TASR/AP
StoryEditor

Mŕtvoly sa hýbu, popiera Kremeľ vraždenie. Kvapka a efekt posunutia, vyvracia slovenská polícia hoaxy

04.04.2022, 16:52
Autor:
fmfmČTKČTK
Hovorca Kremľa Dmitij Peskov sa odvolával na informácie ruského rezortu obrany, že vo videách sú v skutočnosti figuranti.

Ruské vedenie dnes odmietlo obvinenia voči ruskej armáde zo svojvoľného zabíjania civilistov v meste Buča blízko Kyjeva. Minister zahraničia Sergej Lavrov tieto obvinenia dokladané zábermi, na ktorých sú vidieť desiatky zmasakrovaných civilistov, označil za "falošný útok" na Moskvu a vyhlásil, že sú zinscenované. Podobne sa vyjadril aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý obvinenia "kategoricky" odmietol.

Ukrajinské úrady v nedeľu uviedli, že v mestách v okolí Kyjeva, z ktorých pred niekoľkými dňami po viacerých týždňoch okupácie odišli ruskí vojaci, našli stovky tiel civilistov, ktorých zavraždili ruskí vojaci. Spravodajcovia západných agentúr potom potvrdili, že v uliciach ležia desiatky tiel civilistov, niektorí zastrelení pritom mali napríklad zviazané ruky.

Rusko vyzvalo na trpezlivosť

Peskov dnes novinárom povedal, že fakty a časová postupnosť udalostí tak, ako ich uvádzajú ukrajinské úrady, nezodpovedajú skutočnosti a že by západní lídri mali s odsúdením Ruska počkať na objasnenie záležitosti a vypočuť si ruské argumenty.

„Podľa toho, čo sme videli, videomateriálom nemožno v mnohých ohľadoch veriť, pretože naši špecialisti z ministerstva obrany tam identifikovali známky falšovania videí," povedal hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina.​

"Faktológia a kalendárny sled udalostí tiež nehovorí v prospech spoľahlivosti týchto tvrdení," citovala Peskova agentúra Interfax.

​Hovorca sa tak odvolával na náznaky ruského rezortu obrany, že vo videách sú v skutočnosti figuranti, pretože napríklad pri jednom zábere z prechádzajúcej kolóny ukrajinských vojakov sa v spätnom zrkadle jedného z vozidiel ukazuje, ako jeden z mŕtvych pohol rukou a ďalší sa dokonca posadil.

Na pribúdajúce hoaxy o ukrajinskej Buči upozorňuje aj slovenská polícia. Konšpirátori podľa nej tvrdia, že na videách z ukrajinského mesta sa "hýbu mŕtvoly"

Dezinfomátori šírili v prvom prípade hoax o tom, ako sa údajne pohla mŕtvole ruka, v skutočnosti podľa slovenskej polície ide o kvapku na prednom skle auta. V druhom prípade sa šírilo klamstvo o tom, že sa pohol mŕtvy človek, no išlo iba o "efekt posunutia", čo spôsobilo zakrivenie zrkadla.

„Policajný zbor zaznamenal od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zvýšenú aktivitu prokremeľských kanálov, ktoré šíria proruskú propagandu na sociálnych sieťach, a to nielen prostredníctvom oficiálnych kanálov ruských štátnych inštitúcií, ale aj šírením dezinformácií pomocou anonymných facebookových profilov, ktoré zahlcujú informačný priestor," uviedli policajti.

Zároveň skonštatovali, že snahou nepravdivých a manipulatívnych statusov je otočiť verejnú mienku v prospech Ruskej federácie a vytvoriť dojem, že väčšina Slovákov je na ich strane.

Západ volá po nových sankciách

Ruské ministerstvo zahraničia už skôr uviedlo, že ide o ukrajinskú provokáciu na objednávku NATO a USA a že ruskí vojaci z oblasti odišli už 30. marca, kým sa objavili správy o zavraždených civilistoch. Portál BBC však upozornil na správy ruských médií vychádzajúcich z komuniké tamojšieho ministerstva obrany, podľa ktorých ruská námorná pechota ešte 1. apríla informovala o tom, že "ruskí námorníci čistia obce" v smere Hostomel-Buča-Ozera "s úlohou uchytiť sa v nich".

Lavrov dnes videá ukrajinských úradov a spravodajských agentúr označil za zinscenované a poznamenal, že sa na sociálnych sieťach šíri nepravdivá verzia udalostí presadzovaná Ukrajinou a západnými médiami.

​Rusko sa snaží k veci zvolať rokovania Bezpečnostnej rady OSN. Pôvodne chcelo, aby sa orgán zišiel už dnes, čo však terajšie britské predsedníctvo odmietlo. Platí tak už skôr naplánovaná schôdzka v utorok. Lavrov povedal, že Moskva bude požadovať, aby Británia plnila svoje povinnosti, ktoré má ako predsedajúca krajina Bezpečnostnej rady OSN.

Peskov odmietol komentovať, ako by správy o správaní ruských vojakov v Buči mohli poznamenať rusko-ukrajinské rozhovory, ktoré dnes budú pokračovať prostredníctvom videokonferencie. Viacero západných krajín po nových zisteniach volá po uvalení ďalších sankcií na Rusko.

01 - Modified: 2022-04-03 14:08:15 - Feat.: 0 - Title: Heger: Barbarské vyčíňanie ruských vojakov na Ukrajine bude tvrdo potrestané 02 - Modified: 2022-04-03 15:02:01 - Feat.: 0 - Title: Masové hroby, odrezané uši a telá pohodené na uliciach. Ukrajinskú Buču označujú za novú Srebrenicu 03 - Modified: 2022-04-04 15:21:07 - Feat.: 0 - Title: Videá z Buče si malo objednať USA. Rusi tvrdia, že chcú poškodiť ich reputáciu 04 - Modified: 2022-04-04 09:48:07 - Feat.: 0 - Title: Satelitné snímky ukazujú priekopu na mieste masového hrobu v Buči. Ide o provokácie USA, tvrdí Rusko 05 - Modified: 2022-04-04 12:39:37 - Feat.: 0 - Title: Reakcie na Buču: Vraždenie civilistov je vojnový zločin. Scholz dodal, že Ukrajine budú zbrane dodávať naďalej
01 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 02 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca 03 - Modified: 2024-04-22 09:27:29 - Feat.: - Title: Spojené štáty a NATO sú posadnuté víťazstvom nad Ruskom, vyhlásil Lavrov 04 - Modified: 2024-04-20 21:26:37 - Feat.: - Title: Palestínska samospráva po americkom vete v OSN prehodnotí vzťahy s USA, vyhlásil Abbás 05 - Modified: 2024-04-17 12:30:32 - Feat.: - Title: Kremeľ sťahuje ruských vojakov z Náhorného Karabachu. Je to pravda, potvrdil Peskov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 09:11