Reuters
StoryEditor

Masové hroby, odrezané uši a telá pohodené na uliciach. Ukrajinskú Buču označujú za novú Srebrenicu

ČTK03.04.2022., 15:00h
Za novú Srebrenicu označilo ukrajinské ministerstvo obrany oslobodené mesto Buča. V meste, ktoré susedí s Irpinom a leží 37 kilometrov severozápadne od Kyjeva podľa neho ruskí vojaci počas mesačnej okupácie náhodne vraždili miestnych civilných obyvateľov.
Lajkuj Brainee.sk na

Internetom koluje množstvo fotografií a videí z mesta Buča. Z dôvodu nevhodnosti pre citlivé povahy a úcty k obetiam vojny na Ukrajine sme sa ich rozhodli do článku nevložiť.

Niektoré z obetí majú zviazané ruky za chrbtom, ulice mesta sú posiate telami, napísalo ministerstvo na Twitteri. Starosta mesta Anatolij Fedoruk povedal agentúre Reuters, že bolo zabitých cez 300 ľudí. „Zverstvá” v Buči odsúdila okrem iného britská ministerka zahraničia Liz Trussová, zástupcovia Európskej únie a Nemecka.

Masový hrob a mŕtve telá s nákupom v ruke

Do spoločného hrobu muselo byť v meste uložených 280 tiel, uviedol starosta Fedoruk. V nezahrnutom hromadnom hrobe pri kostole boli vidieť kusy tiel, ruky, nohy, píšu spravodajcovia z miesta. Medzi mŕtvymi je podľa starostu aj štrnásťročný chlapec. Telá sa neodpratávali kvôli tomu, že pod niektorými boli nastražené míny, dodal.

Reuters

„Parchanti,” rozplakal sa podľa Reuters 66-ročný Vasilij pri pohľade na viac ako desiatku tiel ležiacich na ceste pred jeho domom. Po jeho ľavici ležalo na okraji trávnika vedľa bicykla telo muža so zažltnutou tvárou a zapadnutými očami. Ďalší ležal uprostred cesty, pár metrov od vchodu do domu. Vasilij uviedol, že ide o krstného otca jeho syna, jeho celoživotného priateľa.

Doteraz nepochovaní mŕtvi v Buči na sebe nemajú uniformy. Sú to civilisti s bicyklami, niektorí v stuhnutých rukách stále zvierajú tašky s nákupom. Niektorí sú zjavne mŕtvi mnoho dní, ak nie týždňov.

Opisy, z ktorých mrazí

Osemdesiatročná Maria Dabižeová podľa nedeľníka The Sunday Times uviedla, že jej susedom v neďalekom úhľadnom tehlovom dome ruskí vojaci zviazali ruky a nohy a zabili ich. Ukrajinskí vojaci našli na jej ulici v pivnici 18 mŕtvych tiel mužov, žien i detí. Telá boli zohavené.

„Našli sme tam 18 tiel,” povedal 53-ročný vojak územnej obrany Serhij Torovyk. „Mučili ich. Niektorí mali odrezané uši, iní vytrhané zuby. Boli tam aj deti staré 14, 16 rokov a nejakí dospelí,” dodal. „Ruskí vojaci sú horší ako zvieratá. Zvieratá také veci nerobia. Nemali by sme brať zajatcov. Musia zomrieť. Musia byť zničení,” vyhlásil.

„Zverstvá v Buči a v ďalších (ukrajinských) mestách ma desia. Správy o tom, že ruské sily útočia na nevinných civilistov, sú odporné,” napísala britská ministerka obrany na Twitteri. „Británia spolupracuje s ďalšími krajinami na zhromažďovaní dôkazov a podporuje vyšetrovanie vojnových zločinov Medzinárodným trestným súdom. Zodpovedné osoby budú pohnané na zodpovednosť,” dodala.

Žiadajú sprísnenie sankcií

„Masaker v Buči bol úmyselný. Rusi chcú zlikvidovať čo najviac Ukrajincov. Musíme ich zastaviť a vyhnať. Žiadam nové zničujúce sankcie G7 TERAZ,” napísal na Twitteri ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. Žiada embargo na vývoz ruskej ropy, plynu a uhlia, uzavretie všetkých prístavov pre ruské plavidlá a tovar a odpojenie všetkých ruských bánk od medzinárodného platobného systému SWIFT.

TASR/AP

​Vraždenie civilistov odsúdili okrem iného šéf Európskej rady Charles Michel či nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck. Obaja zároveň vyzvali na zostrenie sankcií proti Rusku.

„To, čo sa stalo v Buči a na ďalších predmestiach Kyjeva, možno označiť iba ako genocídu,” reagoval kyjevský starosta Vitalij Kličko. Vyzval celý svet a najmä Nemecko, aby okamžite ukončili dovoz plynu z Ruska. „Sú to krvavé peniaze, za ktoré sa vraždia ľudia. Embargo na plyn a ropu musí prísť okamžite,” povedal.

Na severe Ukrajiny sa ruské jednotky pomaly, ale viditeľne sťahujú. Situácia na východe krajiny ale zostáva veľmi vážna, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko podľa neho chystá nové vojenské údery v Donbase a Charkove.

Buča je podľa Čaputovej symbolom hrôzy na Ukrajine

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová v nedeľu na sociálnej sieti Facebook uviedla, že ukrajinské mesto Buča, odkiaľ po stiahnutí ruských síl prichádzajú správy o desiatkach zabitých civilistoch a masových hroboch, je symbolom hrôzy na Ukrajine.

„Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vidíme obrázky útokov na civilistov. Napriek tomu aktuálne zábery z mesta Buča pri Kyjeve otrasú každým človekom. Bežní ľudia zavraždení priamo na uliciach, so zaviazanými rukami. Toto je číre zlo, ktoré treba zastaviť, lebo ono sa nezastaví pred ničím,” uviedla Čaputová na Facebooku.

„Treba pokračovať v sprísnení sankcií, pomáhať Ukrajine, vyšetriť a potrestať všetkých vojnových zločincov,” apelovala prezidentka. Zverstvá v Buči odsúdili aj Eduard Heger, NATO, USA, Francúzsko, EÚ, Británia či Nemecko.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 16:55