StoryEditor

Severná Kórea tvrdí, že testovala vodíkovú bombu. Svet sľubuje tvrdú reakciu

06.01.2016, 07:25
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Kľúčové vyhlásenie prišlo krátko potom, čo juhokórejská agentúra informovala o silnom zemetrasení blízko miesta, kde KĽDR testuje jadrové zbrane.

Severná Kórea možno do testovanej pumy pridala malé množstvo vodíka. S odvolaním sa na juhokórejské ministerstvo obrany to dnes uviedla agentúra Reuters. KĽDR údajne otestovala miniaturizovanú vodíkovú bombu, čo už medzitým odsúdila nielen Južná Kórea, ale aj Japonsko, USA, Británia a Francúzsko.

Južná Kórea sa rozhodne postaví proti akejkoľvek ďalšej provokácii zo strany KĽDR a v spolupráci s medzinárodným spoločenstvom sa postará, aby severný sused za jadrový test tvrdo zaplatil, uviedla v reakcii na údajný test juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje. Aktuálna skúška by podľa nej mohla zásadne zmeniť situáciu okolo severokórejského jadrového programu.

Japonsko: Je to ohrozenie pre našu krajinu

Proti údajnému testu vodíkovej bomby ostro protestovalo tiež Japonsko. Hovorca tokijskej vlády uviedol, že premiér Šinzó Abe bude v úzkom kontakte s vládami USA, Južnej Kórey, Číny a Ruska. "Je to niečo, čo nemôžeme akceptovať," uviedol. Sám Abe podľa AFP skúšku označil za "vážnu hrozbu" pre bezpečnosť jeho krajiny.

Čínska vláda oficiálne na správy o teste zatiaľ nereagovala, štátna tlačová agentúra ale uviedla, že jadrový test je v rozpore so snahou o celosvetové jadrové odzbrojenie. Akákoľvek činnosť narúšajúca stabilitu v severovýchodnej Ázii je podľa nej "nežiaduce a nerozumné".

Čína je najvýznamnejším diplomatickým a ekonomickým spojencom severokórejského režimu, v posledných rokoch sa ale vzťahy oboch krajín zhoršili práve vzhľadom k rozhorčenie Pekingu nad severokórejskými jadrovými a raketovými testami.

Západ odpovie na provokáciu

Biely dom uviedol, že tvrdenie severokórejského režimu o úspešnom teste vodíkovej bomby nemôže potvrdiť, ale odsúdil akékoľvek porušovanie rezolúcií BR OSN. Severnú Kóreu vyzval na dodržiavanie jej medzinárodných záväzkov. Na severokórejskú "provokáciu" vraj USA adekvátne odpovie a budú naďalej "chrániť a brániť" svojich spojencov v regióne.

Britský minister zahraničia Philip Hammond na Twitteri uviedol, že ak sa správy o teste potvrdia, bude to "provokácia", ktorú bezvýhradne odsudzuje, a "závažné porušenie" rezolúcie BR OSN. Šéf britskej diplomacie je práve na dvojdňovej návšteve Pekingu.

Za "neprijateľné porušenie" rezolúcie BR OSN skúšku označilo tiež Francúzsko.

Kým jadrová bomba je založená na princípe štiepenia jadier atómov, vodíková puma využíva energiu z termonukleárnej fúzie, teda zlučovania atómových jadier za pomoci vysokej teploty či tlaku. Je silnejšia než jadrová bomba a je ťažšie ju vyrobiť.

Pchjongjang zatiaľ vykonal tri testy atómovej bomby v rokoch 2006, 2009 a 2013, všetky v Pchunggje na severovýchode krajiny. Kvôli svojmu zbrojnému programu podlieha tvrdým sankciám USA, Európskej únie a OSN.

 

 

01 - Modified: 2007-12-29 07:20:08 - Feat.: 0 - Title: Rozsah vplyvu finančných turbulencií na reálnu ekonomiku je neistý
01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 03 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku 04 - Modified: 2024-03-14 09:24:30 - Feat.: - Title: Život v Severnej Kórei je nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť. Češka opísala, ako sa žije v krajine červenej hviezdy 05 - Modified: 2024-03-13 11:06:57 - Feat.: - Title: Polovica munície od Kima je podľa Kyjeva chybná. USA sa budú KĽDR v dodávkach vyrovnávať roky, tvrdí expert
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 07:44