 300. Mestu, v ktorom je nezamestnanosť dlhodobo okolo 40 %, by to značne pomohlo.
MPG Holding vlastní asi dve tretiny areálu. V Jelšave chce preinvestovať približne 330 miliónov USD, v prepočte 9,7 miliardy SKK. Časť vojenských objektov plánuje zrekonštruovať, časť zbúrať a na ich mieste postaviť nové haly. Kremík na spracovanie bude spoločnosť dovážať z Ruska, časť príde i z niektorých novoobjavených nálezísk na Slovensku.
Zvyšok areálu bývalých kasární má obhospodarovať odbor väzenskej správy ministerstva spravodlivosti SR. Objekty pre väznicu by sa mali začať pripravovať ešte tento rok.
(1 USD = 29,308 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. máj 2024 17:10