StoryEditor

Berlínčania odstrelili hlas slobody

20.07.2015, 00:00
Vysielač, ktorý počas studenej vojny šíril západné vysielanie po východnom Nemecku, demontovali.

Vysielač niekdajšieho rádia Rozhlas v americkom sektore, postavený v roku 1961, už nie je súčasťou panorámy Berlína. Jedna z najvyšších nemeckých stavieb sa po odstrelení porúčala na zem. Bola symbolom rozdelenia mesta i studenej vojny ako takej. Práve Západný Berlín bol kvôli pozícii hlboko v sovietskej mocenskej zóne, blokáde, ktorou sa ho Sovieti snažili vyhladovať, či známemu múru, ktorý zabraňoval ľuďom v úteku z komunistického bloku, jedným z najznámejších symbolov studenej vojny.

A spolu s ním aj 160-metrový vysielač niekdajšieho rádia RIAS (Rundfunk im amerikanischen Sektor, pozn. red.), založeného v roku 1946 v Američanmi spravovanej zóne Berlína ako „slobodný hlas slobodného sveta“. Necelý rok po konci druhej svetovej vojny totiž už svet zreteľne spel k novému konfliktu, ktorý neskôr historici nazvali studenou vojnou.

Rozhlas verzus rušičky

Stanica pre nedostatok technických kapacít začala vysielať ako „rozhlas po drôte“ – to bolo vo februári 1946. Bezdrôtové vysielanie v septembri toho istého roku umožnili Američania, ktorí dodali mobilný vojenský vysielač. Čoskoro nato sa na vysielanie z berlínskej štvrte Britz pridal ďalší vysielač v Hofe, kúsok na západ za najzápadnejším českým mestom Aš. Na oboch lokalitách sa k nebu začali týčiť pazúry konštrukcie vysielačov.

Súbežne s vysielaním stanice sa vo východnom Nemecku rozbehli protiopatrenia v podobe sprevádzkovania rušičiek, ktorými sa tamojšia štátna správa snažila zabrániť šíreniu nepohodlných informácií, ktoré nemohla cenzurovať. Nastali preteky v tom, čia technika bude silnejšia. Výkon antén rástol, až sa vysielač v Britz stal jedným z najvýkonnejších v Európe.

„Boli to preteky,“ uviedol podľa webu RBB-online. de Reinhard Deuscher, zástupca stanice Deutschlandradio, ktorá od 90. rokov vysielač spravovala. „Rušičky sa dali prehlušiť len lepšími anténami a vyšším výkonom,“ dodal. Ani to však podľa neho hocikde nestačilo:„Čím väčšia vzdialenosť od Berlína, tým silnejšie bolo škrípanie, bzučanie a šumenie.“

RIAS postupne začal vysielať na rade vlnových dĺžok od veľmi krátkych vĺn po stredné. Amplitúdovo modulovaný signál na vlnách väčšej dĺžky dosiahol ďalej, frekvenčne modulovaný signál v pásme veľmi krátkych vĺn zase vykazoval oveľa lepšiu odolnosť proti rušeniu.

Váš rozhlas môže za nepokoje našich ľudí!

Počas zmiernenej berlínskej blokády patrila stanica ku kľúčovým prvkom úsilia spojencov, keď jej prostredníctvom povzbudzovali Berlínčanov, aby neklesali na duchu, a informovali ich o silnejúcim leteckom moste. Kvôli nemu nakoniec Sovieti nepriateľskú blokádu vzdali.

Štyri roky po tom, krátko po Stalinovej smrti, vypukli vo východnom Nemecku nepokoje prameniace zo zúfalej ekonomickej situácie. Na násilnom potlačení nepokojov sa zúčastnili desiatky tisíc sovietskych vojakov a nemeckých policajtov, zabili najmenej 55 ľudí. Z podnecovania nepokojov východného bloku obvinil práve stanicu RIAS.

Rozhlas s prakticky výhradne nemeckými zamestnancami vysielal široké spektrum relácií – spravodajstvo, komentáre i kultúru či relácie pre východonemeckú mládež, ženy, poľnohospodárov či dokonca pohraničníkov. Obyvatelia východného Nemecka si ho obľúbili, neskôr ho začala vytláčať televízia.

Aktuálne odstrelená konštrukcia sa týčila nad Berlínom od roku 1961. Ešte v roku 2012 mala v areáli svoje dvojča, to však bolo práve v tomto roku odstránené. Využitie vysielacej infraštruktúry už vtedy bolo na ústupe, od roku 2013 nebol ani zvyšný vysielač využívaný a nakoniec sa pre príliš vysoké náklady na údržbu a bezpečnostné opatrenia pristúpilo k jeho demolácii.

Tá spočívala v demolácii troch blokov, do ktorých boli uchytené kotviace laná. Kolos s hmotnosťou 55 ton sa potom vďaka ťahu zvyšných lán porúčal k zemi. „Okenná tabuľka vo vzdialenosti 40 centimetrov by v každom prípade zostala pokope,“ pochválil sa zástupca demolačnej spoločnosti Roland Domke šetrným vykonaním odstrelu.

01 - Modified: 2007-07-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Anketa HN
01 - Modified: 2024-04-20 09:34:33 - Feat.: - Title: FOTO Tajili ho vyše 30 rokov. Takto vyzerá gigantický bunker pre celý americký kongres z čias studenej vojny 02 - Modified: 2024-04-09 13:49:30 - Feat.: - Title: Vojny a nestabilita prinášajú zlatú éru inovácií 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako špióni z Kuby zaskočili Američanov. Dlho ich podceňovali, teraz sčítavajú škody 04 - Modified: 2024-03-08 17:03:09 - Feat.: - Title: Všetky kryty predali alebo nechali schátrať. Nemecký minister obrany chce posilniť civilnú ochranu občanov 05 - Modified: 2024-02-07 18:05:03 - Feat.: - Title: Svet vstupuje do doby chaosu. Studená vojna mala zvyky, teraz nie sú ani tie, povedal Guterres
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:07