StoryEditor

Rozsah vplyvu finančných turbulencií na reálnu ekonomiku je neistý

29.12.2007, 07:59
Autor:
TASRTASR
Stále je ešte priskoro, aby sme mohli zhodnotiť vplyv turbulencií vo finančnom sektore na reálnu ekonomiku. Vo zverejnenom texte to uviedol člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Yves Mersch.

"Počas roka 2007 sa rozvinuli finančné turbulencie. Táto kríza, ktorá sa začala v Spojených štátoch, ovplyvnila aj európsky finančný sektor. Stále nie je istý rozsah jej vplyvu na reálnu ekonomiku," napísal Mersch, ktorý je tiež prezidentom Luxemburskej národnej banky.

Dodal, že centrálne banky po celom svete sú "ostražité" a pozorne sledujú situáciu na finančných trhoch. Tiež podčiarkol záväzok ECB z polovice augusta, že sa bude snažiť o zabezpečenie dostatočnej likvidity bankového systému.

ECB minulý týždeň poskytla finančným inštitútom dvojtýždňové úvery v hodnote takmer 350 miliárd EUR, v prepočte 11,76 bilióna SKK. Tieto krátkodobé peniaze majú bankám pomôcť vyhnúť sa nedostatku likvidity na konci roka.

Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 EUR = 33,615 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 04:50