StoryEditor

Európska únia sa môže stať diaľnicou pre džihád, varuje americký politik

13.11.2014, 12:44
Autor:
TASRTASR

Krajiny Európskej únie neberú dostatočne vážne do úvahy ohrozenie zo strany džihádistických bojovníkov, ktorí sa vracajú domov z bojísk v Sýrii. Na adresu EÚ to uviedol americký republikánsky politik Michael McCaul z Výboru pre vnútornú bezpečnosť Snemovne reprezentantov, oznámila dnes belgická tlačová agentúra Belga.

Vplyvný republikánsky činiteľ zároveň vyzval členské štáty EÚ, aby lepšie kontrolovali svoje hranice.

"Niektorí z našich európskych partnerov sa nemobilizujú dostatočne rýchlo na to, aby sa stihli vyrovnať s návratom bojovníkov zo zahraničia. Extrémisti už skúmajú zraniteľnosť európskych bezpečnostných opatrení v snahe zmeniť Európu na diaľnicu pre džihád," upozornil McCaul v rozhovore pre časopis Time.

Krajiny EÚ, najmä Francúzsko, Belgicko, Holandsko, Nemecko a Británia, priznali odchod stoviek svojich občanov na Blízky východ, kde bojujú v radoch moslimských povstalcov proti vládnemu režimu v Sýrii alebo sa pridali k bojovníkom Islamského štátu (IS).

"Cesta smerom do Sýrie je, samozrejme, veľmi preplnená, ale nás by mala znepokojovať tá druhá - smerom naspäť do Európy," priznal americký politik, ktorý je šéfom výboru na ochranu územia USA a z titulu tejto funkcie v častom kontakte s americkými spravodajskými službami.

McCaul ostro kritizoval Turecko, ktoré podľa neho nedbanlivo monitoruje svoje hranice so Sýriou a nie je schopné porovnávať zoznamy pasažierov v leteckej doprave, cestujúcich ponad turecké územie, so zoznamom podozrivých z teroristickej činnosti.

Podľa jeho slov extrémisti dokážu rýchlo identifikovať najzraniteľnejšie tranzitné body, ako sú napríklad prístavy a cesty po mori.

Americký činiteľ však nešetrí kritikou ani Európsku úniu, ktorá podľa neho nie je schopná zabrániť vstupu do schengenského priestoru osobám podozrivým z terorizmu, pretože Európania nevykonávajú systematické porovnávanie mien cestujúcich s databázou osôb podozrivých z väzby na extrémistické skupiny a majú nedostatočný systém detekcie falošných dokladov. To je podľa neho hrozba aj pre USA, lebo Európania z krajín schengenského priestoru môžu voľne a bez vízovej povinnosti vycestovať do Spojených štátov.

01 - Modified: 2006-12-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Treba akceptačný list
01 - Modified: 2023-08-16 10:45:49 - Feat.: - Title: Pri útoku v pohraničí s Burkinou Faso zahynulo 17 vojakov nigerskej armády 02 - Modified: 2023-06-10 05:18:42 - Feat.: - Title: Vojaci misie OSN v Mali sa opäť stali terčom útoku džihádistov, zahynul jeden človek 03 - Modified: 2023-05-02 06:38:00 - Feat.: - Title: Po 87-dňovej hladovke zomrel v izraelskej väznici Palestínčan Chádir Adnán 04 - Modified: 2023-04-06 10:11:52 - Feat.: - Title: Kanada prevzala zo sýrskeho tábora pre radikálov štyri ženy a desať detí džihádistov 05 - Modified: 2023-03-08 14:12:38 - Feat.: - Title: Syn Slovenky pod vedením Islamského štátu trénuje streľbu z pušky. „Všetky malé deti sa pripoja k džihádu!“
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 09:16